Οι θεσμοί ζητούν ισοδύναμα για τις εξαγγελίες του ΦΠΑ
- 13/12/2016, 20:08
- SHARE
Η πρώτη αντίδραση μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σε βαρύ κλίμα ξεκίνησε η νέα επίσκεψη του κουαρτέτου, στη σκιά αφενός των μονομερών κυβερνητικών «μποναμάδων», αφετέρου του άρθρου του Πόουλ Τόμσεν και του Μορίς Όμπστφελντ, όπου ουσιαστικά απεκδύονται των ευθυνών του ΔΝΤ και «δείχνουν» την κυβέρνηση για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, συμφώνησε από κοινού με τους Ευρωπαίους.
Μπορεί η κυβέρνηση να επιχείρησε επίθεση προς το ΔΝΤ και την Ντέλια Βελκουλέσκου, ζητώντας να μη διεξάγεται η διαπραγμάτευση μέσω blogs, όμως οι θεσμοί πέρασαν τη μπάλα στο δικό τους γήπεδο, ζητώντας εξηγήσεις για τις εξαγγελίες για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους, αλλά και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Ειδικά για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, οι θεσμοί φέρονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ετοιμάζονται να ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή της εξαγγελίας της.
Παρά το κλίμα διαφωνιών μεταξύ των θεσμών, το οποίο εκμεταλλεύονται το τελευταίο διάστημα κυβερνητικές πηγές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών υποστηρίζουν ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι Ευρωπαίοι δεν διαφωνούν με τη λογική της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ωστόσο, σε αυτή τη φάση -και προκειμένου να κλείσει επιτέλους η συμφωνία- δεν ζητούν την ψήφιση μέτρων εκ των προτέρων για το 2019-2020 και δέχονται τη συμβιβαστική λύση της παράτασης του κόφτη.
Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει απορρίψει εξ αρχής την ιδέα του κόφτη, καθώς θεωρεί ότι δεν θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, πολλώ δε μάλλον στη συνέχεια. Το Ταμείο διεμήνυσε και την Τρίτη μέσω του Π. Τόμσεν, ότι εφόσον δεν υπάρχει ελάφρυνση χρέους και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, απαιτεί να ψηφιστούν από τώρα τα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Ο πήχης των προσδοκιών για συμφωνία μπαίνει πολύ χαμηλά, καθώς το κουαρτέτο θα αναχωρήσει την Παρασκευή. Ο χρόνος είναι πολύ λίγος και τα ζητήματα ιδιαίτερης δυσκολίας. Κατά συνέπεια οι επικεφαλής της αποστολής αναμένονται και πάλι στην Αθήνα μετά τις γιορτές, με την ελπίδα να βρεθεί λύση έως τον Ιανουάριο.