Πυρά του ευρωπαϊκού Τύπου κατά του ΔΝΤ
- 08/02/2017, 16:46
- SHARE
Δημοσιεύματα από Αυστρία και Ιταλία στέκονται στη μεγάλη σκληρότητα με την οποία το Ταμείο αντιμετωπίζει την Ελλάδα αλλά και τις θέσεις των Ευρωπαίων.
Η «διχογνωμία που επικρατεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς την Ελλάδα, με την πλειονότητα των στελεχών του να υποστηρίζει περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους και τη μειονότητα να τάσσεται υπέρ επιπλέον μέτρων λιτότητας», αναφέρεται στον υπότιτλο σημερινού δημοσιεύματός της, με τίτλο «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ψήνει το ψάρι στα χείλη στους πιστωτές της Αθήνας», η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πιστωτές και ελληνική κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 σε ένα πλεόνασμα για το 2018 της τάξης του 3,5%, μέσω εξοικονομήσεων, περικοπών και αύξησης των φόρων, κάτι που οικονομολόγοι στην Αθήνα, οι οποίοι δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση, εκτιμούσαν από την αρχή ως ανοησία.
Η «Ντερ Στάνταρντ», η οποία αναφέρεται διεξοδικά και στη σύνθεση του Εκτελεστικού Διευθυντηρίου του ΔΝΤ, επισημαίνει πως μόλις το 2013, την τέταρτη χρονιά της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε παραδεχθεί για πρώτη φορά πως υπήρξαν λάθη με τους όρους για λιτότητα και φόρους που έθεσε στα προγράμματα βοήθειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί του ΔΝΤ προέβλεπαν μία πτώση της ελληνικής οικονομίας κατά 5,5%, αλλά στην πραγματικότητα η πολιτική λιτότητας οδήγησε σε μείωση κατά 17% το 2012 σε σχέση με το 2009, η ύφεση διήρκησε σε μία πρώτη φάση μέχρι το 2014, ενώ ως προς την ανεργία το Ταμείο προέβλεπε μία αύξηση στο 15%, στην πραγματικότητα, όμως, αυτή έφτασε στο 25%.
La Repubblica: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές
«Το ΔΝΤ εκπλήσσει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου της εφημερίδας La Repubblica.
Η εφημερίδα σημειώνει πως το Ταμείο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαπίστωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εγκρίνει νέες περικοπές, μετά από την εντυπωσιακή φορολογική προσαρμογή των τελευταίων ετών» και ζητά, συγχρόνως, «μία ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να τύχει εγγύησης η βιωσιμότητα του προγράμματος βοήθειας».
Η La Repubblica αναφέρεται και στην απάντηση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία «η Αθήνα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι υποστηρίζει το ΔΝΤ» και «το χρέος δεν μπορεί να σβηστεί, αλλά το πολύ να μειωθεί εάν ο κ. Τσίπρας διατηρήσει εποικοδομητική στάση».
«Ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στους δανειστές κινδυνεύει να ρίξει στο χάος την όλη ελληνική κατάσταση», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι και υπενθυμίζει ότι ο στόχος είναι να βρεθεί συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αν και «δεδομένων των άγριων τσακωμών αυτών των ωρών, οι ελπίδες περιορίζονται στο ελάχιστο».
Επίσης, η La Repubblica γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά, όπως προσθέτει «σύμφωνα με ορισμένες φήμες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει μία μερική παραχώρηση, για να απεμπλακεί η κατάσταση, όπως, ίσως, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου».
Τέλος, ο Έττορε Λιβίνι υποστηρίζει ότι «κάποιοι μιλούν για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών», αν και υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας το διαψεύδει, και καταλήγει με αναφορά στην αύξηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, λόγω της όλης κατάστασης.