Τη μη έκδοση δύο ακόμη Τουρκων στρατιωτικών προτείνει ο εισαγγελέας
- 11/01/2017, 16:33
- SHARE
«Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί », δήλωσαν οι δύο αξιωματικοί.
Ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εισηγήθηκε την Τετάρτη να μην εκδοθούν στη γείτονα χώρα δύο ακόμη Τούρκοι στρατιωτικοί, οι Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ.
Ο κ. Βουρλιωτης επισήμανε ότι οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν, καθώς κινδυνεύουν στην Τουρκία.
Επίσης, κατά την αγόρευσή του, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα, επισήμανε ότι μόνο η πιθανότητα -που δεν είναι πιθανότητα αλλά αγγίζει τη βεβαιότητα- αναστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι λόγος απαγορευτικός της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να λέμε με βεβαιότητα ότι στην Τουρκία δεν θα γίνουν βασανιστήρια, απλώς αξιολογείς το φόβο για τα βασανιστήρια που θα υποστούν εφόσον εκδοθούν.
Ακόμη, ο κ. Βουρλίωτης είπε ότι «ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν», ενώ παράλληλα, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
«Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».
Παράλληλα, οι δυο στρατιωτικοί είχαν επισημάνει πως είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. «Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λυντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για να φύγουμε».
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν, ο ναύαρχος εα, Στέλιος Φενέκος, ο καθηγητής πανεπιστημίου στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη, Παύλος Ελευθεριάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), Παναγιώτης Περάκης.
Ο πρόεδρος του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αντιπρόεδρος Γεώργιος Σακκάς, ανέφερε ότι η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.
Βίτσας: Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την τύχη των Τούρκων στρατιωτικών
«Η δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί με βάση το διεθνές και το εθνικό μας δίκαιο να καταλήξει. Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω από το διεθνές και το εθνικό δίκαιο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
«Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει να μην εκδοθούν, εκεί σταματάει όλη η διαδικασία. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα, έχει και τη δύναμη να πράξει αυτά που θα πρέπει» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, ο κ. Βίτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «έχουμε εξασφαλίσει, ώστε η λέξη «ναυάγιο» να έχει φύγει από αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ακόμα και αν δεν καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα, θα συνεχιστούν σε ευθετότερο χρόνο».
Ανέλαβε την ευθύνη για την κατάσταση των προσφύγων τις τελευταίες ημέρες
Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες με τη βαρυχειμωνιά, ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι στην ενδοχώρα, αυτά περιορίζονται σε «λίγες σκηνές στο Βαγιοχώρι και στις 100 θερμαινόμενες σκηνές στο Ελληνικό, που βέβαια είναι πρόβλημα». Σε ό,τι αφορά ωστόσο, ιδιαίτερα το hot spot της Μόριας, ο αν. υπουργός παραδέχθηκε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να δικαιολογούμαστε»:
«Είναι κοινή πεποίθηση, και δική μου και του Γιάννη Μουζάλα, ότι με μία έννοια πιαστήκαμε απροετοίμαστοι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών» σημείωσε ο κ. Βίτσας. Πάντως, «η κατάσταση τακτοποιείται ακόμα και αργά, με την αποστολή του πλοίου και τη χρήση άλλων δομών», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε δε, στην «τεράστια προσπάθεια που κάνουμε σαν υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σαν ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και των προβλημάτων, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Για την προσπάθεια που κάνουμε είμαι υπερήφανος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα κάνουμε καλά» δήλωσε. Τέλος, ο κ. Βίτσας γνωστοποίησε ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την τακτική επιχορήγηση από την Ε.Ε. για το προσφυγικό. Το 2016 το υπουργείο, όπως υπενθύμισε, «άντλησε και δαπάνησε 106 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση και τη φιλοξενία 60 χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».