Το «Σχέδιο Β» του Ερντογάν εάν η ΕΕ δεν καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους
- 15/12/2016, 21:47
- SHARE
Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε εξελίξεις εάν δεν πάρει αυτό που ζητά από τις Βρυξέλλες.
Η Τουρκία θα ετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» κι ακόμη και ένα «Σχέδιο Γ» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει την υπόσχεση της για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν δεν πάρουμε αυτά που θέλουμε στο θέμα της βίζας (…) αν οι υποσχέσεις δεν τηρηθούν, η Τουρκία θα έχει αναμφίβολα ένα σχέδιο Β και ένα σχέδιο Γ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον Σλοβένο ομόλογό του στην Άγκυρα.
«Δεν χρειάζεται να λέμε “ναι” σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται σε θέματα που μας αφορούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας έχει δώσει τίποτε μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα εναλλακτικά σχέδια που αναφέρθηκε.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη τον Μάρτιο με την ελπίδα ότι θα μειωθούν οι παράτυπες διελεύσεις από τις τουρκικές ακτές προς τις ελληνικές ακτές του Αιγαίου συνήφθη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και την υπόσχεση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν καθώς και την επιτάχυνση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ένωση.
Όμως για την απελευθέρωση της βίζας που επρόκειτο να γίνει εντός του Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες θέτουν ως προϋπόθεση την αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Τουρκίας.
Η Τουρκία, που φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, κατηγορεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι δεν προχωρούν στην χορήγηση της υπεσχημένης οικονομικής βοήθειας. Οι Βρυξέλλες να το διαψεύδουν.
Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το 2005, οι σχέσεις Βρυξελλών και Άγκυρας εντάθηκαν περαιτέρω έπειτα από το ψήφισμα στις 24 Νοεμβρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.
Το Κοινοβούλιο επικρίνει την Τουρκία για τις μαζικές εκκαθαρίσεις έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει, καθαιρέσει ή αποτάξει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.
Αντιδρώντας στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με άνοιγμα των συνόρων της χώρας, επιτρέποντας τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.