Μobile World Congress 2017: Στο δρόμο για έναν έξυπνο κόσμο
- 04/03/2017, 17:00
- SHARE
Ολοκληρώθηκε η φετινή μεγάλη τεχνολογική γιορτή της Βαρκελώνης, με πολλές νέες αποκαλύψεις για το μέλλον της τεχνολογίας.
Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην εμπορική εφαρμογή σε μαζική κλίμακα στα αμέσως επόμενα χρόνια εκατοντάδων νέων τεχνολογικών εφαρμογών (που εφαρμόζονται σε πιλοτικό στάδιο είτε σε τοπικό επίπεδο) που παρουσιάστηκαν στο Μobile World Congress ολοκληρώθηκε και φέτος στη Βαρκελώνη η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση κινητών επικοινωνιών και γενικότερα νέων τεχνολογιών στις επικοινωνίες.
Όπως επισήμαναν όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, που συγκέντρωσε περισσότερους από 110.000 επισκέπτες, όλα θα εξαρτηθούν από το πότε χρονικά θα είναι έτοιμο εμπορικά το 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, που θα έχουν εκπληκτικές δυνατότητες σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα: 10 με 100 φορές αυξημένος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, διακίνηση 1.000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, πέντε φορές χαμηλότερη καθυστέρηση δικτύου, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, χρόνο ζωής μπαταρίας συνδεδεμένων συσκευών της τάξης των 10 ετών και άνω και σημαντικά βελτιωμένη κάλυψη κατά 20db.
Με τις νέες αυτές επιδόσεις του 5G θα επιτραπεί η διασύνδεση, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών, μηχανών και όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με την κινητή τηλεφωνία δημιουργώντας το καλούμενο Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα αλλά και το επιχειρείν. Μια νέα λέξη «smart» θα μας ακολουθεί παντού: «έξυπνη πόλη», «έξυπνο» σπίτι, «έξυπνο» αυτοκίνητο, «έξυπνο» νοσοκομείο κλπ.
Όλα αυτοματοποιούνται και η ανθρώπινη παρέμβαση ελαχιστοποιείται. Το «έξυπνο» διασυνδεδεμένο ψυγείο θα ειδοποιεί το καταναλωτή πότε εξαντλούνται τα τρόφιμα που καταναλώνει σε εβδομαδιαία βάση και θα δίνει απευθείας παραγγελία στο σούπερ μάρκετ που είναι πελάτης (καθώς θα είναι διασυνδεδεμένο με το σούπερ μάρκετ). Η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα καθώς το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του καταναλωτή θα είναι και αυτό διασυνδεδεμένο με το σούπερ μάρκετ. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει ο καταναλωτής είναι να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του, όταν έρθει η παραγγελία του. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές η παράδοση μπορεί εύκολα να γίνεται από ένα ρομπότ! Αυτό αποτελεί μια από τις εκατοντάδες εφαρμογές που ήδη υπάρχουν σε πιλοτικό στάδιο και σύντομα θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.
Οι κλάδοι που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από το 5G, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η δημόσια ασφάλεια, οι κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας, οι εταιρείες Internet, η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και τα μέσα ενημέρωσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε στο MWC, τα πρώτα δίκτυα 5G θα έχουν λανσαριστεί ήδη έως το τέλος του 2018 και πλήρεις εμπορικές υπηρεσίες θα προσφερθούν έως το τέλος του 2020.
Ελληνική συμμετοχή στο MWC
Στη φετινή, 5η συνεχόμενη, συμμετοχή της χώρας μας, φανερή ήταν η υποστήριξη της πολιτείας τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς στη Βαρκελώνη βρέθηκαν ο υπουργός ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, οι γενικοί γραμματείς Λευτέρης Κρέτσος και Βασίλης Μαγκλάρας και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Η φράση του Νίκου Παππά «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μιλάμε για έναν ακόμα τομέα της οικονομίας, αλλά για τον τομέα των τομέων τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί» συνοψίζει την πολύ μεγάλη σημασία που θα διαδραματίσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στα δίκτυα ψηφιακών επικοινωνιών στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε ειδικότερα στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που διαθέτουμε περίπου μισό δισ. ευρώ και θα μοχλευθούν μέσω Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να διασφαλιστεί ότι σε όλη τη χώρα θα αναπτυχθούν δίκτυα, έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Από την πλευρά της η ς Ρένα Δούρου υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Αττικής για όλες τις εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών και τις εφαρμογές που μπορεί να έχουν προς όφελος των πολιτών. Αναφέρθηκε σε δράσεις που ξεκινούν, που μπορεί να δείχνουν αυτονόητες αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί για χρόνια, όπως η έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση αιτημάτων των πολιτών. Επίσης σε πρωτοβουλίες στήριξης δράσεων που δίνουν δυνατότητες δημιουργίας ενός οικοσυστήματος που θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση του φαινομένου του brain drain αλλά και την υιοθέτηση έξυπνων πρακτικών και στη χώρα μας.
Οι 25 ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην αποστολή είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επικοινωνία με άλλες εταιρείες και να εξετάσουν δυνατότητες συνεργιών αλλά και επέκτασης τους εκτός εθνικών συνόρων.
Στη Βαρκελώνη βρέθηκαν και διευθυντικά στελέχη εταιρειών από πολλούς κλάδους της οικονομίας προκειμένου να δουν από κοντά όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζουν οι εξελίξεις στον κλάδο πληρωμών, με δεκάδες νέες εφαρμογές και λύσεις που παρουσιάστηκαν. Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, η ελληνική τραπεζική αγορά δεν υστερεί σε καινοτομία και ειδικότερα στην υλοποίηση υπηρεσιών που συνδέονται με εφαρμογές νέων τεχνολογιών, καθώς τα τελευταία χρόνια οι τράπεζές μας επένδυσαν συστηματικά σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες, παρέχοντας στους πελάτες τους σύγχρονες και ολοκληρωμένες λύσεις.
Η συμμετοχή στο MWC 2017 συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Corallia.