Σκωτσέζικο ντους από Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ η Ολλανδία φεύγει από το πρόγραμμα
- 08/02/2017, 17:09
- SHARE
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωσε λίγες μόλις ώρες νωρίτερα έκπληκτος από τη σκληρότητα του Ταμείου.
Σε μια κατάσταση η οποία αλλάζει μέρα με τη μέρα εξελίσσεται η υπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά από τη φανερή διχογνωμία των μελών του και την ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ευρώπη.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμολουμ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει χθες την έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα «ξεπερασμένη», δήλωσε στο ολλανδικό κοινοβούλιο πως «η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη». «Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι πολύ σαφής, ότι αν το ΔΝΤ δεν θα λάβει μέρος ή θα αποσυρθεί, τότε η στήριξη στο πρόγραμμα θα χαθεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό Κοινοβούλιο και για την ολλανδική κυβέρνηση», διευκρίνισε. Επισημαίνεται πως η δήλωση αυτή του Γ. Ντάισελμπουμ, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η αξία των τραπεζικών μετοχών στα χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η εμπλοκή του ΔΝΤ παραμένει απαραίτητη για την εξεύρεση μιας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα». «Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν οι Έλληνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη», σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ είναι υπερβολικά επικριτικό σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και δεν λαμβάνει υπόψη τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας».
Μόλις την Τρίτη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από ότι υπονοεί η έκθεση.
«Θα ήθελα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά πρέπει να είναι ειλικρινείς. Και το ΔΝΤ ζητά μεγάλες θυσίες από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στον προϋπολογισμό», είπε.
Προσέθεσε επίσης ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν βλέπει δυνατότητα κουρέματος του χρέους αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του.