Αναδυόμενες αγορές: Τα αστέρια και η ελκυστική προοπτική των startups
- 13/02/2017, 17:03
- SHARE
Η οικονομική ιεραρχία έχει πλέον αλλάξει οριστικά. Το μοντέλο που ήθελε τα αναδυόμενα έθνη στην περιφέρεια και τις ανεπτυγμένες αγορές στον πυρήνα των διεθνών και οικονομικών σχέσεων μοιάζει πλέον ετεροχρονισμένο, τη στιγμή που οι αναδυόμενες χώρες συνεισφέρουν μεγαλύτερο μερίδιο στο παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από τους ανεπτυγμένους ομολόγους τους, όταν αυτό μετράται σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.
Οι αναδυόμενες αγορές, αν και έχουν βρεθεί εν μέσω αναταράξεων τα τελευταία πέντε χρόνια, αποτελούν σήμερα έναν από τους πλέον ισχυρούς ορισμούς στον κόσμο, με εκτιμήσεις για 10,3 τρισ. δολάρια επενδεδυμένα σε αναδυόμενες χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω μετοχών και ομολόγων.
Αν συνδυάσετε τώρα τις προοπτικές για μείωση των επιτοκίων με τα υψηλότερες επιστροφές από το εμπόριο τους, οι δύο χώρες που ξεχωρίζουν και κέρδισαν το φετινό «στοίχημα» στις αναδυόμενες αγορές είναι η Βραζιλία και η Ρωσία.
Σε μια έρευνα 16 επενδυτών και αναλυτών που διεξήχθη μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου, οι χώρες αυτές είδαν τα ομόλογα τους καθώς και τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους να ισχυροποιούνται περισσότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες 10 οικονομίες, με τη Κίνα να είναι η λιγότερο ευνοημένη από αυτές.
«Οι χώρες που έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη βελτίωση στα μεγέθη τους, είναι πιθανό να έχουν υψηλές επιδόσεις, ειδικά αν είναι ακόμη σε μια διαδικασία μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο Jens Nystedt επενδυτής της Morgan Stanley, που επιβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο 417 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η Ασία, δεδομένων των χαμηλότερων αποδόσεων που έχει παρουσιάσει και την αυξημένης ένταση στο κομμάτι του εμπορίου, παραμένει ευάλωτη σε υψηλότερα ποσοστά παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με την Κίνα να προσπαθεί να πιέσει τις νομισματικές συνθήκες», πρόσθεσε.
Ας δούμε πώς έχει διαμορφωθεί ο χάρτης των αναδυόμενων αγορών:
Στο κομμάτι των startups τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα τώρα.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα τοπικά προβλήματα «εκμεταλλευόμενες»τη δύναμη της τεχνολογίας. Για τους κολοσσούς τώρα, η προοπτική συνεργασίας με startups είναι ελκυστική, αλλά όχι και τόσο εύκολη. Οι εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν τη τάση να αναζητούν νέες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε κάποιον κλάδο του ενδιαφέροντος τους.
Ο λόγος είναι απλός, η γνώση που έχουν τα νέα αυτά μυαλά μπορεί να είναι πολύτιμη για την επίδοση των εταιρειών αυτών. Παρόλ’ αυτά, η συνεργασία εδραιωμένων εταιρειών με startups είναι εύκολη στη θεωρία, αλλά όχι τόσο εύκολη στη πράξη. Αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις startups να λειτουργούν «συμπληρωματικά» των μεγάλων εταιρειών, φαίνεται πώς είναι οι λόγοι που εμποδίζουν μια καλή συνεργασία σε πρώτο επίπεδο.
Πολυεθνικές επιχειρήσεις συχνά δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις πιο υποσχόμενες εταιρείες, που με τη καινοτομία τους θα δώσουν απαντήσεις. Οι startups απ’ τη πλευρά τους δε μπορούν να προσεγγίσουν τους ανθρώπους «κλειδιά» εξαιτίας των δαιδαλωδών διαδικασιών και της περίπλοκης ιεραρχίας που ισχύει στις πολυεθνικές.
Η πρόκληση και για τις δύο πλευρές, είναι ακόμη πιο έντονη στις αναδυόμενες αγορές. Επιπλέον, οι περισσότερες ακαδημαϊκές μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρείες και τα επιχειρηματικά σχέδια στην εταιρική συνεργασία και οι λύσεις που προτείνονται εστιάζουν στις πιο ώριμες αγορές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη.
Κάπως έτσι, το πώς θα μπορούσαν οι πολυεθνικές εταιρείες να συνεργαστούν με νεοφυείς επιχειρήσεις σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία αποτελεί ακόμα μια «γκρίζα ζώνη» – παρότι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Google, η IBM, η Microsoft και η SAP δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές.
Για να καταλάβουμε πώς οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν συνεργαστεί επιτυχώς με startups στις αναδυόμενες αγορές, ο Shameen Prashantham, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής στο China Europe International Business School (CEIBS) και ο George S. Yip καθηγητής Μάρκετινγκ και Στρατηγικής στο Imperial College Business School στο Λονδίνο έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα.
Η ομάδα των μελετητών συνεργάστηκε με νεοφυείς επιχειρήσεις σε τρεις μεγάλες οικονομίες αναδυόμενων αγορών: την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική και εντόπισαν τα βασικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι πολυεθνικές εταιρείες όταν ελέγχουν μια πιθανή συνεργασία με κάποια startups.
Η έρευνα δείχνει επίσης τέσσερις στρατηγικές – η κάθε μια αντιστοιχεί σε κάθε έναν από τους παράγοντες – ώστε να μπορέσουν οι εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας να ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτά και να συνεργαστούν πιο ομαλά με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με τη μελέτη τα προβλήματα, και οι λύσεις είναι:
1. Ανωριμότητα του οικοσυστήματος, η οποία μπορεί να ξεπεραστεί αντισταθμίζοντος τις ελλείψεις αυτές.
2. Χαμηλό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, κάτι που μπορεί να αλλάξει αν δεσμευτούν πόροι για αξιοποίηση επιχειρηματικών κινήσεων
3. Οι πολυεθνικές της Δύσης θεωρούνται «αουτσάιντερ», κάτι που διορθώνεται σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις
4. Πρόσβαση σε νέες καινοτομίες, όπου η λύση δεν είναι άλλη απ’ τη συνεργασία με τις startups και να «εκμεταλλευτούν» τη δική τους καινοτομία.