Ο καπιταλισμός σε σταυροδρόμι
- 19/02/2017, 18:31
- SHARE
Ανανέωση ή πτώση; Ο καπιταλισμός δείχνει να έχει ανάγκη για αλλαγές και διορθώσεις. Ποιες θα μπρούσαν να είναι αυτές;
«Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε σταυροδρόμι: ανανέωση ή πτώση». Αυτό λένε οι Στιβ Όντλαντ και Τζόζεφ Μίναρικ του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης στο νέο τους βιβλίο Sustaining Capitalism, [Διατηρώντας τον Καπιταλισμό].
Ο Όντλαντ είναι πρώην CEO των Office Depot και AutoZone, και η οργάνωση της οποίας ηγείται σήμερα έχει μια ξεχωριστή ιστορία. Αυτή δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπαιξε ένα κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της συνεργασίας επιχειρήσεων – κυβέρνησης που υποστήριξε τη μεταπολεμική ευημερία – συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Μάρσαλ και της Συμφωνίας Μπρέτον Γουντς.
Το βιβλίο αντανακλά την ολοένα και διογκούμενη αναγνώριση από τους επιχειρηματικούς ηγέτες του γεγονότος ότι το μεταπολεμικό σύστημα έχει άμεση ανάγκη φτιαξίματος.
Αλλά τι πρέπει να γίνει; Η συνταγή τους περιλαμβάνει γνώριμες προτάσεις, όπως π.χ. η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, του προϋπολογισμού, και του συστήματος υγείας, παράλληλα με τις βελτιώσεις στην παιδεία και την επέκταση των προγραμμάτων υποστήριξης όσων χάνουν τις δουλειές τους.
Παράλληλα, απευθύνουν έκκληση προς τις εταιρείες να αλλάξουν την προσέγγισή τους με τρεις τρόπους: Καταρχήν, σταματώντας να δίνουν προτεραιότητα στη βραχυπρόθεσμη περικοπή κόστους έναντι της μακροχρόνιας επένδυσης. Επίσης, βάζοντας ένα τέλος στον «ευνοιοκρατικό καπιταλισμό» της Ουάσινγκτον που ευνοεί μια εταιρεία ή έναν κλάδο εις βάρος της συνολικής υγείας της οικονομίας. Και, τέλος, συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση για το οικονομικό μέλλον του έθνους.
«Εβδομήντα πέντε χρόνια πριν, η ηγεσία της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας βοήθησε ώστε να τεθούν τα θεμέλια για πολιτικές που έκαναν τις ΗΠΑ τη χώρα με τη μεγαλύτερη ευημερία στον κόσμο» λένε. «Αυτή η ηγεσία χρειάζεται εκ νέου».
Η επερχόμενη συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να προσφέρει μια πρώιμη ευκαιρία για να επιδειχθεί αυτή η νέα προσέγγιση. Ο Μίναρικ ήταν ένας από τους πνευματικούς νονούς του νόμου περί φορολογικής μεταρρύθμισης του 1986 και γνωρίζει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να πειστούν οι εταιρείες να εγκαταλείψουν τις επωφελείς φοροαπαλλαγές ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση των φορολογικών συντελεστών – η οποία μπορεί να βοηθήσει την οικονομία συνολικά. Και δεδομένης της αυξανόμενης φαγωμάρας μεταξύ των πολιτικών στην Ουάσινγκτον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ηγηθούν εάν πρόκειται πραγματικά η φορολογική μεταρρύθμιση να πετύχει το 2017.