Έρευνα: Οι περισσότεροι χρήστες smartphone δεν ξοδεύουν τίποτα για τα downloads εφαρμογών
- 11/02/2017, 17:05
- SHARE
Αλλά η δαπάνη για συναλλαγές εντός των app συνεχίζει να αυξάνεται.
Πάνω από τους μισούς χρήστες smartphone δεν ξοδεύουν καθόλου χρήματα για εφαρμογές, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Gartner Inc. Όμως, η δαπάνη τελικού χρήστη σε συναλλαγές εντός των εφαρμογών συνεχίζει να αυξάνεται.
«Εκεί όπου οι χρήστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για εφαρμογές, η δαπάνη για συναλλαγές παρουσιάζεται αυξημένη – κατά 26% σε σχέση με το 2015 – ενώ η δαπάνη για downloads αυξήθηκε μόλις κατά 4% το 2016» λέει η Στεφανί Μπαγκτασαριάν, διευθύντρια έρευνας στην Gartner.
Ο μέσος όρος δαπάνης για συναλλαγές εντός της εφαρμογής ήταν 11,59 δολάρια, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης για downloads έφτασε τα 7,67 δολάρια.
Γενικά, η δαπάνη για downloads συνδέεται με μικρότερα χρηματικά ποσά, ενώ οι χρήστες που ξόδεψαν από 15 δολάρια και πάνω σε μια περίοδο τριών μηνών είναι πιθανότερο να διοχέτευσαν τα λεφτά αυτά σε συναλλαγές εντός της εφαρμογής.
«Αυτό εξηγείται εύκολα: η τεράστια πλειοψηφία των mobile apps που δεν διατίθενται δωρεάν κοστίζουν 1,99 δολάρια ή και λιγότερο, ενώ η ενεργοποίηση συναλλαγών εντός της εφαρμογής σημαίνει ότι ο χρήστης έχει εντοπίσει αξία σε μια app και είναι διατεθειμένος να ξοδέψει περισσότερα γι’ αυτήν» προσθέτει η Μπαγκτασαριάν.
Η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν τα επίπεδα δαπάνης. Συγκεκριμένα, η γηραιότερη ομάδα των millennials (άνθρωποι ηλικίας 25 – 34 ετών) είναι αυτοί που ξοδεύουν τα περισσότερα, τόσο για το κατέβασμα εφαρμογών όσο και για συναλλαγές εντός της εφαρμογής. Για συναλλαγές μέσα σε εφαρμογές ξοδεύουν 19 δολάρια και για downloads επί πληρωμή ξοδεύουν 13,40 δολάρια ανά τρίμηνο, κατά μέσο όρο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία βάσει δαπάνης είναι τα νεότερα μέλη της Generation X (άνθρωποι ηλικίας 35-44 ετών).
Η έρευνα εντόπισε επίσης διαφορές στα επίπεδα δαπάνης και χρήσης μεταξύ γυναικών και ανδρών, τόσο για το κατέβασμα εφαρμογών που δεν είναι δωρεάν, όσο και για συναλλαγές μέσα σε εφαρμογές. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ξοδεύουν λιγότερο για κινητές εφαρμογές και τις χρησιμοποιούν και λιγότερο.
Όμως, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν μια freemium προσέγγιση που επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή προτού αποφασίσει εάν θα ξοδέψει χρήματα γι’ αυτήν ή όχι.