Μητσοτάκης: Θα κερδίσουμε τους λαϊκιστές στο δικό τους γήπεδο

Μητσοτάκης: Θα κερδίσουμε τους λαϊκιστές στο δικό τους γήπεδο
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ φιλοξενεί το περιοδικό Economist.

Την εικόνα μίας κυβέρνησης που καταρρέει δημοσκοπικά, ενώ η δημοτικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνει, περιγράφει σε άρθρο του το περιοδικό Economist, το οποίο παρουσιάζει ένα μικρό πορτρέτο και φιλοξενεί δηλώσεις του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Το διθυραμβικό για κ.Μητσοτάκη άρθρο ξεκινά περιγράφοντας τα γραφεία της ΝΔ και δίνοντας την εικόνα ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας χάνει σε δημοφιλία, η αξιωματική αντοπολίτευση ίσως έχει μία καλή ευκαιρία.

«Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, του κεντροδεξιού πολιτικού κόμματος, βρίσκονται σε μια αναπάντεχη γειτονιά της Αθήνας. Το κτίριο είναι περικυκλωμένο από αποθήκες και παλαιότερα στέγαζε μια ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας, αλλά μετέπειτα είχε μείνει εγκαταλειμμένο για χρόνια. Η γειτονιά σίγουρα δεν αποτελεί «κέντρο πολιτικής». Το ενοίκιο φτάνει τα 9.800 ευρώ το μήνα και είναι το ένα δέκατο από ότι κόστιζαν τα προηγούμενα γραφεία του κόμματος. Ωστόσο, η μετακόμιση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, έχει επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα. Η μετακίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια φθηνότερη περιοχή της πόλης, δείχνει ότι επιθυμεί να παρουσιαστεί στο κοινό ως μια νέα, βελτιωμένη εναλλακτική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται όλο και λιγότερο δημοφιλής, η Νέα Δημοκρατία σήμερα ίσως έχει μια καλή ευκαιρία», αναφέρει το περιοδικό.

Στη συνέχεια κάνει μία αναδρομή στη χρονιά που φεύγει, υποστηρίζοντας: «Το 2016 υπήρξε μια άθλια χρονιά για τον κ. Τσίπρα και την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάρτιο με την ΕΕ και την Τουρκία έβαλε φρένο στην περσινή ροή μεταναστών από την Ελλάδα στην Βόρεια Ευρώπη, αλλά άφησε 60.000 από αυτούς «κολλημένους» στην Ελλάδα, πολλές φορές κάτω από άθλιες συνθήκες. Αυτό όμως αποτελεί, το ελάχιστο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Τον Μάιο, μετά από έντονες συζητήσεις και διαπληκτισμούς, πέρασε από τη Βουλή αυξήσεις φόρων στο ύψος του 1,8 δις Ευρώ έτσι ώστε, να αποδεσμευτούν χρήματα στο πλαίσιο του παρόντος πακέτου βοηθείας από την ΕΕ, το τρίτο κατά σειρά από τότε που άρχισε η κρίση του Ευρώ το 2010. Το Νοέμβριο, ο κ. Τσίπρα έκανε ανασχηματισμό και αντικατέστησε σκληροπυρηνικούς αριστερούς με πιο νέους ανθρώπους, περισσότερο ρεαλιστές, ώστε κατά τα φαινόμενα να εξευμενίσει τους δανειστές της Ελλάδος, οι οποίοι στις 5 Δεκεμβρίου καλούνται να εξετάσουν το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας».

Το άρθρο αναφέρεται και στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά μέτρα: «Πολλές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου. Οι επιχειρηματίες γκρινιάζουν για τον Σκανδιναβικού τύπου Φ.Π.Α. στο 24% καθώς και για μια σειρά από νέους φόρους. Από τη νέα χρόνια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί και δικηγόροι, που δηλώνουν έσοδα άνω των 40.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ενώ οι ασφαλιστικές τους εισφορές έχουν τριπλασιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το βάρος και κάποιοι έχουν ήδη μεταφέρει τις επιχειρήσεις τους σε Κύπρο και Βουλγαρία, προσθέτει. «Η αβεβαιότητα σχετικά με τους φόρους είναι το χειρότερο πράγμα» αναφέρει η Τίνα, ιδιοκτήτρια ενός πρακτορείου του ΟΠΑΠ, στο κέντρο της Αθήνας. «Δεν ξέρεις με τι θα σε χτυπήσουν μετά».

Ο Economist εξηγεί στη συνέχεια με βάση τις αντιδράσεις αυτές τη δημοσκοπική εικόνα, την οποία παρουσιάζει ζοφερή για την κυβέρνηση: «Αυτό δεν ήταν μέρος των υποσχέσεων που έδωσε ο κ. Τσίπρας όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, διαβεβαιώνοντας ότι θα τερματίσει τη λιτότητα και θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, την ώρα που η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας, που ηγήθηκε της συγκυβέρνησης το διάστημα 2012-2015, ανεβαίνει. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με δημοσκόπους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτόν το μήνα, η διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τις 15 μονάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκλέχθηκε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο, προηγείται του κ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός».

Το άρθρο συνεχίζει σχολιάζοντας: «Αυτό προκαλεί έκπληξη. Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ως ένα παραδοσιακό πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, παρά ένα νεοφερμένο και εκρηκτικό πολιτικό κόμμα. Ο πατέρας του κ. Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας το διάστημα 1990-1993 και πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι δεν το βρίσκουν ελκυστικό. Ο νεότερος κ. Μητσοτάκης είναι μάλλον το αντίθετο του επαναστάτη. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε στην McKinsey, μια συμβουλευτική εταιρεία και στην τράπεζα Chase. «Όταν κοιτάς το βιογραφικό μου, είναι σίγουρα συστημικό» παραδέχεται ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι αυτός ήταν ο πιο «αντισυστημικός» υποψήφιος στο κόμμα του” και καταλήγει με δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ:

«Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί πλέον με την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Εάν προκηρύσσονταν αιφνίδιες εκλογές το επόμενο έτος, μια Νέα Δημοκρατία η οποία προσφέρει ρεαλιστικές προτάσεις θα έπειθε τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τους τους θερμοκέφαλους του ΣΥΡΙΖΑ και να επιλέξουν μια πιο τεχνοκρατική κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα κερδίσει τους λαϊκιστές στο δικό τους γήπεδο» λέει ο κ. Μητσοτάκης.