Το «παράδοξο» της Uber: Γιατί σημειώνει υψηλές ζημιές ενώ αυξάνει τις πωλήσεις της

Το «παράδοξο» της Uber: Γιατί σημειώνει υψηλές ζημιές ενώ αυξάνει τις πωλήσεις της

Η υπηρεσία – «φαινόμενο» συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει.

Οι ζημιές της Uber μεγάλωνουν το 2016 και αναμένεται να φτάσουν από 2,2 δισ. δολάρια στα 3 δισ. δολάρια, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αυτή την εβδομάδα (TechCrunch, The Information).

Όπως σχολιάζουν οι ζημιές για την εταιρεία – φαινόμενο είναι αρκετά υψηλές δεδομένου ότι πλέον είναι ένα καθιερωμένο παγκόσμιο brand, ενώ ακόμα και καλλιτέχνες όπως ο Drake και η Wiz Khalifa αναφέρουν την Uber στους στίχους των τραγουδιών τους και το Χόλιγουντ έχει ανοίξει τις πύλες του στην υπηρεσία.

Παράλληλα η Uber αναμένεται να αυξήσει εντυπωσιακά τα καθαρά της έσοδα από 2 δισ. δολάρια το 2015 στα 5,5 δισ. δολάρια το 2016. Τι συμβαίνει λοιπόν και ενώ τα έσοδα αυξάνουν, η εταιρεία σημειώνει υψηλές ζημιές;

Εμφανώς η Uber ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράτει και συγκεκριμένα ξοδεύει 1,55 δολάρια για κάθε δολάριο που μπαίνει στο ταμείο της.

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τα οικονομικά της εταιρείας, κάτι που είναι πάγια τακτική της Uber ως private company.

Που ξοδεύει λοιπόν τα έσοδα της η Uber; Σε αυτόματα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, στο να αναπτύξει τις υπηρεσίες για μεταφορά φαγητού, στο να πληρώνει οδηγούς και υπαλλήλους και επίσης σε lobbying αλλά και δικηγόρους λόγω των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε διάφορες χώρες.

Οι οδηγοί κοστίζουν πολλλά στην εταιρεία, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει κινήσεις εξορθολογισμού τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω του ανταγωνισμού η Uber παρέχει κίνητρα, μπόνους και εφαρμογές που μπορεί να χρειάζονται οι άνθρωποι που συνεργάζονται μαζί της.

Το 2016 η Uber συνέχισε να κάνει στρατηγικές εξαγορές, όπως η startup Geometric Intelligence και η startup Otto, που είναι ηγέτης στα αυτόνομα οχήματα.

Παράλληλα η εταιρεία δοκιμάζει απαιτητικές αγορές όπως η Κίνα, στην οποία μπήκε με συγχώνευση των δραστηριοτήτων της με τον βασικό της ανταγωνιστή Didi Chuxing.

Διαβάστε επίσης:

Το φαινόμενο Uber ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα