Στουρνάρας: «Μεγάλη προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας»
- 15/11/2013, 08:52
- SHARE
Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών για συμφωνία πριν το τέλος του έτους μετά το Eurogroup της Πέμπτης.
Στην αναζήτηση «χρυσών τομών» για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα πριν το τέλος του 2013 αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά το τέλος του χθεσινού Eurogroup.
«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο». Ακόμη ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών Αρχών και τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.
Διαβάστε ακόμη: «Ζητείται πρόοδος» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης
«1,3 δισ. ευρώ τα μέτρα για το 2014»
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στην Τρόικα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.
Όσον αφορά το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και ειδικότερα αυτό που αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο Γ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Ανέφερε, δε, ότι εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες. Τέλος, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.
Στουρνάρας: «Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα»
Ανήσυχος για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ο πρόεδρος του Eurogroup
Από την μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι ελληνικές Αρχές πρέπει «επειγόντως» να προχωρήσουν σε τέσσερις τομείς. Πρώτον, να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, δεύτερον, να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015, τρίτον να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τέταρτον να σημειωθεί πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας και πρόσθεσε ότι με αυτούς τους ρυθμούς το Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα ως το Δεκέμβριο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το ποτήρι είναι περισσότερο μισογεμάτο, παρά μισοάδειο», ενώ παράλληλα αναγνώρισε το σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Κατανοώ ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, επεσήμανε τις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, τόσο σε δημοσιονομική προσαρμογή όσο και σε μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος στην τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας ο επίτροπος Οικονομίας σχολίασε ότι «χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος». Σημείωσε ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015 αποτελεί «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, οι ιθύνοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρξει τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ούτως ώστε η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων να προωθηθεί αποφασιστικά το 2014. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία θα λάβει το έργο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
«Επικίνδυνα τα νέα μέτρα λιτότητας»
Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανήλθε σήμερα στο ζήτημα των νέων μέτρων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στην πίεση για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας. «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα, πρέπει να αφήσουμε τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά όχι μέτρα λιτότητας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
«Η Ελλάδα έχει κατορθώσει εξαιρετική πρόοδο έως τώρα, οι πολίτες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πλέον ιδιαίτερα προσεκτικοί τι είδους μέτρα εφαρμόζουμε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, εάν χρειαστεί τελικά να πάρουμε», πρόσθεσε.