Ούτε EuroWorking Group, ούτε Eurogroup, ούτε επιστολή Τσακαλώτου

Ούτε EuroWorking Group, ούτε Eurogroup, ούτε επιστολή Τσακαλώτου
Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) συνομιλεί με τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Luis De Guindos Jurado (Α) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup, τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Zucchi Enzo

Τα πάντα μεταφέρονται στον Ιανουάριο μετά από την αδυναμία Αθήνας και θεσμών να συμφωνήσουν πού... διαφωνούν.

Χωρίς EuroWorking Group, έκτακτο Eurogroup ή επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατέληξε το «μενού αγωνίας» που σερβίρουν σε καθημερινή, πια, βάση κυβέρνηση και δανειστές.

Στο σχεδόν συμφωνημένο σενάριο ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει γραπτώς τις δεσμεύσεις της πως οι παροχές θα είναι εφάπαξ, προστέθηκε πλέον ένα καινούριο. Ότι δεν θα αποσταλεί επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου εάν προηγουμένως οι Ευρωπαίοι δεν αποστείλουν γραπτώς τις απαιτήσεις-ανησυχίες τους για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η διελκυστίνδα, όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα, χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα οι προοπτικές ξεπαγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που πάγωσαν μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τη χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος στους συνταξιούχους και για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις πριν αποσταλεί η επιστολή Τσακαλώτου, ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν πως το EWG με πρόταση της Γερμανίας, επιμένει ότι η κυβέρνηση θα πρεπει να λάβει ισοδύναμα μέτρα για τις παροχές, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2016.

Η καθυστέρηση αυτή ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για εκλογές, καθώς η ρητορική της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο επιθετική απέναντι στους θεσμούς και τους δανειστές, κυρίως απέναντι στη Γερμανία, η οποία απαντά με επίδειξη δύναμης.

Στο παιχνίδι μπήκε και το ΔΝΤ, το οποίο επανέλαβε με διορθωτική ανάρτηση άρθρο του Πωλ Τόμσεν στο blog του, όπου εξηγεί γιατί πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο και οι συντάξεις, συγκρίνοντας μάλιστα τα ποσοστά αναπλήρωσης με εκείνα της Γερμανίας για να δείξει πόσο «γενναιόδωρο» είναι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη σύγκριση με τη Γερμανία είναι σίγουρο πως θα χρησιμοποιηθεί από τους Γερμανούς βουλευτές που εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε συνέχιση της βοήθειας, εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ.