Τσίπρας: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ

Τσίπρας: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρυξέλλες, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αισιόδοξος ότι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και τον Απρίλιο μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αισιόδοξοι είναι η Άγγελα Μέρκελ και οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες, οι οποίοι προεξοφλούν ότι θα κλείσει σύντομα θετικά το ελληνικό ζήτημα, τόνισε ο πρωθυπουργός και αυτό, όπως είπε προκύπτει από τις συζητήσεις που είχε στη διάρκεια της Συνόδου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

“Είχαμε τη δυνατότητα, στο περιθώριο της Συνόδου, να κουβεντιάσουμε και για το ελληνικό θέμα. Ήταν, ιδίως η καγκελάριος Μέρκελ, εξαιρετικά αισιόδοξη. Ανησυχητικά, ίσως, αισιόδοξη. Εγώ κρατάω και μια πισινή σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, διότι έχουμε μια εμπειρία. Νομίζω, όμως, ότι στις Βρυξέλλες οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών”, είπε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε “σημαντική” την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και παρατήρησε: “Υπήρξε μια σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις όλο αυτό το διάστημα. Η πρόοδος έχει καταγραφεί και στις ανακοινώσεις που βγήκαν αμέσως μετά. Νομίζω ότι αυτή πρόοδος μας κάνει αισιόδοξους ότι βρισκόμαστε ακόμα εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των στόχων που έχουμε θέσει. Είναι εφικτό να έχουμε την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και απολύτως εφικτό, από εκεί και πέρα, να έχουμε τον Απρίλιο τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Άρα, βρισκόμαστε κοντά, και χρονικά και πολιτικά, σε μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο διεκδικούσαμε εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει, βέβαια, μια καθυστέρηση. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό, είναι γνωστό που οφείλεται αυτή, αλλά πρέπει να δούμε το θετικό, ότι υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου”.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του σχετικά με Το ελληνικό πρόγραμμα και να μην σπαταλάει το χρόνο.

“Με την κ. Λαγκάρντ έχουμε συχνή επικοινωνία. Είναι δύσκολη, αλλά ειλικρινής και έντιμη επικοινωνία. Είναι αλήθεια ότι της ζήτησα να ξεκαθαρίσει τη στάση του το ΔΝΤ και να μην σπαταλάει το χρόνο, να κρατήσει μια σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα πρότυπα τα τεχνοκρατικά που απαιτούνται για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και αναφέρομαι σε αυτό που όλοι ονομάζουμε μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Σε αυτή τη φάση ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι αλά καρτ, μόνο με τα μέτρα κι τις μεταρρυθμίσεις, αλλά στο ζήτημα του χρέους η γνωστή τακτική να πετάμε τη μπάλα μπροστά, αλλά ότι θα φτάσουμε τώρα, σύντομα σε μια συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα”.

Γενικότερα για τη στάση του ΔΝΤ και αν τορπιλίζει τη β΄ αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι “το ΔΝΤ κάνει τη δουλειά του. Ζητάει αυτό που ξέρει να ζητάει. Η Ελλάδα, όμως, είναι χώρα του ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι αποφάσεις δεν παίρνονται από έναν θεσμό, αλλά από το σύνολο των θεσμών. Και βεβαίως υπό την επίβλεψη και άλλων”.

Σε ότι αφορά στα εργασιακά παρατήρησε ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, γιατί το ΔΝΤ έχει εμπειρία μόνο από χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Σε ερώτηση αν ισχύει η παροιμία πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για “αποκριάτικες στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης και σημείωσε: “Εξαρτάται από το ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάλουν τις φωτιές. Αλλά καμιά φορά υπάρχουν και καπνοί από τις στρακαστρούκες, ξέρετε, και όχι μόνο από τις φωτιές. Κι εδώ πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Οι Απόκριες, όμως, τελείωσαν οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν”.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο ή αντίμετρο στη Βουλή απάντησε πως ίσως είναι και ένα δώρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβερνητική πλειοψηφία, λέγοντας: “Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό για τη όποια στάση του και για τη σοβαρότητα της πολιτικής του. Ίσως η στάση αυτή να είναι ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση μη υπερψήφισης των μέτρων που πήραμε τα Χριστούγεννα για 1.200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μια εφάπαξ σημαντική ενίσχυση, αυτό που ονομάσαμε 13η σύνταξη. Ο καθένας θα κριθεί από τις πράξεις του”.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό και την προοπτική επίλυσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Ως προς τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι αυτές δείχνουν “μεγάλη νευρικότητα” και πρόσθεσε: “Αυτή η νευρικότητα πιθανώς να οφείλεται στο ότι στην Τουρκία υπάρχει μια εσωτερική κατάσταση έντασης ενόψει του δημοψηφίσματος. Δεν δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις δηλώσεις. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της, διότι σε τελική ανάλυση και οι κρίνοντες, κρίνονται, η διεθνής κοινότητα μας παρακολουθεί, όλοι θα αντιληφθούν και τη σοβαρότητα των δηλώσεων αυτών.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκία έχουν απαντηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών”.

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Τσίπρας είπε ότι το χειρότερο είναι να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Τόνισε πως πρέπει να μιλάμε όχι για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά των πολλών επιλογών και σημείωσε: “Δεν μπορεί να μένουμε στάσιμοι, επειδή κάποιοι επιλέγουν την αλά καρτ Ευρώπη. Να δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση για μετεξέλιξη προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μιλάμε για αποκλεισμούς, διαιρέσεις ή εξαιρέσεις”.

Για τη στάση της Πολωνίας να μπλοκάρει την έκδοση συμπερασμάτων της Συνόδου ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια χώρα εμποδίζει την έκδοση συμπερασμάτων, όχι γιατί διαφωνεί με αυτά, αλλά με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έκανε στη διάρκεια της Συνόδου για θέματα οικονομίας, το μεταναστευτικό και τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπογράμμισε ότι πέτυχε να υιοθετηθούν δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνέντευξη που έδωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός είχε μαζί του τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.