Ομπάμα: Είναι η κατάλληλη στιγμή για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
- 15/11/2016, 17:14
- SHARE
Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου για την ελληνική οικονομία και την πορεία της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές.
Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο».
«Πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτησή τους του είπε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται προς τα μπρος. «Ξέρω πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε εκ βάθρων την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κατά την διάρκεια της συνάντησής μας ο Αλέξης μου είπε τα πράγματα που σκοπεύει να κάνει, συγκεκριμένα τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση των ανισορροπιών που οδήγησαν εν πρώτοις στην κρίση του χρέους», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει πει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασία και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές να κάνουν ότι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη. Όλοι θέλουμε ο ελληνικός λαός να ευημερεί, αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, θα είναι καλό για τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.
Επισήμανε, στην συνέχεια, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 5 μόνο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμα και σε οικονομικά δύσκολες εποχές, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
«Αν η Ελλάδα το πέτυχε, τότε πρέπει όλοι μαζί οι σύμμαχοι να το πράξουμε», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ συζήτησαν ακόμα «την σημασία της διατήρησης εν ισχύ των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας έως ότου αυτή εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει στην συμφωνίας του Μινσκ».
Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τον παγκόσμιο θαυμασμό για την στάση των νησιωτών στους πρόσφυγες και μάλιστα εν μέσω οικονομικών δεινών, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την βελτίωση των συνθηκών στέγασης και για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.
Το πρόβλημα είναι διεθνές θα συνεχίσουμε να βοηθούμε, όπως μπορούμε, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας είναι ο καλύτερος τρόπος για μια ανθρώπινη και συντεταγμένη αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι οι καλύτερες από ποτέ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιριές για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτή η λύση είναι δυνατή, θα ήταν και ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς τον κόσμο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Σε ερώτηση για την αμερικανική οικονομία και τη σύγκριση με τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία ο Μπάρακ Ομπάμα απάντησε:
«Έχετε δίκιο δεν υπάρχουν συγκρίσεις Ελλάδας- ΗΠΑ και εμείς περάσαμε από σημαντική συρρίκνωση, χάναμε 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως λάβαμε μέτρα σταθεροποιήσαμε, την οικονομία και πιστεύω ότι ένα από τα μαθήματα που εφαρμόσαμε είναι να συνδυάζεις τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική. Εάν βελτιώνεται η οικονομία, βελτιώνεται και το χρέος», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα και προσέθεσε: «Είχαμε ένα πλεονέκτημα, το δολάριο. Ακόμα και στην κρίση ο κόσμος αγόραζε τα κρατικά ομόλογα. Το βασικό μάθημα που μάθαμε από την δική μας κρίση, από την οποία βγήκαμε νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει τονώνουμε την δραστηριότητα και δημιουργούμε θέσεις εργασίας».
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε:
«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Wall Street ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος , επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».
Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα Ομπάμα σε Τσίπρα και πιστωτές: Δεν έρχεται μόνο με λιτότητα η ευημερία
Ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις ανάφερε ότι αναγνωρίζει τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ. «Είναι ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ακόμα χαρακτήρισε ως ιστορικά συμβολική και καθοριστική την επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέτρεξε στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν για να επισημάνει ότι η διεθνής κοινότητα είδε καθαρά αυτό το ζήτημα όταν το 1953 με τη βοήθεια και τη στήριξη τότε των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Και να υπογραμμίσει, κατόπιν τούτου, ότι: «Σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία ως η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθ’ όλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και μεθαύριο στο Βερολίνο, «αυτή την πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή που αναμένονται αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία.
«Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Oμπάμα κατά τη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου και των περιφερειακών συμβάσεων, δίχως απειλή πολέμου από την Τουρκία.
Αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων στο Κυπριακό, ζήτησε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος, ανέφερε πως «έχουμε χρέος να φύγουμε μπροστά και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε».
Σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου προς τους δύο ηγέτες, ο Α. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για το ζήτημα του χρέους για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι πως οι Γερμανοί επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Με την Ελλάδα θα γίνουν τα συμπεφωνηθέντα, δηλαδή μετά την αξιολόγηση, θα συζητηθούν και θα παρθούν μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.
«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχω γνωρίσει την Άνγκελα Μέρκελ και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μια πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και το μέλλον της και όχι μόνο απέναντι στο κόμμα της και στο εσωτερικό της Γερμανίας», είπε ο κ. Τσίπρας.
Δεν είναι διμερές πρόβλημα το Κυπριακό αλλά διεθνές, τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις υποστηρίζοντας και τις δύο πλευρές για να φτάσουν σε μια συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη. Μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός στο σύνολό του να ζήσει ελεύθερος», ενώ πρόσθεσε πως «στεκόμαστε στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός προλογίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο ανέφερε:
Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως τον σταθμό, έναν από τους σταθμούς του τελευταίου σου ευρωπαϊκού ταξιδιού και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.
Γιατί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση -την πολιτισμική και την πνευματική- υπεράσπισης σημαντικών πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως είναι η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ισότητα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες. Και πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας, πολύ σύντομα, ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν ανταπόκριση και να έχουμε μία θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας: στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας, που αφορά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Αλλά και το κυπριακό πρόβλημα, στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ανυπομονώ, λοιπόν, να συζητήσουμε, κατ’ ιδίαν, όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο ταξίδι σου στην Ευρώπη θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει τη δυνατότητα για θετικές εξελίξεις σε αυτά τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας ζητήματα.