Μια οικογενειακή επιχείρηση με φιλοσοφία πολυεθνικής
- 13/02/2017, 17:40
- SHARE
Ο Κώστας Κανάρογλου ξεδιπλώνει στο FortuneGreece.com το κουβάρι της ιστορικής φαρμακευτικής επιχείρησης.
Η καταστροφή της Σμύρνης το 1922 μπορεί να οδήγησε στον «ξεριζωμό» ενός ολόκληρου πληθυσμού, στάθηκε ωστόσο, η αφορμή για την είσοδο στην Ελλάδα καινοτόμων επιχειρηματικών μυαλών που κυοφορούσαν νέες ιδέες, αλλά και μια διαφορετική κουλτούρα για το εμπόριο. Μια από τις εμβληματικές επιχειρηματικές προσωπικότητες της εποχής εκείνης ήταν και ο Κώστας Κανάρογλου. Έχοντας το επιχειρηματικό δαιμόνιο στο DNA του προσαρμόζεται γρήγορα στην αγορά της Αθήνας, αναπτύσσει αντιπροσωπείες φαρμακευτικών οίκων του εξωτερικού, κάποιες από τις οποίες γνώριζε ήδη από το Φαρμακείο Μωραϊτη της Σμύρνης, και παράλληλα παρασκευάζει και πουλάει καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα όπως το Petrole Cana, την Ροδαλίνη Χιών και την Πούδρα Ρέα «Διά να είσθε ‘Ωραία». Το 1928 ιδρύει τη δική του εταιρεία και αρχίζει να εισάγει γνωστά προϊόντα, όπως τα Fissan, Cusi, Guigoz, και British Cod Liver Oils.
Μολονότι διατηρούσε ένα προφίλ χαμηλών τόνων, φρόντιζε να ισχυροποιεί τη θέση του συνάπτοντας συμφωνίες με πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Nestle – με την οποία συνεργάζονταν για τα προϊόντα βρεφικού γάλακτος – και με την Seven Seas, που είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για τα συμπληρώματα διατροφής. Στις πιο σημαντικές συμφωνίες συγκαταλέγεται και αυτή με την Astrazeneca, την αντιπροσωπεία της οποίας είχε η Cana επί 65 συναπτά έτη, μέχρι δηλαδή και το 2012.
Σήμερα έπειτα από εννέα δεκαετίες δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά, η Cana Laboratories συνεχίζει ακάθεκτη την οικογενειακή παράδοση στον κλάδο του φαρμάκου. Απασχολεί περί τους 170 εργαζόμενους, ενώ στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων περιλαμβάνονται πάνω από 2.000 κωδικοί στις κατηγορίες του φαρμάκου, των καλλυντικών – με ναυαρχίδα την Exelia και την Eleon Cosmetics- , της ειδικής και κλινικής διατροφής, των συμπληρωμάτων διατροφής, της βρεφικής φροντίδας και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Διαχειρίζεται δε την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα άνω των 20 γνωστών πολυεθνικών, των οποίων τα προϊόντα παράγονται στη χώρα μας και στη συνέχεια διοχετεύονται στις αγορές του εξωτερικού.
Εξωστρέφεια και επενδύσεις σε εξοπλισμό και καινοτόμα προϊόντα
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, από όταν και ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας ο εγγονός και τέταρτης γενιάς επιχειρηματίας, Κώστας Κανάρογλου, η διοίκηση επικεντρώθηκε στον εξορθολογισμό και την οικονομική εξυγίανση, προβαίνοντας στη δημιουργία νέων εσωτερικών δομών, όπως αυτές που επιτάσσει η σύγχρονη αγορά.
Όπως δηλώνει στο fortunegreece.com ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Cana Laboratories, το μεγαλύτερο στοίχημα για τον ίδιο είναι να μεγαλώσει η επιχείρηση αποκτώντας έναν πιο εξωστρεφή προσανατολισμό.
«Ο σκοπός είναι να κοιτάμε δέκα χρόνια και όχι τρία χρόνια μπροστά. Γι αυτό και επενδύσαμε στη μονάδα παραγωγής ανανεώνοντας τον τεχνολογικό εξοπλισμό, δημιουργήσαμε νέα προϊόντα, ενισχύσαμε τις επενδύσεις στο κομμάτι του R&D και προβήκαμε στη δημιουργία τμήματος Επικοινωνίας προκειμένου να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το επενδυτικό πλάνο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να συνεχιστεί σε βάθος διετίας.
Η μακροβιότητα της οικογενειακής επιχείρησης οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Κανάρογλου τόσο στην ικανότητά της να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, όσο και στην προσήλωση, διοίκησης και εργαζομένων, στις αξίες και τα ιδανικά του ιδρυτή της. « Μάθαμε να προσαρμοζόμαστε στις δυσκολίες. Η εταιρεία κατάφερε να επιβιώσει από δύο πολέμους, τη Χούντα και τώρα την οικονομική κρίση. Το μυστικό της επιτυχίας μας ήταν ότι μείναμε σταθεροί στην ποιότητα και στις αξίες μας. Θα έλεγα ότι από το 2012 η κρίση που περνάμε είναι η πιο σημαντική στην ιστορία μας αφού είναι η πρώτη φορά που ανατρέπονται σε τέτοιο βαθμό τα δεδομένα στην αγορά του φαρμάκου».
Το PSI, τα capital controls και η καθυστερημένη αποπληρωμή από το Δημόσιο τα μεγαλύτερα «αγκάθια»
Εξηγεί πως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φαρμακευτικές είναι η σχέση τους με το Δημόσιο, ο χρόνος αποπληρωμής από το οποίο φτάνει τους 15 έως 18 μήνες! Ο ίδιος τονίζει πως η δημόσια δαπάνη στην Υγεία έχει υποχωρήσει, από τα 5,2 δις. ευρώ προ κρίσης, στο μισό, ενώ επισημαίνει πως το χτύπημα κάτω από τη «ζώνη» ήρθε από το PSI και το κούρεμα άνω του 50% που αυτό έφερε. «Εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης πολλές εταιρείες του κλάδου έχουν βάλει λουκέτο. Οι αμιγώς ελληνικές ανέρχονται πλέον σε κάποιες δεκάδες».
Μπροστά σε αυτό το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον οι επιλογές που είχε η διοίκηση της Cana Laboratories ήταν, είτε να περιορίσει τη δραστηριότητά της, είτε να μεγαλώσει. «Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο δρόμο στρεφόμενοι σε αύξηση των οικονομικών μας μεγεθών. Τα τελευταία χρόνια πετυχαίνουμε σταθερή αύξηση τζίρου 15% – 17%.
Ωστόσο, το 2016 κλείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ήταν μια δύσκολη χρονιά καθώς η χρηματοδότηση από τις τράπεζες έγινε ακόμη πιο περιορισμένη και «φρέναρε» την ανάπτυξη. Μετά τα capital controls αρκετοί από τους συνεργάτες μας, σχεδόν το 80%-90% άλλαξαν την πολιτική τους και από εκεί που έδιναν πίστωση 30-60 ημέρες έφτασαν να ζητούν προπληρωμή».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την υπόθεση Μαρινόπουλου ο Κώστας Κανάρογλου αναφέρει πως η εταιρεία του ήταν από εκείνες που δέχτηκαν το «κούρεμα», ενώ τονίζει πως ήταν ένα γεγονός που δεν τους βρήκε απροετοίμαστους, αφού κάτι αντίστοιχο είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν με την περίπτωση των Atlantic και πιο πρόσφατα με εκείνη του Βερόπουλου.
Ερωτηθείς αναφορικά με το αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή όπως συνέβη και στην περίπτωση της Pharmathen, ο κ. Κανάρογλου παραδέχεται πως βρίσκεται κατά καιρούς σε συζητήσεις με επενδυτές, ωστόσο, όπως λέει χαρακτηριστικά πέραν του ασταθούς φορολογικού πλαισίου, το κούρεμα και τα 30ετή ομόλογα που έχουν προκύψει, καθιστούν αποτρεπτική οποιαδήποτε επένδυση. «Έχουμε κάνει συζητήσεις και αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας με τις τράπεζες» αναφέρει.
«Πρέπει εσύ ο ίδιος να δουλέψεις την προσωπική σου ανάπτυξη»
Ως τέταρτος κατά σειρά CEO της εταιρείας, έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό και εργαστεί επί δέκα συναπτά έτη για λογαριασμό γνωστών φαρμακευτικών πολυεθνικών στη Μαδρίτη, το μότο που τον ακολουθεί είναι το «lead by example». «Στο εξωτερικό απέκτησα εμπειρία και είδα το επιχειρείν με διαφορετικό μάτι. Όταν ανέλαβα τη διοίκηση προσπάθησα να περάσω τη φιλοσοφία μιας οικογενειακής επιχείρησης που έχει προφίλ πολυεθνικής και νομίζω ότι έχω καταφέρει να φτιάξω ένα καλό μείγμα, κρατώντας τα θετικά στοιχεία και από τις δύο πλευρές».
Συνεχίζει λέγοντας πως για να νιώσει ένας επιχειρηματίας ή ένας manager σίγουρος με τον εαυτό του θα πρέπει να επιδοθεί στην απόκτηση εμπειριών. «Δεν υπάρχει ένας και μόνο δρόμος για να γίνεις καλός μάνατζερ. Βγες στην αγορά, μάθε, και κράτα στο τέλος μια βαλίτσα γεμάτη εμπειρίες. Τα πράγματα δεν έρχονται εύκολα. Πρέπει εσύ ο ίδιος να δουλέψεις την προσωπική σου ανάπτυξη και να μην παραιτηθείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι ρεαλιστής και αισιόδοξος».
Επιπρόσθετα, αυτό που τον κάνει να αισθάνεται περήφανος που δραστηριοποιείται στον φαρμακευτικό κλάδο είναι, όπως λέει, η αίσθηση της ευθύνης που φέρει, αλλά και η συστηματική προσφορά του για τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας. Άλλωστε η έννοια την εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της Cana Laboratories και δεν έχει σταματήσει ποτέ από το 1928 που ιδρύθηκε. Ανατρέχοντας στο παρελθόν ακούει κανείς πολλές ιστορίες για τον ιδρυτής της εταιρείας, ο οποίος πρόσφερε βρεφικό γάλα σε άπορα παιδιά στον πόλεμο, ενώ παράλληλα φρόντιζε ώστε να μην πεινάνε οι εργαζόμενοί του. Η φιλοσοφία της φιλανθρωπίας ακολουθεί και την τωρινή διοίκηση καθώς για κάθε συσκευασία προϊόντων της που πωλούνται, ένα ευρώ πηγαίνει απευθείας σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία των γυναικών.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ότι αφορά τα προϊόντα της Cana Laboratories, τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται προσπάθειες εξωστρέφειας, έχουν τοποθετηθεί σε Βουλγαρία και Αλβανία, ενώ διεξάγονται συζητήσεις για την πώλησή τους σε Μ. Ανατολή και Γερμανία μέσω ενός on line καταστήματος.