Ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο
- 12/12/2016, 08:21
- SHARE
Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και πως αντιδρά το Μέγαρο Μαξίμου.
Αντώνης Αντζολέτος
Το τέλος στην εκλογολογία, που έχει βάλει στην κορυφή της ατζέντας η ΝΔ, μπορεί να δοθεί μόνο με την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό το γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου και μπορεί ο στόχος του 2016 να έχει χαθεί, όμως οι «μηχανές δουλεύουν στο φουλ» από αυτή την εβδομάδα προκειμένου το «πράσινο φως» να ανάψει μέσα στον Ιανουάριο. Η πολιτική αβεβαιότητα και η πίεση που θα δεχτεί η κυβέρνηση αν το πρόγραμμα «τεντώσει» μέχρι την άνοιξη είναι το ενδεχόμενο που προβληματίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Μπορεί να μην υπάρχει κάποια ξεκάθαρη εικόνα εμπλοκής και οι θεσμοί να επιστρέφουν τελικά στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα, όμως ο πρωθυπουργός με την παρουσία του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θα επιχειρήσει να προλάβει τα χειρότερα πριν επανέλθει στο προσκήνιο ένα κλίμα που θα θυμίζει το καλοκαίρι του 2015. Οι επιτελείς του Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πέρα από την τελική συμφωνία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναδείξει πόσο επιζήμια θα ήταν για την χώρα η επιβολή νέων μέτρων, αλλά και η παραμονή της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον πολιτικοοικονομικής αστάθειας. Όλα αυτά τη στιγμή που οι αλλαγές των ισορροπιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και το προσφυγικό πιέζουν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δημοσιονομικό κενό των 150 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 δεν δείχνει να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, ενώ και τα ζητήματα που είχαν προκύψει με τα ενεργειακά και τη ΔΕΗ φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί. «Αγκάθια» εξακολουθούν να παραμένουν τα εργασιακά και οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2019 – 2020.
Οι προτεινόμενες λύσεις
Δυο διεξόδους φαίνεται να έχει μέχρι αυτή την ώρα στους σχεδιασμούς του ο πρωθυπουργός:
Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% με το 1% να κατευθύνεται στην ανταγωνιστικότητα μέσω των φοροαπαλλαγών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, ώστε να μην χρειαστεί νομοθέτηση νέων μέτρων. Θετικά σημάδια δεν υπάρχουν για καμία από τις προτάσεις με τη δεύτερη να προσκρούει στον «τοίχο» του ΔΝΤ.
Τρίτο σενάριο, όχι και τόσο καλό, θα ήταν να ζητήσει ο πρωθυπουργός από τη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών προκειμένου να δεσμεύσει τη χώρα για τα πλεονάσματα από το 2019, καθώς τελειώνει ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης.
Τα εκλογικά σενάρια
Όπως διαμορφώνεται αυτή την ώρα το σκηνικό, οι εκλογές παραμένουν στο τραπέζι και φαίνεται πως λειτουργούν και ως ένας μοχλός πίεσης προς την πλευρά των εταίρων. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερβαίνουν τα «περιθώρια ανοχής» των βουλευτών της πλειοψηφίας.
Και αν από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν προδικάζουν κάποιον εκλογικό αιφνιδιασμό, σε κάθε περίπτωση, όμως προετοιμάζουν το έδαφος παρεμβαίνοντας ενδεχομένως και στην κακή εικόνα των δημοσκοπήσεων.
Από τη στιγμή που το Μαξίμου ξεπεράσει τη σκληρή στάση του ΔΝΤ και του Βερολίνου, που φαίνεται πως έχουν συμμαχήσει έως ένα βαθμό για την επιβολή νέων μέτρων, το 2017 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%) θεωρείται μια «εύκολη» χρονιά με τα δύσκολα να έρχονται και πάλι από το 2018 και μετά. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η «κοινή πορεία» του Ταμείου με την ΕΕ έρχεται σε αντίθεση με τον οδικό χάρτη που πιστοποιήθηκε από την περσινή συμφωνία και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να εμφανίστηκε κατηγορηματικός στην συζήτηση του προϋπολογισμού τονίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως και η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018 κάθε άλλο παρά εύκολος στόχος είναι. Θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες και κυρίως από τους δείκτες που θα έχει καταγράψει η οικονομία την προηγούμενη χρόνια.
Εξόρμηση στην περιφέρεια
Σύμφωνα με το NEWS 247, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σε επίπεδο κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας για τη διοργάνωση καμπάνιας από τον Ιανουάριο. Κορυφαία στελέχη, υπουργοί και βουλευτές αναμένεται να απευθυνθούν στη βάση προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί και να αναδείξει την πολιτική του τα τελευταία δυο χρόνια.
Αυτό εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αλλαγή του κλίματος με βασική προϋπόθεση, όμως την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού
Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν πως και μέσα από την συζήτηση που έγινε στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμήχανος απέναντι στα ερωτήματα που έθεσε η πλειοψηφία σχετικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το αν «διαφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το προσφυγικό βάρος».
Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες λειτούργησαν τονωτικά τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα και αποδυνάμωσαν το αφήγημα της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες από τη στιγμή που η κυβέρνηση κατάφερε να προσεγγίσει και πάλι σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της.
Αυτό που επισημαίνουν από το Μαξίμου είναι πως για πρώτη φορά από την περίοδο της κρίσης ο προϋπολογισμός αυξάνει τις πιστώσεις για το κοινωνικό κράτος σε τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, τα προγράμματα απασχόλησης, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η έρευνα και οι δημόσιες επενδύσεις.
Πηγή: news247.gr
Διαβάστε επίσης: Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, τα δύσκολα (ξανά)αρχίζουν