Φρανσουά Φιγιόν: Από μόνιμα…χαμένος, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη Λεπέν
- 22/11/2016, 19:00
- SHARE
Ο εν δυνάμει Πρόεδρος της Γαλλίας που «εκδικήθηκε» τον Σαρκοζί, δυσκολεύει τη Λεπέν, τα έχει καλά με τον Πούτιν και ανησυχεί τη Μέρκελ.
Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας (2007 – 2012), έκανε την έκπληξη και κατάφερε να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, που τον ήθελαν τρίτο στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Μάλιστα άφησε πίσω τους για αρκετές μονάδες εκτός από τον Αλέν Ζιπέ και τον Νικολάς Σαρκοζί, τον πρώην Γάλλο πρόεδρο που τον είχε τοποθετήσει στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Ο Σαρκοζί σε ιδιωτικές συζητήσεις, δεν δίσταζε να αποκαλεί τον δεύτερο κακομοίρη, δειλό και υποκριτή. Δημοσίως, απλά δεν του άφηνε περιθώρια δράσης: Ο Σαρκοζί ήταν «συγκεντρωτικός» ως πολιτικός, διαρκώς παρέκαμπτε τον πρωθυπουργό και μιλούσε απ’ ευθείας με τους υπουργούς αποκαλώντας τον μάλιστα δημόσια ως απλό «συνεργάτη», χαρακτηρισμός που έγραψε το 2007 τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα.
Ο Φιγίον με ποσοστό 44,2% «τάισε» τον Σαρκοζί, που ήρθε τελικά τρίτος με 20,6%, ένα από εκείνα τα γεύματα που σερβίρονται κρύα.
Στα χρόνια των ανατροπών και της αντιδραστικής ψήφου των πολιτών, η ανάδειξη του 62χρονου από αουτσάιντερ σε φαβορί δεν θα έπρεπε να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Έχουν προηγηθεί εξάλλου το Brexit και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Αμερικανικές Εκλογές που δε αφήνουν πολλά περιθώρια αιφνιδιασμού πλέον για όποιο αποτέλεσμα.
Ο Φιγιόν, θα αναμετρηθεί με τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών για την γαλλική δεξιά. Ο Ζιπέ, που στην πρώτη αναμέτρηση ήρθε δεύτερος με 28,6% και είναι πιο μετριοπαθής δεξιός και πιο αγαπητός στην Γερμανίδα Καγκελάριο, βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει μπροστά σε αυτήν του Φιγιόν, ο οποίος εξασφάλισε και τη στήριξη των Σαρκοζί και Λεμέρ δημοσίως.
Ο Φρανσουά Φιγιόν, είναι υπέρμαχος του οικονομικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, της παραδοσιακής- συντηρητικής δεξιάς, καθολικός και πραγματιστής, οραματίζεται να αναδιαρθρώσει την οικονομία της χώρας του κατά το πρότυπο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Στο πρόγραμμά του έχει ανακοινώσει ότι θα περικόψει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, θα μετατρέψει το 35ωρο σε 39ωρο, θα μειώσει το επίδομα ανεργίας, θα προωθήσει πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.
Ρωσία – Γαλλία συμμαχία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «μάλλον καλές σχέσεις» με τον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ ανέφερε πως η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά τις προκριματικές εκλογές στη Γαλλία και πως οι Πούτιν και Φιγιόν «είχαν αρκετά προωθημένες επαφές» όταν ήταν πρωθυπουργοί ο καθένας στη χώρα του. «Εκείνη την εποχή υπήρχε ακόμη ένα γόνιμο κλίμα εργασίας υπέρ της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Και διατήρησαν αρκετά καλές σχέσεις», συνέχισε. Μετά την άνοδο της αριστεράς στην εξουσία στη Γαλλία το 2012 ο Φρανσουά Φιγιόν είχε μεταβεί επανειλημμένα στη Ρωσία, κυρίως το 2013, για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην επίσημη κατοικία του στο Νόβο Ογκάρεβο, κοντά στη Μόσχα.
Επίσης, ο 62χρονος συντηρητικός πολιτικός έχει τονίσει ότι είναι υπέρ της συμμαχίας με τη Ρωσία και το Ιράν, έστω και αν αυτό σημαίνει προσωρινή «σύμπλευση» με το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ, εφόσον ο στόχος είναι η εξαφάνιση του ISIS.
Ευρωσκεπτισμός και πονοκέφαλος για τη Μέρκελ
Ο Φιγόν βλέπει την «Ευρώπη ως εργαλείο και όχι ως θρησκεία». Όπως έχει γράψει σε άρθρο του στη Le Monde στις 27 Ιουνίου 2016, επιθυμεί με δημοψήφισμα να δώσει ένα τέλος στον «διοικητικό φεντεραλισμό» όπως οι Άγγλοι έδωσαν σαφές μήνυμα σε όσους δεν θέλουν μια « Ευρώπη- σουρωτήρι» και προτείνει να ακολουθηθεί το Βρετανικό παράδειγμα.
Συνεπάγεται αυτό με Frexit; Ενδεχομένως όχι με την απόλυτη έννοια της αποχώρησης της Γαλλίας από την Ε.Ε, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι σε περίπτωση εκλογής του θα πρέπει να περιμένουμε και άλλους τριγμούς στους κόλπους της Ευρώπης με τον Φιγιόν να προτείνει κατάργηση της Κομισιόν και ανάδειξη μιας Ένωσης που θα «σέβεται τα έθνη». Το Bloomberg είχε σημειώσει ότι ο Φιγιόν προωθεί μια πιο φιλελεύθερη πλατφόρμα για τις αγορές, χωρίς βέβαια να απαντά στο ποιο θα ήταν το μέλλον του κοινού νομίσματος.
Η Άνγκελα Μέρκελ που ανακοίνωσε μετά από «πολύ μεγάλη σκέψη» την υποψηφιότητά της για την Καγκελαρία, σίγουρα προτιμά τον Φιγιόν σε σχέση με τον Σαρκοζί (με τον οποίον δούλεψαν από κοινού στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά επρόκειτο για μια συνεργασία που πέρασε από τα σαράντα κύματα), αλλά ακόμα περισσότερο της «κάνουν» όλοι σε σχέση με τη Μαρί Λεπέν. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Γερμανία αλλά έχει κατηγορήσει ανοιχτά τη Μέρκελ ότι υποτίμησε τον Ισλαμικό κίνδυνο, ενώ της έχει ασκήσει κριτική σε σχέση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τις μεταναστευτικές ροές.
Μια πορεία μέσα από έντονη αμφισβήτηση
Δημοσιογράφοι, δημοσκόποι, πολιτικοί αντίπαλοι υποτίμησαν τη δυναμική του Φιγιόν, ενός προσώπου που απέτυχε παταγωδώς όταν έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματός του το 2013, χλευάστηκε και κατονομάστηκε «χαμένος», αλλά συνέχισε να δουλεύει πάνω στο πρόγραμμά του και να βρίσκεται στο προσκήνιο με μια προσέγγιση χαμηλών τόνων. Ο Φρασνουά Φιγιόν, που από κάποιους έχει θεωρηθεί ότι βρίσκεται «ένα βήμα πριν τις θέσεις της Λεπέν»(και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο στρατόπεδο της Λεπέν που δεν τον είχε υπολογίσει ως πιθανό αντίπαλο) και ότι είναι υπερσυντηρητικός ιδεολόγος, κατάλαβε ότι όσο εκτίθεσαι στα Μέσα, άλλα τόσο εκτίθεσαι και με την μεταφορική έννοια. Έτσι αποφάσισε να είναι πολύ μετρημένος στις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και στις δηλώσεις του στα social media.
Ίσως είναι ένα λιγότερο φθαρμένο πρόσωπο, ίσως η κοινή γνώμη αρέσκεται στο να «ταράζει τα νερά» και να τινάζει τα δημοκοπικά εργαλεία στον αέρα, αλλά όποια και αν είναι η αφορμή ή η βαθύτερη αιτία, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό που αλλάζει. Μια νέα τάξη πραγμάτων σε γκρίζα ζώνη αναδύεται….