Πρωτοφανής κόντρα για τον υπολογισμό των συντάξεων μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και υπουργείου Εργασίας
- 03/03/2017, 15:49
- SHARE
Η Αρχή απαντά στο υπουργείο μετά τις αναφορές για καθυστερήσεις σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών.
Οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν. 4387/2016, επειδή αυτός αποκλίνει από τον Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η Στατιστική Αρχή.
Αυτό ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, με αφορμή την αρθρογραφία που αναφέρεται στον υπολογισμό του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν. 4387/2016 και σε δήθεν καθυστέρηση από την πλευρά της Αρχής.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη τον Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από τον Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ. Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010.
Σημειώνεται ότι η αναφορά στην “ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή”, στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στον Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.
Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών.
Ως εκ τούτου, οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας».
Το υπουργείο Εργασίας απαντά με νέα τροπολογία
Λίγο μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσε τροπολογία στη βουλή με την οποία προβλέπεται η αλλαγή του μαθηματικού τύπου.
Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, με την προτεινόμενη διάταξη προστίθεται εξουσιοδοτική διάταξη δυνάμει της οποίας καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.
Με τον ίδιο τρόπο (δείκτης τιμών καταναλωτή και στη συνέχεια δείκτης μεταβολής μισθών) θα υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, η εισφορά προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα , η αναγνώριση πλασματικών χρόνων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η εφάπαξ παροχή καθώς και η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων κάτω της πενταετίας, η οποία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 39.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, αλλά πρωτίστως, της αναγκαιότητας παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πολιτών που υποαπασχολούνται, προβλέπεται με διάταξη, η παράταση, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018, ευνοϊκών διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις κάλυψης κοινωνικοασφαλιστικά ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ακόμη στους πόρους του κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ συγκαταλέγονται και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων. Το ποσοστό εισφοράς παλαιών και νέων ασφαλισμένων για τον κλάδο προνοίας ορίζεται στο ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο για τους μισθωτούς επί των ασφαλιστέων για τον κλάδο κύριας σύνταξης αποδοχών τους, κατά τα άρθρα 5 και 38 του ν.4387/2016 (Α’85) και για τους αυτοαπασχολούμενους επί του εισοδήματός τους, επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές και για τον κλάδο κύριας σύνταξης, όπως αυτό ειδικότερα προσδιορίζεται βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016.