Τρίτος γύρος
- 04/03/2017, 09:22
- SHARE
Επιστροφή στον διάλογο με τους δανειστές για το οικονομικό επιτελείο.
Στο τραπέζι του διαλόγου επιστρέφουν για τρίτη φορά σήμερα, δανειστές και οικονομικό επιτελείο με στόχο να μειώσουν τις διαφορές τους για την εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για 2018 -2019 και κατά συνέπεια και των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα για την κάλυψη τους.
Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις (μια την Τρίτη και μια δεύτερη την Πέμπτη) εκτός από την ένταση που δημιουργήθηκε στην πρώτη, δεν είχαν αποτέλεσμα αφού και οι δύο πλευρές έμειναν σταθερές στις θέσεις τους.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε για συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια, αλλά ακόμη όλοι δείχνουν «χαμένοι στην μετάφραση» αυτής της συμφωνίας με την κάθε πλευρά να δίνει την δική της ερμηνεία.
Οι δανειστές (ειδικά το ΔΝΤ), ζητούν ακόμη να ψηφιστούν από τώρα τα πρόσθετα μέτρα για το 2019 το ύψος που είναι η διαφορά των δικών του προβλέψεων με αυτές της ΕΕ.
Η άτυπη υπόσχεση για μείωση του ύψους των μέτρων με την επανεξέταση των προβλέψεων του Ταμείου για την Ελλάδα, αν τελικά γίνει θα είναι πολύ μικρή. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου, όπως φάνηκε τις τελευταίες μέρες δεν θεωρούν ότι η καλή πορεία των εσόδων μπορεί να συνεχιστεί αφού το 2016, ήταν αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και της υποτίμησης της απόδοσης των μέτρων.
Ωστόσο σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξάνονται και η φορολογική συμμόρφωση παραμένει χαμηλά.
Ένα πρόβλημα, που αφορά κυρίως την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι το θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία σύμφωνα με Κυβερνητικούς αξιωματούχους θα ψηφιστούν και θα ισχύσουν μαζί με τις περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις και μάλιστα θα ισοσκελίζουν σε ύψος τα νέα υφεσιακά μέτρα. Αυτός άλλωστε είναι ο μόνο τρόπος για να περάσουν από την Βουλή το νέο βαρύ πακέτο λιτότητας.
Από την πλευρά των δανειστών όμως αν και το ελληνικό σενάριο δεν διαψεύδεται ευθέως τόσο ο πρόεδρος του Euroworking group κ.Τόμας Βϊζερ όσο και άλλοι ανώνυμοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα «καλά» μέτρα θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα πετύχει το στόχο της και υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρας.
Το είδος των μέτρων είναι άλλο ένα πρόβλημα, αφού άλλα προτείνει η Ελλάδα και άλλα θέλουν να εφαρμοστούν οι θεσμοί.
Κίτρινη κάρτα από Ευρωπαίους
Στο μεταξύ ανώνυμοι και επώνυμοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες προειδοποιούν εδώ και μέρες για τις συνέπειες μιας καθυστέρησης οι οποίες δεν εξαντλούνται μόνο στην καθυστέρηση της τεχνικής συμφωνίας και μαζί και της δόσης που θα καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου.
Λόγος επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες είναι προσδοκία για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η νέα αύξηση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο παρά τις αντιστάσεις που συνεχίζει να δείχνει ο κ. Ντράγκι αυξάνει τις πιθανότητες απόσυρσης του προγράμματος από την ΕΚΤ, νωρίτερα από το τέλος του έτους και υπό αυτήν την έννοια η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο.
Με δεδομένο λοιπόν ότι είναι αδύνατο πλέον η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 του μήνα ο επόμενος σταθμός θα είναι η συνεδρίαση τη 27ης Απριλίου.
Η έγκριση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει δύο πράγματα
Θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όχι μόνο μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αφού αποτελέι βασικό στοιχείο της βιωσιμότητας του χρέους.
Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν στο τραπέζι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που χρειάζεται ΕΚΤ και ΔΝΤ πριν πιστοποιήσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Και τα δυο αυτά θέματα θα αρχίσουν να συζητούνται μετά την τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα πόσο χρόνο θα χρειαστούν.
Πηγή: news247.gr