Τρίτο “όχι” από τον εισαγγελέα για την έκδοση τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών
- 13/01/2017, 17:59
- SHARE
Δεν αλλάζουν στάση οι δικαστικές αρχές για το σημαντικό αυτό ζήτημα.
Να μην εκδοθούν οι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί στην πατρίδα τους, ζήτησε από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και τρίτος εισαγγελικός λειτουργός.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, με μία αναλυτική εισήγηση προς τους ανώτατους δικαστές, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στη γείτονα, για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Ειδικότερα, στο Ποινικό Τμήματος του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Χρυσούλα Παρασκευά, συζητήθηκε σήμερα το αίτημα των τουρκικών αρχών να εκδοθούν στην γείτονα χώρα τέσσερις εκ των οκτώ εκζητουμένων στρατιωτικών, οι οποίοι, μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Πρόκειται για στρατιωτικούς, Φερουντούμ Καμπάν, Γκενσάι Μπαγιούκ, Αχμέτ Γκιουζέλ και Μεσούτ Φιράτ, τους οποίους οι τουρκικές αρχές υς εκζητούν προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του τουρκικού συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου) από κοινού, από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.
Πάντως, οι αποφάσεις των τριών ποινικών τμημάτων και για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, θα δημοσιευθούν στις 23 Ιανουαρίου 2017.
Συγκεκριμένα, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε πως «από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα, προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης, ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια.
Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση, μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο».
Ακόμη, ο κ. Παντελής ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου (που θα εκδοθεί) είναι «μονόδρομος» για την μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, που «ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους» και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο» – και διερωτήθηκε και πάλι: «Αν υπήρχε εξοπλισμός, πού είναι;».
Στην συνέχεια κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι περιέγραψαν τι γίνεται στη γείτονα χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, με τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών και τις συλλήψεις πολιτών.
Οι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί, ζήτησαν να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα, τονίζοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους.
Μάλιστα, ένας εκ των στρατιωτικών ανάφερε ότι «η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τη ζωή μας», και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα «επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και είναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε, γιατί κάποιους τους έχουν ήδη εκδώσει» και προσέθεσε ότι οι οικογένειές τους έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές. Ένας από τους στρατιωτικούς, τόνισε επίσης πως η έγκυος σύζυγός του, απολύθηκε από το δημόσιο σχολείο όπου εργαζόταν ως δασκάλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ