Η Τουρκία αμφισβητεί 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο
- 03/02/2017, 15:54
- SHARE
Συνεχίζονται οι προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας, αυτή τη φορά δια στόματος του πρωθυπουργού της χώρας.
Το καθεστώς 130 βραχονησίδων στο Αιγαίο αμφισβήτησε δημόσια ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνεχίζοντας το καθεστώς ένταση που επιχειρεί να εντείνει η τουρκική ηγεσία μετά την δικαστική απόφαση για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από τις ελληνικές αρχές.
Ο κ. Γιλντιρίμ πήρε τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το Αιγαίο είπε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς», ενώ, όπως μεταδίδει η Χουριέτ, πρόσθεσε ότι υπάρχουν 130 βραχονησίδες το καθεστώς κυριότητας των οποίων δεν είναι βέβαιο.
Σε ερώτηση σχετικά με τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο πάνω από τα Ίμια και το αν πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε: «Η γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα».
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να πράξει αυτό που αρμόζει στη γειτονία και «αυτό περιμένουμε από την Ελλάδα. Από πλευράς μας δεν έχει κανένα νόημα ο υπουργός Άμυνας να πηγαίνει στις βραχονησίδες και να ποζάρει».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματος στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία».
Και κατέληξε ο κ. Γιλντιρίμ: «Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια εποικοδομητική γειτονική σχέση φέρνοντας συνέχεια στο προσκήνιο τα προβλήματα. Πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε για το κοινό μέλλον, τα κοινά συμφέροντα και όχι για τα προβλήματα. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε αυτά. Αλλά από όποιον κι αν προέλθει εχθρική στάση κατά της Τουρκίας, η Τουρκία έχει πάντοτε απαντήσεις που θα δώσει».
Οι παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έγιναν σε συζήτηση με δημοσιογράφους στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην οποία έγινε αναφορά και στους 8 στρατιωτικούς που δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία. Όπως δήλωσε μάλιστα ο κ. Γιλντιρίμ, η εξέλιξη αυτή «μας προκαλεί ενόχληση».
«Έχω στείλει επιστολή στον κ. Τσίπρα γι’ αυτό. Σε αυτήν εκφράζω εκ νέου την προσδοκία μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων με την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου» συνέχισε, ενώ διευκρίνισε ότι η επιστολή εστάλη πρόσφατα και δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση. Τέλος, και όσον αφορά στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, ο κ. Γιλντιρίμ κάλεσε την Ελλάδα να τους εκδώσει, «όπως έκαναν οι άλλοι γείτονες».
Άμεση απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ
«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με σημερινή δήλωση του Τούρκου ομολόγου του ότι «η στρατιωτική άσκηση στην Κω αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της».
«Η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία “res inter alios acta”».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεΐν Μουφτούογλου, αναφερόμενος σε «είδηση στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις ασκήσεις που αφορούν την ανάπτυξη αλεξιπτωτιστών των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων» στην Κω δήλωσε ότι «η Συνθήκη Ειρήνης του 1947 στο Παρίσι απαγορεύει όλα τα είδη των δραστηριοτήτων στρατιωτικής εκπαίδευσης» στο νησί. Η Κως «παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία, με την προϋπόθεση ότι θα ήταν και παραμένει αποστρατιωτικοποιημένη», αναφέρει ο ίδιος προσθέτοντας ότι «η εν λόγω στρατιωτική εκπαίδευση στο νησί είναι συνεπώς μια σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».