Μέτρα 4,2 δισ. ζητά από τώρα το ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020
- 02/12/2016, 17:27
- SHARE
«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων», ήταν η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα μετά τις νέες απαιτήσεις.
«Μπουρλότο» στις διαπραγματεύσεις, μόλις τρεις μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, βάζουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ (!) για τη διετία 2019 – 2020, ως απάντηση στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018.
«Όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019- 2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα», είπε σε σε δημοσιογράφου κυβερνητικός παράγοντας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της κυβέρνησης, ούτε η συμβιβαστική πρόταση, τα μέτρα αυτά (που θα αφορούν σε μείωση των κύριων συντάξεων και σε δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000- 6.000 ευρώ) να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια “πολιτική συμφωνία”, μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», είπε.
Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση». Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β’ αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.
Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.
Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.
Το ΔΝΤ, όπως έχει δηλώσει επίσημα, υποστηρίζει ότι με τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το πολύ πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% για τη διετία 2019 – 2020. Επίσης αμφισβητούν κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πιάσει το στόχο και το 2018.
Από την πλευρά τους Κομισιόν και Γερμανία επιμένουν για 3,5% και μετά το 2018, μια διαφορά που μεταφράζεται σε 3,6 δισ. ευρώ νέα μέτρα, τα οποία το Ταμείο ζητάει να προβλεφθούν ώστε να είναι εφικτός αυτός ο στόχος.
“Κόκκινη γραμμή οι συλλογικές συμβάσεις”
Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε επίσης ότι και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν “κόκκινη γραμμή”. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε». Για να προσθέσει πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιερ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα. Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι, είπε, «ότι ενώ ξέρουν τι λέει το μνημόνιο που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθεια τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Κλείσιμο των περισσότερων ζητημάτων βλέπει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής, η εκτίμηση είναι ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «θα κλείσουν τα περισσότερα ζητήματα, αν όχι όλα».
Εκτιμούν επίσης, ότι οι εξελίξεις είναι θετικές, όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΚΟ, τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, ενώ ομοίως εξελίσσεται καλύτερα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016.
Τα ίδια στελέχη σημείωναν επίσης ότι είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, τα οποία ουδείς επιδιώκει να εξωραΐσει, τονίζοντας, τέλος, ότι «ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» στην αντιμετώπισή τους. «H Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και οι άλλες πλευρές έχουν χρέος να κάνουν κάτι και για το χρέος και για αυτά που έχουν δεσμευθεί. Νομίζω, ισχύει αυτό που έχω πει και παλαιότερα, ότι οι πιο πολλοί παίκτες αυτή τη στιγμή θέλουν λύση παρά εμπλοκή», φέρεται να τόνισε σχετικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.