Tο EuroWorking Group θα αποφασίσει τα μέτρα για το χρέος
- 16/12/2016, 09:01
- SHARE
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. «Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί το EuroWorking Group, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα “ξεπαγώματος” των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Με βάση την αξιολόγηση που έστειλαν οι θεσμοί στα κράτη-μέλη, για το κατά πόσο τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι συμβατά με το πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.
«Δεν πρέπει να προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα»
«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών. Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ο ίδιος ανέφερε πως συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο ενώ είχε επαφές σήμερα και με τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν πρέπει να προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα», είπε εξηγώντας πως υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στην Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά, που απειλούν την ανάπτυξη η οποία είναι τώρα σχετικά ευνοϊκή. Καταλήγοντας, ο Φρ. Ολάντ τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σταθάκης: Από απόσταση θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες με τους θεσμούς
«Από απόσταση θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, δεν τα κλείσαμε τα θέματα, έχουμε μικρές εκκρεμότητες και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μέχρι να τα κλείσουμε» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Δεν είναι μεγάλες οι διαφορές, επεσήμανε ο υπουργός και εξέφρασε την άποψη ότι θα κλείσουν τα ζητήματα από απόσταση, απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιστρέψουν οι Θεσμοί για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, αν θα επανέλθουν, μετά τις γιορτές οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος.
Τη Δευτέρα ψηφίζεται από τη Βουλή ο πτωχευτικός κώδικας του υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για το ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου που θα εγκρίνουν αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, ενώ όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, ενδέχεται στη Βουλή να συζητηθούν κάποιες αλλαγές που έχουν ζητήσει βουλευτές για το άρθρο 99.
Στο μεταξύ, το θέμα της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το ΔΝΤ, χωρίς όμως να γίνει συζήτηση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Επίσης, έγινε συζήτηση για όσα θέματα δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη στην αγορά, με βάση τις δύο προηγούμενες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (απελευθερώσεις επαγγελμάτων και κάποια θέματα τουρισμού), και συμφωνήθηκε να δοθούν γραπτώς κάποια στοιχεία, τόσο για όσα αφορούν στις δύο πρώτες εργαλειοθήκες, αλλά και για όσα προτείνει ο ΟΟΣΑ στην τρίτη εργαλειοθήκη.
Αγορά ηλεκτρισμού
Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η σημερινή διαπραγμάτευση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών για το ζήτημα των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατίθενται μέσω δημοπρασιών, με στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει μπει πλέον η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία απέρριψε τις προσφυγές της ΔΕΗ και δέχθηκε τις αιτιάσεις την Κομισιόν, ότι η επιχείρηση κατέχει δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά προμήθειας λιγνίτη και στη χονδρική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η απόφαση αυτή αλλάζει συνολικά το πλαίσιο της συζήτησης και τα αποτελέσματα που δημιουργεί, θα πρέπει να μελετηθούν από τις νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, και θα συζητηθεί με τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις ανταγωνισμού και ενέργειας της ΕΕ.
Επί της ουσίας, η απόφαση επιβάλλει την αλλαγή της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική αγορά, καλώντας την να χάσει μέρος του μεριδίου της σε αυτή.
Οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καθορίσουν τι θα γίνει μελλοντικά, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου – ενώ για τα ΝΟΜΕ έγιναν βήματα προόδου στη αποψινή συζήτηση. Ωστόσο, σημειώνεται ότι με βάση τους υπολογισμούς των δανειστών, για το 2017 θα έπρεπε να διατεθούν ποσότητες της τάξεως του 20% δηλαδή να αθροιστούν οι ποσότητες του 2016 (8%) και του 2017 (12%). Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά που προσήλθε στη συνάντηση, έναντι του 20% που προτείνουν οι δανειστές δέχεται να συζητήσει μικρές αποκλίσεις της τάξεως του 2-4% προς τα πάνω ή και προς τα κάτω, στο 12% που προβλέπει ο νόμος.
Η ελληνική πλευρά προτείνει επίσης να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα του μέτρου των δημοπρασιών, δηλαδή να ελέγχεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά πόσο έχει επιτευχθεί η συμφωνημένη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά, δύο φορές το χρόνο: τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Ο έλεγχος αυτός θα οδηγεί και στην οριστικοποίηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατίθενται προς δημοπράτηση το 6μηνο που θα ακολουθεί.