Ποιοι δισεκατομμυριούχοι τα βάζουν με την πορεία του καπιταλισμού σήμερα
- 11/12/2016, 20:00
- SHARE
«Μοιάζει με τη δεκαετία του 1930. Πρέπει να αναλάβουμε δράση».
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή», λέει ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Μο Ιμπραήμ. «Μοιάζει με τη δεκαετία του 1930. Πρέπει να αναλάβουμε δράση».
Μιλάει για μια κρίση του καπιταλισμού, ένα θέμα που προέκυψε από την αρχή των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Fortune/TIME την Παρασκευή στη Ρώμη.
Είναι σπάνιο να ακούει κανείς έναν υπερ-επιτυχημένο επαγγελματία να επικρίνει τόσο σθεναρά την σημερινή συμπεριφορά των επιχειρήσεων, αλλά ο ίδιος πιστεύει πως αν οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεν αναλάβουν δράση, το μέλλον των εταιρειών βρίσκεται σε κίνδυνο.
Πολλοί άλλοι πιστεύουν το ίδιο πράγμα, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου δισεκατομμυριούχου, του Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος μίλησε επίσης στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου. Αλλά ο Ιμπραήμ, ένας επιχειρηματίας ο οποίος ίδρυσε την Celtel, η οποία δραστηριοποιείται σε 14 χώρες της Αφρικής, ήταν ο πιο αμείλικτος.
«Διαφθορά – υιοθετούμε σωστή στάση πέρα από δηλώσεις του διοικητικού συμβουλίου, ενώ ζητάμε από τους συμβούλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά; Φόροι – πληρώνουμε φόρους εκεί όπου πράγματι παράγονται χρήματα, ή μήπως κάνουμε κόλπα, εξοργίζοντας τους ανθρώπους; Αμοιβές – οι αμοιβές, πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν 2% ή και λιγότερο για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στις μεγαλύτερες εταιρείες αυξήθηκαν κατά 10%. Για ένα στέλεχος που κερδίζει 5.000.000 λίρες το χρόνο, αυτό είναι μια αύξηση των 500.000 λιρών. Είναι αυτό δίκαιο;»
Αυτοί, και άλλοι επιχειρηματικοί ηγέτες, επιτίθενται στους ομολόγους τους επειδή ανησυχούν βαθύτατα από την παγκόσμια άνοδο του λαϊκισμού που αντανακλά την οργή των εκατομμυρίων που αισθάνονται ότι έχουν αποκλειστεί οικονομικά. Αυτοί οι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι εάν δεν διορθωθεί ο κόσμος, οι λαϊκιστές θα επιχειρήσουν να αναλάβουν οι ίδιοι αυτό το έργο, ένα τρομακτικό ενδεχόμενο.
Μετά το Brexit, την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την προοπτική περισσότερων παρόμοιων αναταραχών σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ο αγώνας για να διορθωθεί ο κόσμος έχει ξεκινήσει και επισήμως.