Η Δανία πρόκειται να θεσπίσει θέση πρέσβη για τη… Silicon Valley
- 12/02/2017, 19:00
- SHARE
Ωσάν η τεχνολογία να ήταν δική της χώρα.
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν γίνει τόσο ισχυρές που οι χώρες αρχίζουν να τις αντιμετωπίζουν πλέον λες και επρόκειτο για κανονικά έθνη-κράτη.
Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα ορίσει έναν νέο ψηφιακό πρέσβη για να συνεργαστεί με κάποιες από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, όπως η Microsoft, η Apple και η Google. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτές οι εταιρείες έχουν τόση επίδραση και επιρροή στη Δανία όπως έχουν άλλες χώρες, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy.
Μέχρι τώρα, η Δανία δεν έχει αποκαλύψει πολλά για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του ψηφιακού πρέσβη – που ήδη έχει πάρει το παρατσούκλι «πρέσβης της Silicon Valley» από κάποιους – ή ποιος προορίζεται για τη θέση αυτή. Η γενική ιδέα είναι ότι ο πρέσβης θα «εγκαθιδρύσει και θα θέσει σε προτεραιότητα διευρυμένες σχέσεις» μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και της Δανίας, σύμφωνα με συνέντευξη του Δανού υπουργού εξωτερικών Άντερς Σάμιουελσεν στη Washington Post.
Ο Σάμιουελσεν είπε στην εφημερίδα ότι ο ρόλος του πρέσβη δεν θα είναι «σε καμία περίπτωση συμβολικός» και ότι στόχος είναι η Δανία να ασκήσει κάποια επιρροή στη διαμόρφωση της ατζέντας από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
«Είναι γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, τα μεγάλα δεδομένα, το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα αυτόνομα οχήματα δίχως οδηγό και όλα αυτά πάνω στα οποία εργάζονται οι εταιρείες είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής μας στη Δανία» λέει ο Σάμιουελσεν.
Ο ίδιος ανέφερε πρόσφατες ξεχωριστές συμφωνίες που υπέγραψαν Facebook και Apple για την κατασκευή γιγαντιαίων κέντρων δεδομένων στη Δανία ως παραδείγματα του τύπου των έργων πάνω στα οποία θα ήθελε να εστιάσει ο πρέσβης – ιδιαίτερα καθώς αυτές οι συμφωνίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Το κέντρο δεδομένων της Facebook στη δανέζικη πόλη της Οντένσε, για παράδειγμα, θα προσφέρει 150 θέσεις εργασίας στη χώρα όταν αρχίσει να λειτουργεί, δήλωσε στέλεχος της Facebook τον Ιανουάριο.
Θεωρείται πιθανό ότι ο πρέσβης θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της ιδιωτικότητας και το πώς οι εταιρείες τεχνολογίας συλλέγουν, αποθηκεύουν και διαμοιράζονται τα δεδομένα των πελατών τους.