Tσίπρας: Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών και καταπιεσμένων
- 30/11/2016, 09:08
- SHARE
«Η Κούβα του Φιντέλ μας έμαθε ότι ο δρόμος προς το σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Δίνουμε και στην Ελλάδα το δικό μας αγώνα», είπε στον επικείδιό του ο πρωθυπουργός.
Τους κοινούς ελληνο-κουβανικούς δεσμούς αγώνων, τόσο κατά το παρελθόν όσο όμως και στο τώρα -επί παραδείγματι, η μακρινή Ελλάδα δίνει σήμερα το δικό της αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια- αναζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στον επικήδειό του για τον Φιντέλ Κάστρο.
Του Φ. Κάστρο, που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, παρατήρησε ο πρωθυπουργός στην κατάμεστη από Κουβανούς και όχι μόνον, πολίτες, Πλατεία της Επανάστασης.
Με το χαιρετισμό, «”hermanos y hermanas” (αδερφοί και αδερφές), γενναίε λαέ της Κούβας» ξεκίνησε τον επικήδειό του, που κατά το πρώτο μέρος ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της Ιστορίας για το νησί της Κούβας.
Και με τα λόγια του πρωθυπουργού, ο Φ. Κάστρο ήταν ένας «μεγάλος επαναστάτης του 20ου αιώνα.
Ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο, τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία», τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας συγχρόνως ότι είναι «μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».
Και στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ξεκίνησε τις συγκρίσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.
Ο ελληνικός λαός ειδικότερα, «ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε. Γιατί, όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του».
Η σύμπτωση των δύο λαών καταγράφηκε εξάλλου και στα επαναστατικά συνθήματα της ιστορίας τους: «Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959», ενθυμήθηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Και ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, «παρέα με τον Τσε», με το σύνθημα αυτό προμετωπίδα τους, «στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί» που μετέτρεψε (ο εκλιπών) την Κούβα «από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού».
Αλλά τα επιτεύγματα του μεγάλου ηγέτη της κουβανικής επανάστασης βγαίνουν από τα σύνορα της μικρής του χώρας, καθώς, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς: Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση».
Άφιξη στην Κούβα. Οι αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης ενώνουν τους λαούς μας όσο μακριά κι αν βρίσκονται. pic.twitter.com/asDi3tODe4
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 29 November 2016