Τσίπρας: «Θέατρο του παραλόγου όσα ζητούν οι δανειστές»
- 10/02/2017, 14:57
- SHARE
Η χώρα δεν είναι «με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Όσα ζητούν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συνιστούν «θέατρο του παραλόγου», αλλά η χώρα δεν είναι «με την πλάτη στον τοίχο». Αυτή την επισήμανση, στην κρισιμότατη σημερινή συγκυρία, έκανε νωρίτερα σήμερα από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να συνδέσει την μάχη κατά της φοροδιαφυγής που, όπως είπε, δίνει η κυβέρνηση, με την εξασφάλιση οικονομικού υπόβαθρου ικανού ώστε να μην βιώνουμε ασφυκτικές καταστάσεις. Ειδικότερα, κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, ο κ. Αλ. Τσίπρας είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του:
«Αν έχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τη ζώνη του πυρός, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε στη φάκα, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός -κανείς δεν το περίμενε- ότι κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη, ενώ όλοι περίμεναν ύφεση -και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- και ενώ μας έβαζαν διαρκώς εμπόδια και πέρσι το εμπόδιο του κόφτη και μάλιστα η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρούσε ότι σίγουρα θα ενεργοποιηθεί, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης και δώσαμε και στις συντάξεις. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι ο στόχος ήταν 0,5% για το πλεόνασμα και ξεπεράσαμε το 2%. Γι’ αυτό για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη αυτά τα οποία μας ζητάνε είναι θέατρο του παραλόγου. Και τα λένε αυτοί. Δεν τα λέμε εμείς. Διαβάστε τον γερμανικό Τύπο».
Για να συμπληρώσει:
«Πώς το καταφέραμε αυτό; Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και χάρη στο γεγονός ότι τελείωσε σε αυτόν τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι, ότι καταφέραμε και βεβαιώσαμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή, από το λαθρεμπόριο, ότι καταφέραμε και είχαμε εισπράξεις».
«Να ζητήσει ο Μητσοτάκης την έκδοση Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ»
Να πιστωθεί στην κυβέρνηση, παρά τις πολιτικές διαφορές για τις θέσεις, τις πολιτικές, τις δράσεις της, ότι στον τομέα των αποκαλύψεων σκανδάλων και της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν γίνει περισσότερα βήματα σε δύο χρόνια απ’ ό,τι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, και ότι επ’ αυτού είναι η «μέρα με τη νύχτα» με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, απαντώντας στον Σταύρο Θεδωράκη, στο πλαίσιο της ερώτησης του για τη διαφθορά, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».
Ενδεικτική της δευτερολογίας του, η αναφορά του κ. Τσίπρα για την υπόθεση SIEMENS, με την οποία προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στην επικείμενη συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο να της ζητήσει την έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου ώστε να διεξαχθεί δίκαιη δίκη στην Ελλάδα, όπως έχει κάνει ο πρωθυπουργός στις επαφές του με την κ. Μέρκελ.
«Το να μπορέσει κανείς να συγκρουστεί και να φέρει αποτελέσματα σε ένα δίκτυο διαφθοράς που είναι διαδεδομένο και έχει βαθιές ρίζες, θέλει χρόνο, συγκρούσεις και αποφασιστικότητα, εμείς αυτή την αποφασιστικότητα την έχουμε επιδείξει», υπογράμμισε.
Ως προς την υπόθεση SIEMENS, σχολίασε ότι υπάρχει ένα αόρατο χέρι που όλο το προηγούμενο διάστημα παρενέβαινε να κωλυσιεργεί μια δίκη, η οποία, με τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως σημείωσε, δεν πήγε στις καλένδες και ξεκινά 24 Φεβρουαρίου. Σχολίασε ότι στο εδώλιο των κατηγορουμένων θα καθίσουν 67 στελέχη αλλά όχι ο κ. Χριστοφοράκος, «γιατί κάποιες κυβερνήσεις με τις οποίες ήταν κολλητός φίλος, είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα, όπως και ο κ. Καραβέλας επί υπουργίας της κ. Μπακογιάννη». «Αν είχε συμβεί αυτό στις δικές μας μέρες θα μας είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια», σημείωσε. Τόνισε ότι η ελληνική δικαιοσύνη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τον κ. Χριστοφοράκο και πως ο ίδιος προσωπικά, από την πρώτη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ, αλλά και κατ’ επανάληψη έχει θέσει το θέμα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου για να γίνει μια δίκαιη δίκη εδώ στην Ελλάδα, να αποδώσει η ελληνική δικαιοσύνη τις ευθύνες και να μας πει τι γνωρίζει για τον χρηματισμό κομμάτων και πολιτικών προσώπων.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν ισχυρίζεται κανείς ότι έχουμε μαγικό ραβδί και μαγικές λύσεις». «Δεν μπορείτε κ. Θεοδωράκη να παραβλέπετε το γεγονός ότι έχουν γίνει πάρα πολλά και συγκεκριμένα βήματα. Μπορεί να μην καταφέραμε να πιάσουμε όλα όσα ευελπιστούσαμε όταν ξεκινάγαμε, αλλά πρέπει να παραδεχτείτε ότι τα αποτελέσματα μας είναι αξιόλογα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Έφερε ως παράδειγμα το τομέα των καπνικών: «Οι κατασχέσεις ήταν 327 εκατ. τεμάχια το 2015. Το 2016, 456 εκατ. Από αυτές τις κατασχέσεις βεβαιώθηκαν 600 εκατ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Πρόκειται για δεκαπλασιασμό βεβαιομένων εσόδων στα δημόσια ταμεία. Το ίδιο και στα αλκοολούχα ποτά. Το 2015 είχαμε 52.000 λίτρα, το 2016 249.000 λίτρα. Διπλασιασμός των βεβαιομένων ποσών, 40 εκατ».
Για τον Καλογρίτσα και τον «ΣΥΡΙΖΑ ΤV»
Ο πρωθυπουργός απάντησε στα ζητήματα και τις αιτιάσεις που έθεσε και του απηύθυνε ο επικεφαλής του Ποταμιού στη δευτερολογία του. Όσον αφορά στον Χρήστο Καλογρίτσα, τον οποίο ο κ. Θεοδωράκης «φωτογράφισε» μιλώντας για προσπάθεια για «ΣΥΡIZA TV» και ανάληψη 4 εργολαβιών για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, ο κ. Τσίπρας, σχολίασε: «Αναφερθήκατε σε έναν επιχειρηματία τον οποίο εμείς δεν φτιάξαμε, τον βρήκαμε. Και μάλιστα κ. Θεοδωράκη, δεν είναι συνέταιρος των δικών μου συνεργατών, συνεταίρος του κ. Θεοδωρικάκου είναι, ο οποίος είναι συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έβγαλε κανέναν διαγωνισμό για να δώσει με ανάθεση και πως ο λόγος για τον οποίο το Πάτρα-Πύργος δόθηκε για πολλές εργολαβίες ήταν για να μπορέσουν να πάρουν περισσότεροι εργολάβοι εργολαβίες, απ’ ό,τι γινόταν στο παρελθόν. «Δεν το καταφέραμε προς ώρας, γιατί ένας πηγαίνει και μειοδοτεί, αλλά η διαδικασία είναι ανοικτή. Γιατί μας κατηγορείτε γι’ αυτό;», είπε. Τόνισε επίσης ότι ο υπουργός Υποδομών, κ. Σπίρτζης είχε την ευθιξία και στις τέσσερις διαδικασίες να πάει στον εισαγγελέα και τους επιθεωρητές και να δώσει όλα τα στοιχεία να ελεγχθούν κι αν χρειαστεί να παρέμβουν. Ποιος άλλος το έχει κάνει αυτό;».
Αναφορικά με τα ζητήματα του πόθεν έσχες, σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει λοιδορηθεί όσο καμία άλλη, για θέματα που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία ουσία. Αναφερόμενος στην περίπτωση του Αλέκου Φλαμπουράρη, υπενθύμισε ότι με πηχυαίους τίτλους και πρωτοσέλιδα, έψαχναν να βρουν το «μέγα έγκλημα», αν είχε προλάβει να δηλώσει -τα οποία δήλωσε- πριν προλάβει να γίνει βουλευτής, καθώς είχε μια επιχείρηση στον ιδιωτικό τομέα και δεν ήταν κρατικοδίαιτος. Αντίθετα, είπε, «τώρα αν ζητείται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει το σύνολο του πόθεν έσχες του, γίνεται θέμα ότι υπάρχει “κιτρινισμός” και ότι “ρίχνουμε λάσπη στον ανεμιστήρα”». «Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τα ίδια ΜΜΕ», σχολίασε.
Για τα έντυπα ΜΜΕ
Σχετικά με το ζήτημα των εντύπων ΜΜΕ που έθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν ο μόνος που είπε «ναι» όταν ο ίδιος είχε ζητήσει από τη Βουλή ότι θέλει συναίνεση των κομμάτων για να υπάρξει ρύθμιση για να διασωθεί ένα ιστορικό συγκρότημα. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τότε την κυβέρνηση και ότι η κ. Γεννημάτα δεν κατάλαβε τι έγινε και ήρθε μετά από 15 μέρες να προτείνει μια διακομματική επιτροπή. Διερωτήθηκε τι να κάνει τώρα μια επιτροπή, προσθέτοντας ότι ο χρόνος κύλησε, υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου που είναι αμετάκλητη. Τόνισε ότι πρόκειται για μια υπόθεση πραγματικά στενάχωρη , για την οποία όμως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της ιδιοκτησίας, αλλά και ενός πολιτικού συστήματος «που είναι υποκριτικό, με κροκοδείλια δάκρυα».