Η συμβιβαστική λύση για το ελληνικό χρέος
- 26/02/2017, 12:03
- SHARE
Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων με «ρήτρα χρέους» και ο ρόλος της Κομισιόν μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.
«H καγκελάριος φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: Τα πιθανά μέτρα για το χρέος πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κιόλας σύντομα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν μόλις το καλοκαίρι του 2018 και ως εκ τούτου μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμά της για τη συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών στο Βερολίνο.
Το δημοσίευμα δεν επιβεβαίωσε, όπως ήταν φυσικό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το οποίο επανέλαβε ότι σε περίπτωση που κριθούν αναγκαία, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα εξεταστούν το 2018.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Σοφίας Δήμτσα για την Επένδυση, Κριστίν Λαγκάρντ και Άνγκελα Μέρκελ έχουν αναλάβει προσωπικά το θέμα του χρέους, με την επικεφαλής του Ταμείου, πάντως, να δηλώνει μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο πως «απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά, προκειμένου το ΔΝΤ να μπορεί να εισηγηθεί στο Δ.Σ. ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Ωστόσο, στη συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών φαίνεται πως συζητήθηκε μια συμβιβαστική λύση που προωθεί η Κομισιόν και προβλέπει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων με «ρήτρα χρέους», αλλά μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο περιέγραψε σε γενικές γραμμές η Κριστίν Λαγκάρντ, οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν μειώσεις επιτοκίων και επιμηκύνσεις στις λήξεις των δανείων, οι οποίες όμως θα δίνονται στην Ελλάδα ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, «ο όγκος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος. Αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι ένα κούρεμα, εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά μια σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων, μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».
Με δεδομένο ότι, μέχρι στιγμής, η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης έως το καλοκαίρι του 2018, οι Θεσμοί αναζητούν εγγυήσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων από τη λήξη του προγράμματος και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο περί ρήτρας χρέους, δηλαδή η όποια μεσομακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση θα συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που η χώρα θα δεσμευθεί φέτος να υλοποιήσει το 2019.
Πρόκειται για το Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων, που είχε ήδη πέσει στο τραπέζι από το 2012, όταν τότε είχε τεθεί το πλαίσιο για την παροχή επιπλέον μέτρων αναδιάρθρωσης, μελλοντικά.