Η Ευρώπη ενισχύει την κυβερνο-άμυνά της ενόψει των εκλογών
- 22/01/2017, 19:03
- SHARE
Τα ευρωπαϊκά κράτη στήνουν κέντρα που θα εντοπίζουν «ψευδείς ειδήσεις» απομακρύνοντας τις ρωσικές παρεμβάσεις.
Φέτος, πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία. Τα ευρωπαϊκά κράτη ενισχύουν τα συστήματα κυβερνο-άμυνάς τους για να αντιμετωπίσουν πιθανές κυβερνο-επιθέσεις και απόπειρες διασποράς ψευδούς πληροφόρησης από τους Ρώσους. Όμως, ειδικοί λένε ότι αυτή η αντίδραση ίσως να έρχεται πολύ αργά και να μην επαρκεί.
Το ζήτημα των ρωσικών «ενεργειών άσκησης επιρροής» αποκτά μια νέα επικαιρότητα αφότου οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δημοσιοποίησαν μια μη εμπιστευτική ανάλυση που δείχνει ότι ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να διεξαχθεί μια εκστρατεία υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
Τα ευρωπαϊκά κράτη στήνουν κέντρα που θα εντοπίζουν «ψευδείς ειδήσεις», ενισχύοντας την κυβερνο-άμυνα και παρακολουθώντας τη χρήση των κοινωνικών μέσων που απευθύνονται σε ρωσόφωνες κοινότητες, ακροδεξιές ομάδες, πολιτικά κόμματα, ψηφοφόρους και όσους συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.
Η Ρωσία αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξή της σε διαδικτυακές δραστηριότητες που στόχο έχουν δυτικές κυβερνήσεις. Και παρατηρητές τονίζουν ότι η Ρωσία δεν έχει τόσα πολλά να κερδίσει επηρεάζοντας τις εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία.
Όμως, αξιωματούχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν ότι έχει υπάρξει ρωσική υποστήριξη για ευρωσκεπτικιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρ. Ένωση. Η ίδια η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει πει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια παρέμβαση της Ρωσίας στις φετινές εκλογές στη χώρα της.
Ο Υπουργός Αμύνης της Γαλλίας τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξή του: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επανάληψη ενεργειών όπως αυτές που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την παρέμβαση στο γαλλικό εκλογικό σύστημα. Πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε».
Μια άλλη ανώνυμη πηγή από τις Βρυξέλλες είπε ότι «βλέπουμε επιθέσεις παραπληροφόρησης κάθε φορά που υπάρχουν εκλογές που αφορούν και το Κρεμλίνο».
Πάντως, σύμφωνα με τον Στέφαν Μάιστερ του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είναι απροετοίμαστες.
«Έχουμε ένα μίγμα δραστηριοτήτων που ούτε οι μυστικές υπηρεσίες ούτε οι πολιτικοί μπορούν πλήρως να κατανοήσουν ή να κατηγοριοποιήσουν» είπε. «Μόλις τώρα αρχίζουν να τις καταλαβαίνουν και να βρίσκουν λύσεις».
Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ πρόκειται να επεκτείνει το γραφείο στρατηγικών επικοινωνιών της για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και άσκησης επιρροής.
Και μεμονωμένα κράτη-μέλη εγκαθιδρύουν τα δικά τους γραφεία για να παρακολουθούν και να αντιδρούν στην όποια απόπειρα διασποράς ψευδών πληροφοριών, όπως η Τσεχία η οποία έστησε μια εξειδικευμένη 20μελή ομάδα στις αρχές του χρόνου.
Το Βερολίνο σκέφτεται να οργανώσει ένα γραφείο αξιολόγησης ψευδών ειδήσεων, αλλά αυτή η προσπάθεια έχει γίνει δεκτή με σκεπτικισμό. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση στήνει ένα «υπουργείο αλήθειας» που μπορεί να περιορίσει την ελευθερία του λόγου και να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία τηλεοπτικών καναλιών στη ρώσικη γλώσσα επειδή, σύμφωνα με τις αιτιάσεις των κυβερνήσεων, διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή ενθαρρύνουν το μίσος. Παράλληλα, η Λιθουανία, η Λετονία, η Βρετανία, η Εσθονία και η Δανία έχουν ζητήσει από την ΕΕ να δημιουργήσει ειδησεογραφικές πηγές για Ρωσόφωνους.