Όλα όσα ξεχώρισαν στον κόσμο των επιχειρήσεων το 2016
- 03/12/2016, 17:13
- SHARE
Το Fortune συγκέντρωσε για εσάς τους μεγάλους νικητές (και κάποιους χαμένους) του 2016.
Σίγουρα το 2016 ήταν ένας χρόνος με πολλά ιστορικά γεγονότα και μάχες, όπως Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Χίλαρι Κλίντον, Brexit εναντίον Bremain, Apple και άλλες πολυεθνικές εναντίον Κομισιόν.
Λίγες εταιρείες κατάφεραν να σταθούν ως πραγματικά πετυχημένες και παρακάτω σας παρουσιάζουμε το μεγάλο αφιέρωμα του Fortune για στιγμές που ξεχώρισαν στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Δείτε τη λίστα:
Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι
Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο θρύλος της Berkshire Hathaway, συνεχίζει να σαρώνει. Η καθαρή του αξία αυξήθηκε κατά περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 (μέχρι το τέλος Νοεμβρίου), περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο δισεκατομμυριούχο.
Γουόρεν Μπάφετ: +9 δισ. δολάρια
Καθαρή Αξία: 71,3 δισ. δολάρια
Η Berkshire Hathaway ήταν η καλύτερη της αγοράς (πάλι) φέτος.
Οι καλύτερες μετοχές στον δείκτη S&P 500
Η Nvidia, που κατέχει ηγετική θέση στα τσιπ γραφικών, εφάρμοσε το 2016 την τεχνογνωσία της σε αναπτυσσόμενες δραστηριότητες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και το cloud computing. Η τιμή της μετοχής της είχε κερδίσει 161,5%, περισσότερο από κάθε άλλη, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Άλλες κορυφαίες μετοχές είναι οι μετοχές δύο εταιρειών ορυχείων, μιας εταιρείας φυσικού αερίου και των καταστημάτων λιανικής πώλησης ρούχων Urban Outfitters.
Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία
Σε μια πολυάσχολη χρονιά σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, ο διευθύνων σύμβουλος της AT&T Ράνταλ Στίβενσον έκανε τη μεγαλύτερη πρόταση. Η AT&T προσέφερε 107,9 δισεκατομμύρια δολάρια (συμπεριλαμβανομένων των δανείων) για την Time Warner. Η ενοποίηση της HBO, του CNN, και των τηλεοπτικών στούντιο της Warner Bros κάτω από μια ομπρέλα θα επιτρέψει στον Στίβενσον να προσφέρει νέες διαδικτυακές υπηρεσίες σε 20 εκατομμύρια νοικοκυριά, πετυχαίνοντας παράλληλα διαφοροποίηση των εσόδων της εταιρείας του. Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να εμποδίσουν τη συγχώνευση – ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι συγκεντρώνεται πολύ μεγάλη δύναμη σε πολύ λίγα χέρια.
Η πιο πολλά υποσχόμενη καινοτομία
Το 2016 είχε πολλές ανακαλύψεις. Αλλά μια από τις πιο ελπιδοφόρες εξελίξεις είναι η πρόοδος στην πραγματική έγχυση των φαρμάκων στο σώμα. Αυτό περιλαμβάνει ένα πρόσφατα εγκεκριμένο εμφύτευμα από την Braeburn Pharmaceuticals που μπορεί να θεραπεύσει τον εθισμό στα οπιοειδή για έξι μήνες, και το «τεχνητό πάγκρεας» της Medtronic, που τώρα λαμβάνει έγκριση ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1.
Η πιο μαγική χρονιά
Η Walt Disney έσπασε όλα τα ρεκόρ και αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο στούντιο παραγωγής ταινιών στον κόσμο φέτος, ως προς τα έσοδα. Και ακόμα δεν έχει βγει στις αίθουσες το Rogue One που είναι εμπνευσμένο από το Star Wars και αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Η καλύτερη επάνοδος
Η Βραζιλία μόλις ξεκινάει να βγαίνει από μια ύφεση διάρκειας τριών ετών, αλλά το 2016 το χρηματιστήριό της τα …έσπασε. Ο βασικός δείκτης αυξήθηκε κατά 49% από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου – ένδειξη εμπιστοσύνης στη νέα πολιτική τάξη που διαμορφώθηκε στη χώρα.
Η αύξηση τιμής που προκάλεσε σοκ
Φέτος, ο φαρμακευτικός κλάδος απέκτησε έναν νέο εχθρό που μας έκανε να ξεχάσουμε τον Μάριν Σκρέλι. Υπό την ηγεσία της CEO, Χέδερ Μπρες, η Mylan αύξησε την τιμή του ευρέως χρησιμοποιούμενου EpiPen, το οποίο σώζει τις ζωές ανθρώπων που είναι αλλεργικοί μέχρι θανάτου στα αμύγδαλα, κατά 500%. Προκλήθηκε σκάνδαλο και οι αρχές επέβαλαν στην εταιρεία να πληρώσει στο κράτος συμβιβασμό ύψους 465 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η μεγαλύτερη/χειρότερη τρέλα
Το Pokemon Go. Ξεκίνησε ως το πιο επιτυχημένο λανσάρισμα εφαρμογής που έγινε ποτέ, και κατέληξε σε ατυχήματα καθώς εκατομμύρια κυνηγούσαν φανταστικά τέρατα.
Το πιο hot (κυριολεκτικά) gadget
Μα φυσικά το Samsung Galaxy Note 7. Ήταν μια βόμβα, καθώς έπιανε φωτιά στα χέρια των καταναλωτών, μέχρι που η Samsung τράβηξε την πρίζα.
Ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις
Τα τελευταία χρόνια, τα μέταλλα πλήττονταν πρώτα από την παγκόσμια οικονομική κρίση και στη συνέχεια από την επιβράδυνση στην Κίνα. Αυτοί οι παράγοντες ανάγκασαν τις εξορυκτικές εταιρείες να μειώσουν δραστικά την προσφορά τους, αλλά η έκτακτη ανάκαμψη του κλάδου φέτος εμφανίζει μια υπερ-διόρθωση – που οδηγεί σε τόνωση των τιμών λόγω ελλείψεων.
Το βασικό προϊόν με τις καλύτερες επιδόσεις
Ο ψευδάργυρος κέρδισε το χρυσό ως το βασικό προϊόν με τις καλύτερες επιδόσεις το 2016. Κέρδιζε 60,4% μέχρι το Νοέμβριο, μαζί με άλλα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός με διψήφια κέρδη.
Κέρδη από την αρχή του έτους:
Ψευδάργυρος: 60,4%
Χυμός Πορτοκαλιού: 45,8%
Ζάχαρη: 39,8%
Νικέλιο: 26,6%
Οι καλύτερες χρηματιστηριακές καταστροφές που δεν συνέβησαν ποτέ
Στην αρχή ήταν ο φόβος για μια ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας. Ύστερα, ήταν το Brexit του Ιουνίου. Ο S&P 500 είχε απώλειες 5,5% μέσα σε δύο μέρες, αλλά ανέκαμψε αμέσως μόλις οι αγορές κατάλαβαν ότι η αστάθεια θα απέτρεπε τη Fed από το να αυξήσει τα επιτόκια. Και τέλος ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ· μέσα σε λίγες ώρες, οι φόβοι για εμπορικούς πολέμους έδωσαν τη θέση τους σε προσδοκίες για λιγότερη ρύθμιση, χαμηλότερους φόρους, και αυξημένες κρατικές δαπάνες. Και κάπως έτσι, η καταστροφολογία πήγε περίπατο, και τα χρηματιστήρια σε νέα ύψη.
Το κορυφαίο tweet
«Σε όλα τα κορίτσια που παρακολουθούν … μην αμφιβάλλετε ποτέ ότι αξίζετε κάθε ευκαιρία» έγραψε η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνοντας περισσότερα retweets (πάνω από 600.000 και likes (πάνω από 1 εκατομμύριο) από οτιδήποτε άλλο στο Twitter για το 2016, σύμφωνα με την Favstar.
“To all the little girls watching…never doubt that you are valuable and powerful & deserving of every chance & opportunity in the world.”
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 9 November 2016
Το λιγότερο επικερδές σκάνδαλο
Το σκάνδαλο με τους ψεύτικους λογαριασμούς της Wells Fargo κόστισε στην τράπεζα 184 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, ενώ ο CEO έχασε τη δουλειά του και η τιμή της μετοχής κατέρρευσε. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα συγκέντρωσε μόλις 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη από τους ψεύτικους λογαριασμούς. Πρόκειται για απάτη που προφανώς δεν απέδωσε τα …αναμενόμενα.
Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή
Το τελευταίο από τα μεγάλα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα της Κίνας που εισήχθη στο χρηματιστήριο, η Postal Savings, σημείωσε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή από το 2014. Αλλά όπως και με άλλες τράπεζες, οι μετοχές της δεν έχουν πάει πολύ μακριά εξαιτίας του σκεπτικισμού των επενδυτών.