Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη
- 28/12/2016, 09:37
- SHARE
Η επιστολή που επιβεβαιώνει εμμέσως την αποδοχή του πλεονάσματος και το πιεστικό ταμείο.
Μπορεί η επιστολή Τσακαλώτου να έκλεισε το θέμα με βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά έστρωσε το χαλί στο επόμενο «θερμό επεισόδιο» για το ελληνικό πρόγραμμα, που έχει να κάνει με την ενεργό παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών έχουν πλέον στα χέρια τους μια επιστολή του κ Τσακαλώτου με την οποία επιβεβαιώνει την προσήλωση του στην δεσμεύσεις του προγράμματος , κάτι που ήταν αναμενόμενο.
Στο τέλος όμως της επιστολής του, ο Έλληνας υπουργός παραδέχεται έστω και εμμέσως, κάτι που προσπαθούσε να αποφύγει όλο αυτό τον καιρό: Τη διατήρηση του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ελληνικές αρχές αποδέχονται το ψήφισμα των υπουργών οικονομικών από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου».
Σχεδόν στην αρχή του κειμένου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα τονίζεται ότι «το Eurogroup επανέλαβε ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση»
Με τον τρόπο αυτό, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε πριν τις γιορτές από το ξαφνικό «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος, ο υπουργός οικονομικών «επιβεβαιώνει» εκ των υστέρων με την υπογραφή του τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για τους υψηλότερους δημοσιονομικούς στόχους με τους Ευρωπαίους πιστωτές της .
Στην ανάρτηση που έκανε στις 12 του μήνα, πριν ξεκινήσει ο τρίτος γύρος των απευθείας διαπραγματεύσεων των δανειστών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όπου έλεγε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους δανειστές της για μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.
Αφού επαναλάμβανε λοιπόν ότι το Ταμείο, με βάση τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την Ελλάδα, δεν μπορεί να υποστηρίξει πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, κατέληγε στο ότι η είσοδος του ταμείου στο πρόγραμμα θα πρέπει να συνοδευτεί με σοβαρές μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να υποστηρίξουν τους υψηλότερους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Κρις Ράις λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους Πιστωτές της, ώστε να ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
Επανέλαβε μάλιστα με την σειρά του ότι αν υπάρχει συμφωνία Αθήνας και Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα.
Ανάμεσα σε δύο ελέφαντες
Αυτό σημαίνει ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών με τους δανειστές στα μέσα Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα βρεθεί «ανάμεσα σε δύο ελέφαντες» όπως συνηθίζει να λέει τον τελευταίο καιρό ο κ. Τσακαλώτος. Μόνο που αυτή την φορά οι ελέφαντες θα πιέζουν όλο και περισσότερο για να φέρουν την κατάσταση ο καθένας στα δικά του μέτρα.
Το ΔΝΤ κρατάει ως όπλα την ανανεωμένη έκθεση για την βιωσιμότητα για το ελληνικό χρέος, η οποία κανονικά θα έπρεπε να δοθεί στην δημοσιότητα πριν το τέλος του 2016. Με δεδομένο ότι το Ταμείο θεωρεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα ενεργοποιηθούν στην αρχή του χρόνου, θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και από την Ελλάδα να νομοθετήσει από τώρα τα γνωστά εδώ και καιρό μέτρα των 4,55 δις ευρώ.
Αν δεν υπάρχει αποδοχή των απαιτήσεων του τότε το ταμείο θα περιμένει, αφού όπως τονίζουν στελέχη του ταμείου δεν υπάρχει σαφής χρονικός ορίζοντας για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Από την άλλη πλευρά η Γερμανία και οι χώρες που επηρεάζει θέλουν μεν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς παραπάνω δεσμεύσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Κατά συνέπεια θα πιέσουν την Ελλάδα να δεχθεί τα πρόσθετα μέτρα του Ταμείου συνεχίζοντας την καθυστέρηση σε ότι αφορά τα μέτρα για το χρέος.
Μέσα σε όλα αυτά η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία έχει ακόμη αρκετά κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης ρευστότητας πανευρωπαϊκά και με μόνο σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: news247.gr