Οι Βρυξέλλες «αδειάζουν» τον Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα
- 15/12/2016, 17:06
- SHARE
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ευρωπαϊκή πηγή χαρακτήρισε «Βιαστική» και «ανακριβή» τη δήλωση για τις εξαγγελίες Τσίπρα.
«Βιαστική, ανακριβή», χαρακτηρίζει τη δήλωση του εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία οι θεσμοί θεωρούν τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασύμβατες με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ευρωπαϊκή πηγή την οποία επικαλείται το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο του γερμανικού Χρηματιστηρίου ΜΝΙ.
EU DIJSSELBLOEM GREECE STATEMENT “HASTY, INACCURATE” -SOURCE;
EUROGROUP WAS NOT INFORMED OF DIJSSELBOEM GREECE DECISION-SOURCES— MNI Eurozone (@MNIEurozone) 15 Δεκεμβρίου 2016
Σύμφωνα με αναρτήσεις του ΜΝΙ στον λογαριασμό του στο Twitter, το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση Ντάισελμπλουμ σχετικά με την Ελλάδα. Επιπλέον, όπως αναφέρει το Πρακτορείο, οι απόψεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα είναι «διχασμένες» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε εγκρίνει τις κοινωνικές δαπάνες του πρωθυπουργού εάν την είχαν συμβουλευτεί».
EUROGROUP, COMMISSION VIEWS ON GREECE PROBLEM ‘SPLIT’ – SOURCES; EU WOULD HAVE APPROVED GREECE PM SOCIAL SPENDING IF CONSULTED — MNI Eurozone (@MNIEurozone) 15 Δεκεμβρίου 2016
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τυπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς έγραψε στο Twitter ότι «Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας», προσθέτοντας πως μετά από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών «δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων». «Περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο», είχε καταλήξει ο Ρέινς.
Statement on #greece pic.twitter.com/7kmVmf0eQJ
— Michel Reijns (@MichelReijns) 14 Δεκεμβρίου 2016
Ευρωβουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Eurogroup
Έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», ζήτησαν η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών με τη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς και της Ευρωομάδας των Πρασίνων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας, ο επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, έθεσε θέμα έκτακτης σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Ο Ούντο Μπούλμαν επισήμανε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση», ενώ όπως τόνισε στη Διάσκεψη πρέπει «να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα».
Την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε στην Ολομέλεια και η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι», καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Ευρωομάδα των Πρασίνων, επίσης, στήριξε την πρόταση για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές της χειροκρότησαν θερμά κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων.
Στην ομιλία του, ο Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ανέφερε ότι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, παγώνουν. «Για ποιο λόγο; Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει χρήματα αυτά τα Χριστούγεννα στους πιο φτωχούς συνταξιούχους. Θεωρούμε το μέτρο αυτό, λανθασμένο και υπερβολικό. Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει πάρα πολλά, και μετά από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ότι έχει τηρηθεί και με το παραπάνω η οικονομική συμφωνία. Παρακαλώ, να διαβιβάσετε στον κ. Σουλτς το εξής: Η ομάδα μου θέλει να συγκληθεί Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων. Η ομάδα μου επιθυμεί να καλέσει εκεί τον κ. Ντάισελμπλουμ, να προσκληθεί να δικαιολογηθεί και να λογοδοτήσει ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων», είπε.
«Φρονούμε», σημείωσε, «ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση. Και όσοι διαφωνούν και έχουν άλλη άποψη, να φροντίσουν επίσης να συγκληθεί αυτή η Διάσκεψη των Προέδρων, γιατί εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε αναλάβει ιδιαίτερη ευθύνη, να συνοδεύουμε την Ελλάδα στην υλοποίηση και εφαρμογή της συμφωνίας. Να διευκρινιστεί αυτό».
Κατόπιν αυτών, ο κ. Μπούλμαν ζήτησε «ει δυνατόν, την επόμενη εβδομάδα, να συγκληθεί αυτή η έκτακτη συνεδρίαση και να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, και για το εάν και κατά πόσον ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της».
Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ ανακοίνωσε την υποστήριξη στην πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας ότι εν συνεχεία «θα υποβάλλουμε και γραπτό αίτημα, έτσι ώστε να συγκληθεί Έκτακτη Συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων την ερχόμενη εβδομάδα και να προσκληθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Γιούνκερ». «Δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Από το πώς θα συμπεριφερθούμε στην Ελλάδα, καθορίζουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε σας αρέσει είτε όχι», υπογράμμισε. Και τόνισε: «Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι. Τίθεται το θέμα της κοινής αλληλεγγύης. Και δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται έτσι, θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».