Επτά καινοτομίες που αλλάζουν τον κόσμο
- 18/11/2013, 16:50
- SHARE
Φέρνουν την επανάσταση στις μετακινήσεις, την παραγωγή τροφής και τις ιατρικές εφαρμογές.
Η ψηφιακή επανάσταση παράγει καινοτομίες με τέτοιο ρυθμό που είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε τις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Στον ωκεανό των νέων εφευρέσεων και μεθόδων υπάρχουν μερικές που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο. Από το να βελτιώσουν θεαματικά διάφορες ιατρικές πράξεις μέχρι να μειώσουν στο ελάχιστο το χρόνο του ταξιδιού. Και από το να ορίσουν τον καιρό κατά βούληση μέχρι να εξαφανίσουν την παγκόσμια πείνα.
1. Το όπλο που αναγεννά το δέρμα
Η αποκατάσταση εγκαυμάτων είναι από τις πιο δύσκολες, αργές και επώδυνες θεραπείες. Η έρευνα του Jörg C. Gerlach από το πανεπιστήμιο του Pittsburg έχει ήδη ως αποτέλεσμα ένα «όπλο» που «ψεκάζει» υγιή βλαστοκύτταρα στην καμμένη περιοχή βοηθώντας τη να δημιουργήσει νέο δέρμα μέσα σε λίγες ημέρες. Εφόσον καθιερωθεί θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που τα θύματα πυρκαγιών, εκρήξεων κ.λπ. επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή με όσο το δυνατόν λιγότερα σημάδια.
2. Τρισδιάτατοι εκτυπωτές που φτιάχνουν ανθρώπινα μέλη
Τουλάχιστον τέσσερα εργαστήρια στον κόσμο -στη Βοστόνη, στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, στην Ολλανδία και στην Κίνα- έχουν ανακοινώσει πως έχουν καταφέρει να «εκτυπώσουν» ανθρώπινο αυτί χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, ζωντανό ιστό. Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν βιοδιασπώμενοι εσωτερικοί νάρθηκες, ενώ δεν είναι μακριά ο καιρός που θα φτιάχνονται καρδιακές βαλβίδες, νεφρά, αιμοφόρα αγγεία, μικρά οστά κ.ά.
Δείτε το video
3. Κρέας στο εργαστήριο
Ίσως η καινοτομία με τη μεγαλύτερη πιθανή επίδραση. Το κρέας που δεν ήταν ποτέ μέρος ζωντανού ζώου αλλά έχει «καλλιεργηθεί» εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο θα μπορούσε όχι μόνο να εξαφανίσει την παγκόσμια πείνα, αλλά να εξαφανίσει τα σφαγεία και τις μονάδες μαζικής παραγωγής κρέατος συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στη μείωση του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής (η κρεατοπαραγωγή είναι από τους βασικούς υπαίτιους).
4. Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Η Google πρωτοπορεί και ακολουθούν σχεδόν όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (Mercedes, Volvo, BMW, Ford, VW, Audi, Nissa, Toyota κ.ά) με τον Σεργκέι Μπριν να έχει δηλώσει πως αυτό θα είναι πραγματικότητα το 2017. Πλήρη υπολογιστικά συστήματα που κινούνται πάνω σε ρόδες, έχουν αισθητήρες κίνησης και συστήματα επικοινωνίας για να «μιλούν» μεταξύ τους. Ένας από τους στόχους είναι να ανταλλάσσουν στοιχεία για την κίνηση ή να σχηματίζουν «τρενάκια» κινούμενα με σταθερή ταχύτητα σε σταθερή απόσταση μεταξύ τους. Τα αυτοκίνητα της Google έχουν ήδη διανύσει αυτόνομα πάνω από 800.000 χλμ σε συνθήκες πραγματικής κίνησης χωρίς το παραμικρό συμβάν και είναι προφανές ότι η ευρεία χρήση τους θα προκαλέσει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
5. To Hyperloop αλλάζει τα ταξίδια
Έχει χαρακτηριστεί ως «κάτι ανάμεσα σε Κονκόρντ, ηλεκτρομαγνητικό όπλο και τραπέζι για εναέριο χόκεϊ». Σκοπός του είναι να μεταφέρει ανθρώπους και εμπορεύματα σε μέσες ή μεγάλες αποστάσεις με υπερηχητική ταχύτητα. Αν και απέχει αρκετά χρόνια από την υλοποίησή του και η κατασκευή του αναμένεται να είναι πανάκριβη, η λειτουργία του θα σημαίνει πως κάποιος θα μπορεί να ταξιδέψει από το Σαν Φρανσίσκο στο Λος Άντζελες (ή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη αν θέλετε) μέσα σε μόλις μισή ώρα.
6. To λέιζερ που αλλάζει τον καιρό
Μετεωρολόγοι ερευνούν στο εργαστήριο το πώς οι παλμοί φωτός μπορούν να παράξουν σχηματισμούς νεφών και εδώ και λίγο καιρό έχουν μεταφέρει την έρευνά τους σε πραγματικές συνθήκες. Σε περίπτωση που τα πειράματα επιτύχουν, θα μπορούν να «διώχνουν» τις καταιγίδες από κατοικημένες περιοχές, αλλά και να προκαλούν βροχή σε άλλες όπου χρειάζεται.
7. Αντιβακτηριακό δέρμα καρχαρία
Περισσότεροι από 1,7 εκατ. ασθενείς στις ΗΠΑ προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές μολύνσεις λόγω των ανθεκτικών μικροοργανισμών. Το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ερεύνησε το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τις εξαιρετικές αντιβακτηριακές ιδιότητες του δέρματος του καρχαρία σε ιατρικές εφαρμογές. Το αποτέλεσμα είναι το υλικό Sharklet που κυκλοφόρησε ήδη στην αγορά και μειώνει έως και 80% τη διάδοση των μικροβίων. Μπορεί έτσι να εγκαινιάσει μια σειρά ιατρικών εργαλείων μειώνοντας, παράλληλα, την ανάγκη για αντιβιοτικά, απολυμαντικά και χημικά.
Διαβάστε ακόμη: Καθημερινά gadgets σε ρόλο πανάκριβων εξομοιωτών