Η ΕΚΤ επιχειρεί να σπάσει τα «στεγανά» των ευρωπαϊκών κόκκινων δανείων

Η ΕΚΤ επιχειρεί να σπάσει τα «στεγανά» των ευρωπαϊκών κόκκινων δανείων
epa03027370 The illuminated Euro sculpture in front of the European Central Bank ECB building is reflected in a puddle after rainfalls in Frankfurt, Germany, 07 December 2011 evening. The results of a stress test of the European Banking Authority (EBA) on German and European banks is expected to be announced on 08 December 2011 in London. EPA/BORIS ROESSLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα, με γνώμονα τις παρούσες συνθήκες.

Στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης και τους τρόπους αντιμετώπισής του αναφέρεται ειδικό άρθρο των John Fell, Maciej Grodzicki, Reiner Martin και Edward O’Brien, που έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο άρθρο, υπό τον τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας τις αδυναμίες της αγοράς στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνης», τονίζεται ότι σήμερα δεν υπάρχουν στην Ευρωζώνη αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) με βάθος και ρευστότητα. Η διευκόλυνση της ανάπτυξης τέτοιων αγορών έχει την προοπτική «να αμβλύνει τις πιέσεις στις τράπεζες και να μετριάσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που συνδέονται με τα υψηλά αποθέματα NPL», προστίθεται.

Σύμφωνα με το άρθρο, μέρος μίας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των NPLs μπορεί να είναι και η δημιουργία εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (asset management companies). «Ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες επιλογές για την εκκαθάριση των NPL, η συνολική στρατηγική πρέπει να εστιάζεται στην αντιμετώπιση των εμποδίων εκείνων, που θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στην αγορά», σημειώνεται.

Ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των αγορών NPLs, σύμφωνα με το άρθρο, είναι η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των τιμών που ζητούν να αγοράσουν τα προβληματικά δάνεια οι επενδυτές και των τιμών στις οποίες είναι διατεθειμένες να τα πουλήσουν οι τράπεζες (bid-ask spreads). Οι τιμές που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι επενδυτές είναι σημαντικά χαμηλότερες από την τιμή που θα ήταν τουλάχιστον ουδέτερη για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, σημειώνεται.

Η ασύμμετρη πληροφόρηση πωλητών και αγοραστών πιθανόν είναι βασικός παράγοντας που εξηγεί τις σχετικά χαμηλές τιμές και τα μεγάλα bid-ask spreads. Ένας άλλος παράγοντας, προστίθεται, που διευρύνει τη διαφορά στις τιμές είναι οι διαρθρωτικές αδυναμίες. «Η μείωση του κόστους και της διάρκειας για την ανάκτηση του δανείου, με παράλληλη αντιμετώπιση της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ των τραπεζών και των πιθανών επενδυτών μπορεί να έχει μικρό κόστος, αλλά θα δημιουργούσε την προοπτική για την ανάκτηση σημαντικών ποσών», σημειώνεται στο άρθρο.