Πηγές επιτυχίας που αγνοούν οι επιχειρήσεις
- 15/11/2013, 16:32
- SHARE
Πολλές επιχειρήσεις αγνοούν συχνά ένα από τα πιο άμεσα διαθέσιμα κοινωνικά δίκτυα που θα μπορούσαν να προσφέρουν εμπειρία, κατάρτιση κι επαφές.
των Τζον Χάγκελ και Τζον Σίλι Μπράουν
Όταν η Procter & Gamble χρειάστηκε έναν ηγέτη για να επαναφέρει την εταιρεία στο δρόμο της ανάπτυξης μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, στράφηκε σε κάποιον που ήξερε πολύ καλά την εταιρεία: έναν πρώην υπάλληλο.
Ο Α. Γκ. Λάφλεϊ είχε αποχωρήσει από την εταιρεία πριν από μερικά χρόνια και, όπως πολλοί πρώην υπάλληλοι, ήταν κατάλληλος για να προσφέρει βοήθεια. Επέστρεψε στην εταιρεία έχοντας ήδη τη γνώση όλων των προηγούμενων ετών και στενούς δεσμούς με την επιχείρηση.
Πολλές εταιρείες αγνοούν ένα από τα πιο στενά διαθέσιμα κοινωνικά δίκτυα που έχουν: τους πρώην υπαλλήλους, τους συνταξιοδοτημένους υπαλλήλους, ακόμα και τους πρώην συνεργάτες και πελάτες. Όλοι αυτοί οι σύνδεσμοι γνωρίζουν τις δυνατότητες και την κουλτούρα της εταιρείας και του κλάδου, ενώ παράλληλα μπορούν να προσφέρουν κατάρτιση που αποκτήθηκε εκτός της εταιρείας και επαφές που οι υπάρχοντες υπάλληλοι της εταιρείας μπορεί να μην έχουν.
Διαβάστε ακόμη: Δέκα τρόποι να αντιμετωπίσετε το micromanagement
Λίγες επιχειρήσεις το εφαρμόζουν αυτό με επιτυχία. Αντιθέτως έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τους συνδέσμους μόνο στο πλαίσιο των πρώην συμφοιτητών από το πανεπιστήμιο. Ακόμα και μεταξύ αυτών, όμως, λίγα είναι τα πανεπιστήμια που ασχολούνται με τους απόφοιτους πέραν ορισμένων χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών και -σε μικρότερο βαθμό- πρόσληψης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Ορισμένα από τα καλύτερα μοντέλα για εμπλοκή των πρώην συμμετεχόντων προέρχονται από μη-ακαδημαϊκά, μεταπτυχιακά προγράμματα που εστιάζουν στη δημόσια διοίκηση (το πρόγραμμα της Coro, Εταίροι στα Δημόσια Ζητήματα), τη δημόσια εκπαίδευση (Broad Residency) και την τεχνολογία (Πανεπιστήμιο Singularity). Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν επίσημη εκπαίδευση και συχνά τοποθετούν τους συμμετέχοντες σε προσωρινές επαγγελματικές θέσεις.
Οι επιχειρήσεις, όμως, εστιάζουν επίσης στη διαμόρφωση ενός κλάδου και την ανάπτυξη ενός δικτύου για να αυξήσουν την επιρροή τους. Οι στόχοι αυτοί πρέπει είναι το σκεπτικό πίσω από ένα δομημένο πρόγραμμα για πρώην υπαλλήλους. Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να παράγει αξία, όπως δια βίου εκπαίδευση ή ανάπτυξη δεξιοτήτων, εύρεση εργασίας, επαγγελματική καθοδήγηση – τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους συμμετέχοντες.
Γνωρίστε τις καλύτερες εταιρείες για εργασία στον κόσμο
Το πρόγραμμα της Coro Εταίροι στα Δημόσια Ζητήματα προσφέρει στους πρώην συμμετέχοντες ένα εργαλείο με το οποίο μπορούν να φρεσκάρουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν νέες. Η Broad Residency χρησιμοποιεί ως συμβούλους πρώην συμμετέχοντες για να καθοδηγήσει τους νυν συμμετέχοντες τόσο στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις όσο και στο σχεδιασμό της καριέρας τους.
Ένα πρόγραμμα που θα ενθάρρυνε τους νυν και τους πρώην υπαλλήλους μιας επιχείρησης να συνεργαστούν έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Η έκθεση των πρώην υπαλλήλων στις προκλήσεις της εταιρείας μπορεί να επιφέρει την αυτό-οργάνωση – σε ομάδες εργασίας ή ακόμα και επιχειρηματικά σχήματα.
Για τις επιχειρήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έχει αποτελέσματα διαρκείας -ένα δίκτυο στο οποίο η εταιρεία μπορεί να στραφεί για εμπειρία, κατάρτιση και συνεργασία- αλλά απαιτεί και χρόνο για να αναπτυχθεί. Ασχέτως του μεγέθους της εταιρείας ή του σκοπού μιας επιχείρησης, οι πρώην υπάλληλοι είναι η καλύτερη πηγή και το πλησιέστερο δίκτυο που έχει διαθέσιμα. Ωστόσο, η ενθάρρυνσή τους για να συμμετάσχουν απαιτεί συνειδητή προσπάθεια.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί αποτυγχάνουν οι εταιρικές οργανωτικές δομές;