Στεργιούλης: Καθήκον για τη χώρα η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων
- 04/03/2017, 16:00
- SHARE
Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων δήλωσε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να να προχωρήσει στον εντοπισμό κοιτασμάτων.
«Η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο αποτελεί ιστορικό καθήκον για τη χώρα. Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης μιλώντας σήμερα στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και πρόσθεσε ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας.
Ο κ. Στεργιούλης τόνισε ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τις σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μεταβάλει τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας και σε συνδυασμό με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα την αναδείξει σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας.
Ο κ. Στεργιούλης σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΕΛΠΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, μέσω της τήρησης αποθεμάτων 90 ημερών όσον αφορά στα υγρά καύσιμα που καλύπτουν πάνω από το 60% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και με την οικονομική ευρωστία του Ομίλου η οποία διασφαλίζει υψηλά πιστωτικά όρια με όλους τους συναλλασσόμενους, καθώς και διπλασιασμό των πηγών τροφοδοσίας.
«Οι συμφωνίες με Ιράν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ρωσία, καθιστούν την απρόσκοπτη προμήθεια πρώτων υλών ευχερέστερη από ποτέ, τόνισε. Παράλληλα, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει το δανεισμό με ανταγωνιστικά επιτόκια και πρόσβαση σε μέχρι πρόσφατα «απαγορευμένες αγορές». Χαρακτήρισε ωστόσο ως «επιτακτική ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε», τη χάραξη μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Χάρτη και την έναρξη λειτουργίας ενός Χρηματιστηρίου Ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστούν η ορθολογική κατανομή επενδυτικών πόρων και η βελτιστοποίηση του προσφερόμενου ενεργειακού προϊόντος, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε πιθανές ενεργειακές κρίσεις καθώς η εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει, εξαρτάται ενεργειακά από το αργό πετρέλαιο (σχεδόν 90%), το Φυσικό αέριο (66%), τα στερεά καύσιμα (42%) και τα πυρηνικά καύσιμα (40%), ενώ εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δισ. κάθε χρόνο. Παράλληλα η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% έως το 2030.
Αναφέρθηκε τέλος στην ενεργειακή μετεξέλιξη του Ομίλου με την παροχή νέων προϊόντων και καινοτόμων υπηρεσιών, υποστηρίζοντας πως οι ενεργειακές εταιρείες υποχρεούνται να δραστηριοποιηθούν σε κάθε μορφή ενέργειας, παρά το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να αποτελούν διεθνώς τον πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας.