Η Κύπρος απαντά με τουρισμό στην τραπεζική κρίση
- 15/11/2013, 10:20
- SHARE
Το FortuneGreece.com βρέθηκε στη Μεγαλόνησο και καταγράφει τις νέες τάσεις στην οικονομία.
Η τραπεζική κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει ελάχιστα το νησί της Αφροδίτης το οποίο αναμένει σημαντικά οφέλη από τη μαρίνα της Λεμεσού και τις επενδύσεις των Ρώσων τουριστών. Εξήντα εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα διαθέσουν οι Κύπριοι για τη διαφημιστική τους δαπάνη το 2014 στον κλάδο του τουρισμού, η οποία θα υποχωρήσει στα 10 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος, ενώ θα δίνεται άδεια παραμονής σε αγοραστές ακινήτων αξίας άνω των 500.000 ευρώ.
Αυτό ανέφερε σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Δώρος Γεωργιάδης από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το αρνητικό κλίμα ελαφρύνθηκε και από την τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας που επετεύχθη στον κλάδο των αερομεταφορών. Πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης προδιαγραφόταν μια καλή τουριστική χρονιά για την Κύπρο. Ωστόσο, μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων, ακολούθησαν τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες το ποσοστό των κρατήσεων βρέθηκε στο μηδέν τοις εκατό. Παρά τα όσα γράφτηκαν για την έξοδο των Ρώσων από το νησί ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι υπήρξε ραγδαία ανάκαμψη από τη ρωσική, την ουκρανική και την πολωνική αγορά. Οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για μια πτώση κοντά στο 4%, με τις αφίξεις να προσδιορίζονται στα 2,25 εκατομμύρια. Το ισχυρότερο πλήγμα το δέχτηκε η Κύπρος από τη γερμανική αγορά με την πτώση να αγγίζει το 40%. Από την Ουκρανία η άνοδος που σημειώθηκε είναι της τάξης του 66%, ωστόσο, θεωρείται μια μικρή αλλά αναπτυσσόμενη αγορά.
Αντίβαρο στάθηκε η Ρωσία η οποία την τελευταία τριετία αύξησε τους τουρίστες από τις 130.000 σε 550.000 και πιστεύεται ότι η ίδια εικόνα θα καταγραφεί και του χρόνου. Ο ΚΟΤ δίνει έμφαση στην προώθηση του χειμερινού τουρισμού και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αθλητικός, ο περιπατητικός και ο θρησκευτικός. Εκτός από τον αγροτουρισμό στον οποίο έχει δοθεί μεγάλο βάρος σχεδιάζεται και η δημιουργία τριών ακόμη γηπέδων golf τα οποία προς το παρόν είχαν παγώσει. Υπολογίζεται δε ότι τον ερχόμενο χειμώνα θα μείνουν ανοιχτές τουλάχιστον οι μισές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στα θετικά προστίθεται ότι καμία ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχει βάλει λουκέτο όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Αντιθέτως η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να καλυφθεί. Αναφερόμενος στη συγχώνευση Olimpic Airlines- Aegean ο κ. Γρηγοριάδης επιβεβαίωσε ότι δεν είχε αντίκτυπο στα δρομολόγια προς την Κύπρο.
Διαβάστε ακόμη: Επιδοτήθηκε στην Κύπρο το επικαιροποιημένο μνημόνιο
Έκδηλο ενδιαφέρον για τη Μαρίνα της Λεμεσού
Στοίχημα για τους Κύπριους αποτελεί η επένδυση στη μαρίνα της Λεμεσού. Έχει ήδη αρχίσει να φιλοξενεί τα πρώτα σκάφη αναψυχής και από τον Μάρτιο θα ανοίξει τις πύλες της και για το ευρύ κοινό. Μιλάμε για μια εμπορική ανάπτυξη 10.000 τ.μ., η οποία περιλαμβάνει 40 καταστήματα, 12 εστιατόρια, αστυνομία, τελωνείο, κτηνιατρικές υπηρεσίες και θα έχει parking 750 θέσεων. Επίσης θα υπάρχει 24ωρη φύλαξη από έξι άτομα μόνιμο προσωπικό που θα κάνουν περιπολίες. Σε ότι αφορά τις θέσεις ελλιμενισμού ανέρχονται στις 650 και μπορούν να φιλοξενήσουν yachts άνω των 30 μ. Η μαρίνα για τους Κύπριους αποτελεί σημαντικό εργαλείο προβολής και προώθησης του κυπριακού τουρισμού και μια μεγάλη πρόκληση , αφού μιλάμε για μια επένδυση της τάξης των 350 εκατ. Ευρώ από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ξοδευτεί τα 210 εκατ. Ευρώ. Το έργο αποτελεί μια προσπάθεια αναβάθμισης μιας βιομηχανικής περιοχής και στόχος είναι να καταστήσουν το νησί ως προορισμό cruising.
Από το κτηριακό συγκρότημα των Νηρηίδων το οποίο παραδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο ήδη έχει πουληθεί το 60% των διαμερισμάτων και η κρίση δεν έχει επηρεάσει τη ζήτηση, η οποία δεν προέρχεται μόνο από Ρώσους. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά η Υπεύθυνη Marketing & PR της Limassol Marina, κ. Σοφία Παρασκευά: «η κρίση δεν έχει επηρεάσει τις αγορές. Αντιθέτως. Οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες και θέλουν να επενδύουν σε ακίνητα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής οι πωλήσεις ακινήτων αγγίζουν τα 110 εκατ. Ευρώ».
Το επόμενο βήμα είναι η ανακαίνιση των μαρίνων της Πάφου, της Λάρνακας και της Αγίας Νάπας. Σημειώνεται πως το συμβόλαιο διαχείρισης της Μαρίνας Λεμεσού είναι για 125 χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Το λιµάνι που κέρδισε το στοίχηµα της κρουαζιέρας
Σημαντικό κεφάλαιο ο Αγροτουρισμός
Στο χωρίο Τόχνη, ένα από τα τρία χωρία που διαχειρίζεται η Cyprus Villages, μας υποδέχτηκε ο Δ/ντής της Εταιρείας Αγροτουριστικών καταλυμάτων κ. Σοφρώνης Ποταμίτης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο κομμάτι του αγροτουρισμού τα τελευταία 25 χρόνια. Σε τρία χωρία της περιοχής υπάρχουν 250 καταλύματα έτοιμα να υποδεχτούν τον επισκέπτη που είναι λάτρης του αγροτουρισμού. Τα χωρία βρίσκονται σε κεντρικό σημείο και βολεύουν στις μετακινήσεις καθώς σε λίγη ο ώρα ο τουρίστας μπορεί να μεταφερθεί σε όλα τα σημεία του νησιού.
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 τουρίστες επιλέγουν τα χωρία αυτά ως εναλλακτική μορφή τουρισμού αφήνοντας σημαντικά ποσά στην κυπριακή οικονομία. Η σεζόν ξεκινάει από τον Μάρτιο και διαρκεί ως τον Νοέμβριο με τις κρατήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη. Για το 2014 ο κ. Ποταμίτης ευελπιστεί ότι τα νούμερα θα είναι ακόμα καλύτερα και πως η σημαντική αύξηση θα καταγραφεί κυρίως από τους Γερμανούς τουρίστες. Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μείζονος σημασίας για το νησί και οι εθνικότητες με τις οποίες δουλεύουν είναι κυρίως Γερμανοί, Αυστριακοί, Βέλγοι και Ολλανδοί ενώ το φετινό καλοκαίρι έκαναν την εμφάνισή τους Ιταλοί και Γάλλοι.
Τα χωρία μπορούν να φιλοξενήσουν στο σύνολό τους μέχρι 200 άτομα και το κόστος ανέρχεται σε 30 ευρώ το άτομο με πρωινό. Παράλληλα διεξάγονται μαθήματα μαγειρικής, ιππασία, ποδηλασία, ψάρεμα και τίναγμα ελιών για όσους θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να βιώσουν ασυνήθιστες εμπειρίες. Οι πελάτες μπορούν να φτιάξουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους και να επιλέξουν τις δραστηριότητες που τους ταιριάζουν. Για τους Έλληνες γίνεται και μια ειδική προσφορά. Με 35 ευρώ την ημέρα τους παρέχεται διαμονή, πρωινό και αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους.
Ο τουρισμός περνάει και από τις άγονες γραμμές
Στο οινοποιείο Ζαμπάρτας
Έμφαση δίνεται επίσης στη στήριξη του οινοποιητικού κλάδου ο οποίος καταγράφει σημαντικές απώλειες. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 20.000 τόνους και έχει υποχωρήσει σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από 20 χρόνια ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 200.000 τόνους. Στην Κύπρο οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες που παράγονται στο νησί είναι το ξυνιστέρι, το μαραθεύτικο ή αλλιώς βαμβακάδα και η Λευκάδα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν ενεργεία τέσσερα μεγάλα και 50 μικρά οινοποιεία των οποίων οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 5%-10% σε ευρωπαϊκές χώρες. Η παρουσία των κυπριακών οινοποιείων στις εκθέσεις του εξωτερικού είναι ισχνή όπως μας λέει ο κύριος Άλκης Ζαμπάρτας, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Ζαμπάρτας, διότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός. «Δεν πιστεύουμε πολύ στις εκθέσεις του εξωτερικού. Εκτός και αν κάποιος έχει πολύ ισχυρό budget και παίξει δυνατά.» Όσον αφορά τις επιδοτήσεις αυτές προέρχονταν κυρίως από την Ε.Ε. αλλά σταμάτησαν από το 2004 αφήνοντας τους Κύπριους οινοποιούς στο έλεος των παγκόσμιων παικτών στην αγορά του κρασιού.
Η μικροοινοποιία Ζαμπάρτας εμφιαλώνει σε ετήσια βάση 55.000 μπουκάλια τα οποία προορίζονται κυρίες σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Ελβετία και ο Καναδάς. Παρά τις όποιες δυσκολίες ο κ. Ζαμπάρτας δηλώνει ικανοποιημένος από το πώς κύλησε η φετινή χρονιά. «Από τα 40 χρόνια που είμαι οινοποιός φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά». Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Ζαμπάρτας, στο επάγγελμα χημικός, διατέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής της μεγάλης οινοποιίας και ζυθοποιίας ΚΕΟ και το 2008 αποφάσισε να χτίζει το οινοποιείο Ζαμπάρτας στον Άγιο Αμβρόσιο της Λεμεσού. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως οικονομικό μετανάστη που άφησε τη Λευκωσία για να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το κρασί.
Διαβάστε: Ιρλανδία και Ισπανία κουνούν το μαντίλι στη τρόικα