Θα καταλήξουν τα ευχολόγια σε συμφωνία;
- 28/11/2016, 21:51
- SHARE
Το σκληρό παζάρι για τα μέτρα του ΔΝΤ, οι παραινέσεις Μοσκοβισί και ο ρόλος του ΔΝΤ κρίνονται τις επόμενες μέρες.
Παρά τα καλά λόγια εκατέρωθεν για την πρόοδο της Ελλάδας και για το πόσο κοντά βρίσκεται σε συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κανείς δεν αισιοδοξίαςί ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρξει τελικά συμφωνία. Έτσι παρά τα καλά λόγια τόσο από τον Πιερ Μοσκοβισί όσο και από τον Μπενουά Κερέ, η ουσία είναι ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να ζητούν την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων χωρίς να υποχωρούν σε κανένα από τα θέματα τα οποία έχουν εγείρει, την ώρα που η Ελλάδα καταγγέλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάποιες χώρες της ευρωζώνης δείχνοντας τηνΓερμανία ότι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε και δημοσίως αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί να ψηφιστούν από τώρα τα μέτρα του 2018 του 2019 και του 2020 που θα διασφαλίσουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πέσει κάτω από 3,5% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για συμβιβασμούς στην πλάτη της Ελλάδας, ωστόσο το μήνυμα ήρθε εκ νέου από τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απαραίτητο στο πρόγραμμα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος ουσιαστικά επανέλαβε ότι για τη Γερμανία η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι βασικό προαπαιτούμενο. Κατά συνέπεια θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και το ταμείο να συμμετάσχει αλλά και οι Ευρωπαίοι να μη δώσουν πάρα πολλά για το χρέος. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η κυβέρνηση ανασύρει για άλλη μια φορά το όπλο των εκλογών υποστηρίζοντας πως εάν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την οικονομία.
Ουσιαστικά οι δύο πλευρές Αθήνα και δανειστές παίρνουν τα όπλα τους ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και χτίζουν την επιχειρηματολογία τους. Η μεν Αθήνα ότι δεν μπορεί να λάβει αλλά μέτρα, οι δε Ευρωπαίοι ότι θα πρέπει να βρεθεί αμοιβαίος συμβιβασμός με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ακολουθεί σκληρό παζάρι μεταξύ Αθήνας, Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το πόσα και ποια θα είναι αυτά τα πρόσθετα μέτρα που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως το 2020, πού θα κλείσει ο λογαριασμός και ποιος τελικά θα πληρώσει το μάρμαρο.
Διαβάστε ακόμη:
Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Δεν θα δεχτούμε λύση στα εργασιακά χωρίς τις συλλογικές συμβάσεις