Η ελληνική πρόταση για να «κλείσει» η αξιολόγηση

Η ελληνική πρόταση για να «κλείσει» η αξιολόγηση
Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) συνομιλεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μισέλ Σαπέν (Κ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup, τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Zucchi Enzo

«Κόφτη» για μετά το 2018 και πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκινούν από 3,5% και βαθμιαία μειώνονται.

Σε δεύτερη επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιγράφει τις βασικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς που θα αναλύσει περαιτέρω στο σημερινό Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε στείλει αρχικά μια επιστολή χωρίς συγκεκριμένες θέσεις. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, η επιστολή περιλαμβάνει:

1. Καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Η πρόταση αυτή σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο αποτελεί μόνο ένα καλό σημείο εκκίνησης και σίγουρα όχι ένα «σημείο προσγείωσης» όπως ανέφερε χαρακτηριστική σε ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στις Βρυξέλλες.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε ακόμη: 

Ντάισελμπλουμ: Οι όροι του ΔΝΤ για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει κάνει όσα δεσμεύτηκε

Νέα βόμβα ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος ακόμα και με 3,5% πλεόνασμα

Μέτρα μετά το 2018 ή προληπτικό κόφτη προαναγγέλλει εμμέσως η Κομισιόν

ΔΝΤ: Να τα βρει πρώτα η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους