Bloomberg: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ευρώ
- 03/02/2017, 14:09
- SHARE
Μελέτη του πρακτορείο δείχνει τα οικονομικά μεγέθη των χωρών της ευρωζώνης 20 σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυσή της.
Οι Ιταλοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι του ευρώ, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, ενώ οι Γερμανοί είναι κερδισμένοι από αυτό, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας μειώθηκε 0,4% μεταξύ του 1998 και του 2016, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έως το 2015 και σε εκτιμήσεις για το 2016. Η οικονομία της Ιταλίας αυξήθηκε 6,2% στη 18ετία από την καθιέρωση του ευρώ, αλλά ο πληθυσμός της αυξήθηκε 6,6% την ίδια περίοδο, με συνέπεια τη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η επίδοση της Ιταλίας είναι χειρότερη και από αυτή της Ελλάδας, η οποία επλήγη σφοδρά από την οικονομική κρίση, αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 4% τα τελευταία 18 χρόνια. Στη Γερμανία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 26,1% από το 1998, με συνέπεια οι Γερμανοί να είναι οι πιο κερδισμένοι μεταξύ των βασικών οικονομιών της Ευρωζώνης.
«Η σύγκριση με άλλες χώρες δείχνει σαφώς ότι η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε με πάρα πολύ χαμηλό ρυθμό στην περίοδο αυτή», δήλωσε ο Λορεντάνα Φεντερίκο, οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit στο Μιλάνο. «Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ιταλία να κλείσει τα ερχόμενα χρόνια την απόστασή της με άλλες οικονομίες που έχουν ήδη επιστρέψει ή ξεπεράσει το προ της κρίσης επίπεδο», πρόσθεσε.
Το ευρώ καθιερώθηκε τον Ιανουάριο του 1999 ως λογιστικό νόμισμα από 11 χώρες της ΕΕ, τις οποίες ακολούθησε αργότερα η Ελλάδα. Τα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 2002 και έκτοτε συνεχίσθηκε η διεύρυνση της Ευρωζώνης, με τη Λιθουανία να γίνεται το 19ο μέλος της το 2015.