Τα αμερικανικά μεγαθήρια που έχει βάλει στο στόχαστρο ο Ντόναλντ Τραμπ

Τα αμερικανικά μεγαθήρια που έχει βάλει στο στόχαστρο ο Ντόναλντ Τραμπ
Photo:

Ο λόγος; Μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Από την προεκλογική του εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ως βασικό του επιχείρημα πως εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ τότε θα αναγκάσει τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν τα εργοστάσια παραγωγής από τη Λατινική Αμερική και την Ασία στις ΗΠΑ, ούτως ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα. Είχε, μάλιστα, πει ότι εάν δεν τον υπακούσουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, τότε θα τους επιβάλλει βαριές κυρώσεις κυρίως μέσω της φορολογίας.

Μπορεί η θητεία του Τραμπ να ξεκινά επισήμως στις 20 Ιανουαρίου, όμως ο ίδιος έχει ήδη προλάβει να ανοίξει σημαντικά μέτωπα με τις εξής επιχειρήσεις:

Ford

Το πρώτο επεισόδιο της κόντρας Ford – Τραμπ έληξε τον Νοέμβριο, με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να λέει ότι χάρη σ’ αυτόν διατηρήθηκε μια μονάδα συναρμολόγησης στο Κεντάκι και με την εταιρεία να αρνείται κάτι τέτοιο. Τώρα, η Ford ανακοίνωσε την ακύρωση ενός σχεδιαζόμενου εργοστασίου προϋπολογισμού 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μεξικό και την επένδυση 700 εκατομμυρίων δολαρίων στο εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Μαρκ Φιλντς, είπε ότι δεν προέβη σε κάποια συμφωνία με τον Τραμπ.

GM

Μερικές ώρες προτού η Ford ανακοίνωσε το σχέδιό της να ακυρώσει το εργοστάσιο στο Μεξικό, ο Τραμπ είχε επιλέξει να επιτεθεί στην ανταγωνίστρια εταιρεία General Motors. Συγκεκριμένα, απείλησε ότι θα της επιβάλλει «έναν μεγάλο δασμό», ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία κατασκευάζει το Chevrolet Cruze στο Μεξικό και στη συνέχεια το μεταφέρει δίχως δασμούς στις ΗΠΑ. Η GM απάντησε ότι όλα τα Chevy Cruze τριών όγκων που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, σ’ ένα εργοστάσιο στο Οχάιο, κι ότι στο Μεξικό κατασκευάζονται τα Cruze δύο όγκων, εκ των οποίων «ένας μικρός αριθμός πωλείται στις ΗΠΑ».

Carrier

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τον κατασκευαστή κλιματιστικών Carrier για τη διατήρηση 1.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Η μητρική εταιρεία United Technologies θα λάβει 7 εκατομμύρια δολάρια ως φορολογικά κίνητρα στα πλαίσια της συμφωνίας. Αν και ο Τραμπ παρουσίασε τη συμφωνία ως επιτυχία, οι επικριτές επισημαίνουν ότι έτσι δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο με εταιρείες οι οποίες θα απειλούν ανά πάσα στιγμή να μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό ώστε να εξασφαλίσουν φορολογικά οφέλη.

Apple

Όταν ο Τιμ Κουκ της Apple τηλεφώνησε στον Τραμπ για να τον συγχαρεί, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα ενθάρρυνε τον τεχνολογικό γίγαντα να κατασκευάσει «ένα μεγάλο εργοστάσιο» στις ΗΠΑ παρέχοντας φορολογικά κίνητρα. Ο Τραμπ, ως υποψήφιος, είχε ασκήσει κριτική στον κατασκευαστή του iPhone για τα κέρδη που βγάζει στο εξωτερικό. Η Apple εξετάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να φέρει την παραγωγή του iPhone στις ΗΠΑ, και τον Ιούνιο ζήτησε από τις Foxconn και Pegatron, εταιρείες παραγωγής εξαρτημάτων του iPhone, να διερευνήσουν μια πιθανή μετακίνηση στη χώρα.

Rexnord

Ο Τραμπ επιτέθηκε και στη βιομηχανική εταιρεία Rexnord επειδή επρόκειτο να κλείσει ένα εργοστάσιο στην Ινδιανάπολη και να μεταφέρει την παραγωγή στο Μεξικό. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τραμπ να προλάβει να αλλάξει την κατάσταση. Η Rexnord συμφώνησε με το σωματείο United Steelworks για το ύψος των αποζημιώσεων των 300 εργατών που θα απολυθούν και η εταιρεία θα κλείσει το εργοστάσιο την άνοιξη.

Mondelez

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι, ο Τραμπ δεσμεύτηκε να μην φάει ξανά Nabisco Oreos επειδή η μητρική εταιρεία επρόκειτο να περικόψει θέσεις εργασίας στο Σικάγο και να μεταφέρει την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό. Αλλά ο Νέλσον Πελτζ, βασικός μέτοχος της Mondelez, έχει απορρίψει την κριτική του Τραμπ λέγοντας ότι το 73% των πωλήσεων της Mondelez προέρχεται από το εξωτερικό, άρα είναι φυσικό η εταιρεία να έχει και πολλούς εργαζομένους στο εξωτερικό.