Η παγίδα που στήνει ο Τραμπ στα παραδοσιακά ΜΜΕ

Η παγίδα που στήνει ο Τραμπ στα παραδοσιακά ΜΜΕ
epa05711316 US President-elect Donald Trump speaks during a press conference in the lobby of Trump Tower in New York, New York, USA, 11 January 2017. Trump, who is set to take the Oath of Office on 20 January 2017, gave his first press conference in nearly 6 months. EPA/JUSTIN LANE

Ο Αμερικανός πρόεδρος και τα mainstream μέσα ενημέρωσης.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Στιβ Μπάνον, σύμβουλος στρατηγικής του Λευκού Οίκου, επιτέθηκε στον τύπο λέγοντας ότι οι συντάκτες θα πρέπει να νοιώθουν άσχετοι και ταπεινωμένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν πολλές. Κάποιοι προειδοποίησαν τον Μπάνον – και κατά συνέπεια και τον Λευκό Οίκο – ότι το να ανοίγεις μέτωπο με τον τύπο είναι σφάλμα, υπενθυμίζοντας το ιστορικό προηγούμενο του Ρίτσαρντ Νίξον και του Watergate. Το μήνυμα ήταν σαφές: μην μας επιτίθεστε, ή θα σας ρίξουμε.

Ο Στιβ Μπάνον είναι πολλά πράγματα – όπως π.χ. πρώην πρόεδρος της δεξιάς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Breitbart News, μιας συντηρητικής πλατφόρμας που περιλαμβάνει λευκούς εθνικιστές. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν είναι χαζός. Γιατί λοιπόν στράφηκε κατά των μέσων ενημέρωσης, με κίνδυνο να τα εξοργίσει;

Η απάντηση είναι αρκετά απλή: επειδή ξέρει ότι αυτή είναι μια τακτική που κερδίζει. Και το ξέρει αυτό επειδή η ίδια ακριβώς τακτική βοήθησε τον Τραμπ να φτάσει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα.

Όπως σημειώνει ο Τζον Χέρμαν σε άρθρο του στους New York Times, όλα αυτά δεν είναι παρά μια άσκηση θεατρικής ενοχοποίησης εκ μέρους του Μπάνον και άρα και του Τραμπ. Για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, τα mainstream μέσα ενημέρωσης ήταν μονίμως ο σάκος του μποξ – τα «ανειλικρινή media».

Αυτό που εκμεταλλεύονται ο Μπάνον και ο Τραμπ – ίσως επίτηδες, ίσως ενστικτωδώς – είναι το γεγονός ότι ήδη πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τα mainstream μέσα ενημέρωσης. Και το επιτελείο του Τραμπ έχει κάνει τα πάντα για να κρατήσει αυτό το αίσθημα καχυποψίας ζωντανό. Συχνά, δεν παίζει κανένα ρόλο εάν αυτό που λέει ο Τραμπ είναι ακριβές – φτάνει μόνο να σπέρνει τον σπόρο της αμφιβολίας έναντι των μέσων ενημέρωσης στην κοινή γνώμη.

Ο Μπάνον ξέρει αναμφίβολα ότι η αντίδραση των δημοσιογράφων – να υπεραμυνθούν της ελευθερίας του λόγου, της αλήθειας, της δικαιοσύνης κλπ. – θα κάνει τα media να φαίνονται ακόμα χειρότερα στους υποστηρικτές του Τραμπ.

Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση των δημοσιογράφων μέσα σε αυτό το πλαίσιο; Όπως λέει και η Ρόουζι Γκρέι, συντάκτρια στο Atlantic, πρέπει απλώς να κάνουν τη δουλειά τους – να αναφέρουν τα δεδομένα, αμερόληπτα και χωρίς φόβο.

Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος απόψεις σαν κι αυτές του Μπάνον να νομιμοποιηθούν περαιτέρω στα μάτια του κοινού. Μπορεί φυσικά ένα μέσο ενημέρωσης να χαρακτηρίσει μια δήλωση του Τραμπ «ψέμα». Όμως, αυτό πρέπει να γίνεται προσεκτικά, αλλιώς το μόνο που θα καταφέρουν τα media θα είναι να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τη στρατηγική δαιμονοποίησης των μέσων που ακολουθεί ο Μπάνον.

Διαβάστε ακόμη:

Δέκα μέρες Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ: Όλα όσα έχουν αλλάξει