WSJ: Εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα του ΔΝΤ
- 09/02/2017, 17:10
- SHARE
Η εφημερίδα μεταφέρει κλίμα έντονων διαφωνιών στην κυβέρνηση, επικαλούμενη πηγές μέσα από το κόμμα.
Για ένα κλίμα έντονων διαφωνιών εντός του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, έπειτα από τις πιέσεις ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών να γίνουν αποδεκτά και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα νέα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι οι κυριότεροι οικονομικοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα πιέζουν τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα συμβιβαστικές αποφάσεις πριν περάσει άλλος χρόνος, καθώς μια ακόμη διαρκής διαμάχη με τους δανειστές θα υπονομεύσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για φέτος.
Όμως άλλοι πολιτικοί σύμμαχοι του Τσίπρα, συνεχίζει η WSJ, τον πιέζουν να μην κάνει πίσω στις νέες απαιτήσεις καθώς αυτό θα σημάνει στην ουσία τον «πολιτικό θάνατο» της κυβέρνησης στα μάτια των ψηφοφόρων. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η Αθήνα οφείλει να πιέσει για μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση, διότι πιστεύουν ότι οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων δεν είναι τόσο σκληρές όσο αυτές του ΔΝΤ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες πληρωμές ομολόγων ως τον Ιούλιο, αποτελεί για αυτούς τους συμμάχους του Τσίπρα ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Η WSJ επικαλείται επίσης πηγές εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες μετέφεραν ένα κλίμα έντονων διαφωνιών στο κόμμα την περασμένη εβδομάδα. Δείγμα του κλίματος αυτού αποτέλεσε, για την εφημερίδα, και ένα επεισόδιο στη βουλή μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της βουλής Γιάννη Βούτση.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν, επίσης, στην WSJ ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φοβάται πως ορισμένα στελέχη του κόμματος είναι έτοιμα να αποδώσουν στον ίδιο αποκλειστικά τις ευθύνες για τυχόν παραχωρήσεις στο ΔΝΤ.
Κάνοντας αναφορά στις επιλογές που απομένουν στον Αλέξη Τσίπρα, η WSJ σημειώνει ότι αξιωματούχοι από την Αθήνα δήλωσαν πως για τον πρωθυπουργό η σκέψη για πρόωρες εκλογές σε περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές δεν έχει αποκλειστεί. Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει ακόμη πολλές πιθανότητες, σημειώνει η εφημερίδα, αλλά για τον Έλληνα πρωθυπουργό μια υπόσχεση για το χρέος αποτελεί τον κυρίαρχο κυβερνητικό στόχο. Εφόσον, όμως, οι πιστωτές δεν δώσουν τίποτα εάν πρώτα δεν ληφθούν τα προληπτικά μέτρα, η WSJ συμπεραίνει πως ο δρόμος των εκλογών ίσως ανοίξει.