Αυτές είναι οι πιο προηγμένες οικονομίες του πλανήτη
- 19/01/2017, 12:56
- SHARE
Στην τελευταία θέση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών η Ελλάδα σύμφωνα με το WEF.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) κυκλοφόρησε πρόσφατα τη λίστα 109 χωρών βάσει του νέου Δείκτη Δίκαιης Ανάπτυξης.
Ο δείκτης δίκαιης ανάπτυξης προκύπτει από τη βαθμολογία κάθε χώρας σε έναν αριθμό επιμέρους δεικτών, που αφορούν στην ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανισότητες και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, λαμβάνονται υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η παραγωγικότητα της εργασίας, το προσδόκιμο υγιούς ζωής και το ποσοστό της απασχόλησης.
Για τις κοινωνικές ανισότητες λαμβάνονται υπόψη η εισοδηματική ανισότητα, το ποσοστό της φτώχειας, η ανισότητα στον πλούτο και το μέσο εισόδημα (median income), ενώ για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η αποταμίευση (ως ποσοστό του ΑΕΠ), το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και η σχέση του ΑΕΠ με την κατανάλωση άνθρακα.
Το WEF σημειώνει ότι ο νέος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης παρέχει μία πιο συνολική αξιολόγηση του επιπέδου ανάπτυξης των χωρών από τον συμβατικό δείκτη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Από τις 109 χώρες, οι 29 θεωρούνται προηγμένες οικονομίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η και τελευταία θέση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, ενώ ο δείκτης δίκαιης ανάπτυξης μειώθηκε κατά 7,87% την πενταετία από το 2011 έως το 2015.
Το WEF σημειώνει ότι ο νέος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης παρέχει μία πιο συνολική αξιολόγηση του επιπέδου ανάπτυξης των χωρών από τον συμβατικό δείκτη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Δείτε παρακάτω ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή:
9. Νέα Ζηλανδία
Η εκπαίδευση, καθώς και η ευκολία του επιχειρείν είναι δυο λόγοι που η Νέα Ζηλανδία θεωρείται ότι διαθέτει μία προηγμένη οικονομία, ωστόσο υστερεί στον τομέα της παραγωγικότητας.
8. Αυστραλία
H Aυστραλία κατέλαβε ορισμένες από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις πραγματικές επενδύσεις της οικονομίας, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, ωστόσο τη χαμηλότερη βαθμολογία έλαβε στον τομέα της παραγωγικότητας και των μισθών.
7. Ολλανδία
Οι Ολλανδοί μπορούν να υπερηφανεύονται για την υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης, τις άριστες υποδομές και για τις υγειονομικές τους υπηρεσίες. Ωστόσο, η χώρα υστερεί στον τομέα των οικονομικών επενδύσεων.
6. Σουηδία
Η χώρα υπερέχει σε βασικές υπηρεσίες και σε υποδομές, ενώ ξεχωρίζει για την επιχειρηματική και την πολιτική ηθική. Ακόμη, σημαντικός λόγος που πρωταγωνιστεί στην πρώτη δεκάδα της λίστας του WEF είναι οι υψηλοί μισθοί και αποζημιώσεις που παρέχει στους εργαζόμενούς της.
5. Δανία
Η Δανία έλαβε υψηλές βαθμολογίες σχεδόν σε όλους τους πυλώνες, εκτός από τις επενδύσεις στην οικονομία.
4. Ισλανδία
Οι βαθμολογίες της Ισλανδίας είναι ιδιαίτερα υψηλές σχεδόν σε όλους τους τομείς, ωστόσο η χώρα υστερεί στην ένταξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο τη «σέρνει» προς τα κάτω στη λίστα του WEF.
3. Ελβετία
Η Ελβετία σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε όλους τους πυλώνες και ιδιαίτερα στην παραγωγικότητα εργασίας.
2. Λουξεμβούργο
Το πλούσιο έθνος της Ευρώπης σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, καθώς στην επιχειρηματική και την πολιτική ηθική.
1. Νορβηγία
Η Νορβηγία διαθέτει την πιο προηγμένη οικονομία στον κόσμο και παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, οι πολίτες είδα το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται κατά 10,6% σε σχέση με την περίοδο 2008-2013, σύμφωνα με το WEF.