Οι καθυστερήσεις τρομάζουν το Μαξίμου
- 17/12/2016, 12:51
- SHARE
Πως αποτιμά η ελληνική αντιπροσωπεία το ταξίδι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, τι λένε για τα σενάρια των εκλογών, αλλά και ποια είναι τα επόμενα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα.
Αντώνης Αντζολέτος
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν επιστρέφει στην Αθήνα με κάποια δέσμευση για πολιτική λύση ή με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τους εταίρους ή από την Άνγκελα Μέρκελ για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όμως θεωρούν πως το ταξίδι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ήταν εποικοδομητικό αναδεικνύοντας τις συμμαχίες που υπάρχουν, καθώς και την ανάγκη το Eurogroup να οδηγηθεί σε μια απόφαση. Εκεί παρέπεμψε, άλλωστε με το πιο ξεκάθαρο τρόπο η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία έδειξε να ανησυχεί ιδιαιτέρως και για το προσφυγικό ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική αποστολή από το Βερολίνο μιλά για εκτόνωση της “μίνι κρίσης” που προκλήθηκε για το ζήτημα των παροχών. Οι απαραίτητες εξηγήσεις δόθηκαν και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αλλά και στην Γερμανίδα καγκελάριο.
Εκεί που φαίνεται να εστίασε ο πρωθυπουργός είναι στο ρόλο που διαδραματίζει το ΔΝΤ. Από το Μαξίμου, ως κεντρική γραμμή και απόφαση, έχουν καταλήξει στην μη αποδοχή της εφαρμογής νέων μέτρων με ό,τι και αν αυτό σημαίνει.
“Το μόνο απίθανο σενάριο είναι οι εκλογές”, διευκρίνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως η επιμονή της κυβέρνησης να απομακρυνθεί από τις πολιτικές της λιτότητας δεν σημαίνει ρήξη και προσφυγή στις κάλπες, αλλά ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάρουν θέση σχετικά με τις απαιτήσεις του Ταμείου.
Σε αυτό το ερώτημα απάντησε ο αξιωματούχος στο Βερολίνο όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει αναζωπύρωση στις σχέσεις της Αθήνας με την καγκελαρία διευκρινίζοντας πως ¨οι σχέσεις είναι ήπιες¨.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να περιέγραψε, πέρα από τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, την αβεβαιότητα που θα προκληθεί στην Ελλάδα από την μη σύντομη ολοκλήρωση του προγράμματος και να ανέπτυξε τον σχεδιασμό που έχει κάνει η χώρα μας για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο και την είσοδο στις αγορές το 2018.
Από την κυβέρνηση φαίνεται να έχουν βάλει ως χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανούαριο επιχειρώντας να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.
Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση γνωρίζουν πως θα ήταν επιζήμια και στο εσωτερικό κυρίως από το γεγονός ότι η εκλογολογία θα “φούντωνε” από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αρωγός στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα είναι η κοινοβουλευτική του ομάδα. Τόσο η κίνησή του για την στήριξη των ευπαθών ομάδων όσο και η δέσμευση να αρνηθεί τα νέα μέτρα που προωθεί η Ουάσινγκτον για τα έτη 2019 – 2020 έχουν συσπειρώσει του βουλευτές.
Νέα ταξίδια στο εσωτερικό
Μέσα σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για νέες περιοδείες στην Ελλάδα. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί στην Κρήτη και στην Καλαμάτα.
Πηγή: news247.gr