Το ελληνικό ρόδι από τη Δράμα στην αγορά της Γερμανίας
- 27/01/2017, 14:39
- SHARE
Μέσω του προγράμματος «Rodi Pearls of the tree» ο ΑΣΟΠ εστιάζει στη γερμανική αγορά.
Όλοι μιλούν για το πλήγμα που έχει δεχτεί ο πρωτογενής τομέας, ελάχιστοι ωστόσο, θυμούνται πως και προ κρίσης το να ασχοληθεί κάποιος με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία ήταν μια απόφαση άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επιδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης. Οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών ήταν ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση, σε μια χώρα που δεν είχε εξαντλήσει τις παραγωγικές της ικανότητες.
Ήταν το 2005 όταν ο Γρηγόρης Αργυρίου πήρε την απόφαση να ιδρύσει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ομάδα Παραγωγών (ΑΣΟΠ) με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και με αντικείμενο την καλλιέργεια-επεξεργασία και εμπορία προϊόντων ροδιάς. Η λογική ήταν εξ’ αρχής η δημιουργία ενός αυτόνομου Συνεταιρισμού που θα λειτουργούσε χωρίς επιδοτήσεις και θα εστίαζε τη στρατηγική του στην ανάπτυξη πρωτοποριακών καλλιεργειών.
Το ρόδι, σύμβολο μακροζωίας, καλοτυχίας και γονιμότητας, θα γινόταν σύντομα το σήμα κατατεθέν της περιοχής, ενώ η εξαγωγή του θα ήταν ο πρώτος στόχος που έπρεπε να επιτευχθεί. Το 2008 φυτεύονται τα δέντρα και το 2012, μέσα στην κρίση, οι καλλιεργητές αρχίζουν να δρέπουν τους πρώτους καρπούς. Σήμερα 1.000 παραγωγοί από όλη την Ελλάδα καλλιεργούν 10.000 στρέμματα ροδιάς, εφαρμόζοντας το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, με τον ΑΣΟΠ να απορροφά ολόκληρη την παραγωγή τους, την οποία ταυτοποιεί και προωθεί σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό.
Στα πλαίσια του προγράμματος «Rodi Pearls of the tree», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας πραγματοποίησε παρουσίαση προϊόντων ροδιού σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης και των σούπερ μάρκετ. Όπως τόνισαν τα μέλη του Συνεταιρισμού, υπάρχουν 42 συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν μια μεγάλη γκάμα αγαθών όπως: τυριά, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά τα οποία λειτουργούν ως χρήσιμα εργαλεία για την προώθηση των εξαγωγών και την αύξηση της αναγνωρισημότητας προϊόντων, όπως το ρόδι, που μπαίνει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Μέσα στο 2017 στην Ελλάδα αναμένεται να «τρέξουν» 8 προγράμματα με τον ΑΣΟΠ να παίρνει μέρος στο 3ετους διαρκείας πρόγραμμα «Rodi Pearls of the tree» αναπτύσσοντας στενή διμερή εμπορική συνεργασία με τη Γερμανία.
Αναφερόμενος στα εμπορικά οφέλη της καλλιέργειας ροδιού ο Διευθυντής του ΑΣΟΠ Δράμας, Παναγιώτης Αθανασιάδης, τόνισε πως πρόκειται για ένα δέντρο με μακρά διάρκεια ζωής, περίπου 70 με 90 χρόνια, το οποίο έπειτα από 4-5 χρόνια ανάπτυξης, στην πλήρη καρποφορία του αποδίδει στον παραγωγό κέρδος 500 ευρώ.
«Δυστυχώς είχαμε μάθει στη λογική του έτοιμου και της εισαγωγής. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια τροφοδοτούσαμε την ελληνική αγορά με κακής ποιότητας ρόδι από χώρες όπως η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν τη στιγμή που υπήρχε η δυνατότητα να το παράξουμε στην Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΑΣΟΠ εκτός από νωπά ολόκληρα φρούτα και συσκευασμένους φρέσκους σπόρους ροδιού την εποχή της συγκομιδής, παράγει ξίδι βαλσαμικό με ρόδι, σιρόπι ροδιού, γλάσο ροδιού, κουραμπιέ με ρόδι και μαρμελάδα με ρόδι. Παράλληλα, παρέχει συμβουλευτική στα μέλη του συνεταιρισμού που συνδέονται μαζί του με σχέση συμβολαιακής γεωργίας, ενώ ένα μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής ροδιού, γύρω στα 1.000 στρ. είναι βιολογικής καλλιέργειας.