GEC 2017: Ένα παγκόσμιο φυτώριο καινοτόμων ιδεών
- 13/03/2017, 09:37
- SHARE
To FortuneGreece στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας στη Ν. Αφρική – Οι νέες τεχνολογίες, οι επενδυτές και η ελληνική ισχυρή παρουσία.
Αποστολή στο Γιοχάνεσμπουργκ, Tάσος Ζάχος
Στο Γιοχάνεσμπουργκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Ν. Αφρικής αυτή την περίοδο η θερμοκρασία είναι υψηλή, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι βαδίζει προς το τέλος. Στο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, στο Σάντον Σίτι, η «θερμοκρασία» ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, καθώς στα μεγάλα ξενοδοχεία επικρατεί έντονη κινητικότητα, η οποία δεν οφείλεται μόνο στους τουρίστες που έρχονται για διακοπές.
Το «Joburg» γίνεται η πρώτη πόλη της Αφρικής που φιλοξενεί ένα μεγάλο επιχειρηματικό συνέδριο όπως το Global Entrepreneurship Congress (GEC 2017), συγκεντρώνοντας έτσι την προσοχή επιχειρηματιών και επενδυτών από όλον τον κόσμο. Εταιρείες – κολοσσοί όπως οι Microsoft, Dell – EMC και Johnson and Johnson έχουν ήδη πάρει θέσεις, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με μεγάλες αφίσες στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης.
Περπατάω στην κεντρική πλατεία με το όνομα «Νέλσον Μαντέλα». Σε αυτή δεσπόζει το άγαλμα του ανθρώπου που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, του απεχθούς απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, και ενσάρκωσε τις ελπίδες και τους πόθους εκατομμύρια νοτιοαφρικάνων, οι οποίοι για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες βρισκόταν αποκλεισμένοι και υπό διωγμό από μία μικρή πολιτική ελίτ . Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο που φιλοξενεί τη μεγάλη γιορτή της επιχειρηματικότητας, που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Εθελοντές με μπλουζάκια της διοργάνωσης από κάθε γωνιά της Αφρικής δίνουν το παρών, εξυπηρετώντας το κοινό.
Οι ντόπιοι βλέπουν τέτοιες διοργανώσεις με θετικό μάτι. Η οικονομία της Ν. Αφρικής φαίνεται να έχει κολλήσει, καθώς μετά από χρόνια συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης, για το 2017 οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι οριακή (0,8% σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ). Επιπλέον η κυβέρνηση της χώρας και ο πρόεδρος Ζούμα έχουν έρθει αντιμέτωποι με σκάνδαλα διαφθοράς, την ώρα που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η εκπαίδευση είναι πολύ ακριβή και για λίγους και οι δομικές μεταρρυθμίσες που απαιτούνται δεν προχωρούν.
Παρ’ όλα αυτά , με μοχλούς κυρίως τον τραπεζικό και κατασκευαστικό τομέα, το εισόδημα στη χώρα αυξάνεται ετησίως κατά 2%, ενώ χρειάζεται μόλις ένας μήνας και κάτι για να ιδρύσεις μια εταιρεία. Ο ιδιωτικός τομέας μέσω της σύμπραξης μεγάλων εταιρειών πρόσφατα ανακοίνωσε μάλιστα την ίδρυση ενός υπερταμείου που θα χρηματοδοτήσει μικρές επιχειρήσεις και startups συνολικά με 1,5 δισ. Ραντ.
«Κόμβος» επιχειρηματικότητας
Το συγκεκριμένο Συνέδριο είναι κυρίως μια πρόσκληση για την Ν. Αφρική, που πασχίζει να αναπτύξει την εξωστρέφεια της οικονομίας της. Το GEC ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Δικτύου Επιχειρηματικότητας (GEN) και του ιδρύματος Kauffman το 2009 και από τότε έχει καταφέρει να γίνει ένα μεγάλο hub από startups, επενδυτές, εταιρείες, ερευνητές και ηγέτες της οικονομίας. Σε αυτό κάθε χρόνο εκπροσωπούνται περισσότερες από 160 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 52% του Παγκόσμιου ΑΕΠ.
Στο φετινό συνέδριο, που θα φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 entrepreneurs and innovators, το μενού περιλαμβάνει πολλές θεματικές, όπως το Agtech, το Fintech, και γενικότερα όσα έχουν να κάνουν με τις νέες τεχνολογίες, που αλλάζουν βασικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας στη λεγόμενη «ψηφιακή επανάσταση». Tο βλέμμα τους στη διοργάνωση θα έχουν στραμμένο επενδυτικά ταμεία όπως το Soros Economic Fund, το Intellectual Ventures, το African Agriculture Fund, το ευρωπαϊκό EBAN κ.α
Δείτε αναλυτικά την ατζέντα εδώ
Σίγουρα το GEC εκτός από παγκόσμια «γέφυρα» επιχειρηματικότητας, είναι μια ευκαιρία για τη Ν. Αφρική να δείξει ότι αργά αλλά σταθερά αναπτύσσει το οικοσύστημα της και γίνεται μέλος της ψηφιακής αλλαγής που συντελείται. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρουν στο Fortune μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η απουσία υποδομών, η χαμηλή διείσδυση του διαδικτύου και η μειωμένη πρόσβαση των πολιτών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η λύση μοιάζει να προέρχεται από το Fintech, που έχει βρει πρόσφορο έδαφος στην Αφρική μέσω των τοπικών κοινοτήτων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και των Smartphones.
Μάλιστα όπως προβλέπει η συμβουλευτική εταιρεία Accenture σε πρόσφατη έρευνά της, οι startups που δραστηριοποιούνται στη μεγάλη ήπειρο στο συγκεκριμένο τομέα θα πάρουν το 1/3 του τζίρου των παραδοσιακών εταιρειών και τραπεζών. Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν και τα αποτελέσματα της έρευνας του Disrupt Africa, που δείχνουν ότι το 2016 146 τεχνολογικές εταιρείες της Αφρικής κατάφεραν να σηκώσουν σε χρηματοδότηση 130 εκατ. δολάρια, με τον τομέα του Fintech να πρωταγωνιστεί , καθώς συγκεντρώνει το 25% του ποσού. Νότια Αφρική, Κένυα και Νιγηρία είναι οι χώρες με τα πιο δυνατά οικοσυστήματα, αντιπροσωπεύοντας το 80% των συνολικών κεφαλαίων που επενδύονται ετησίως.
Το στοίχημα είναι οι νέες εταιρείες που φιλοδοξούν να δώσουν λύσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και παράλληλα να ενισχύσουν το ΑΕΠ των χωρών τους, κάτι που φυσικά ακόμα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο.
Ελληνικό χρώμα στη «καρδιά» του συνεδρίου
Εκτός όμως από την τεχνολογία στο κομμάτι των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, την παράσταση στο φετινό συνέδριο αναμένεται να κλέψει» το Global Agripreneurs Summit, που θα αποτελέσει βασική θεματική ενότητα εστιάζοντας στους τομείς του Agribusiness και του AgTech. Ήδη η σύνοδος των επιχειρηματιών της γης ξεκίνησε τις εργασίες της την Κυριακή, με τους εκπροσώπους 50 ομάδων από όλο τον κόσμο να διαγωνίζονται μεταξύ τους για μια θέση στους τελικούς της Τετάρτης, στην αρένα του Παγκόσμιου Συνεδρίου. Ανάμεσα τους και η ελληνική City Crop. Η όλη προσπάθεια εστιάζει στο πώς οι αγροεπιχειρηματίες χρησιμοποιώντας την καινοτομία θα δώσουν βιώσιμες λύσεις που αφορούν την παγκόσμια τροφική αλυσίδα και ξεκίνησε από τον ελληνικό διαγωνισμό Future Agro Challenge που διοργανώνουν οι ID – GC.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν θα μπορούμε να ταΐσουμε τα 9 δισ. ανθρώπων (τόσο θα είναι ο πληθυσμός της γης το 2050) με τις μεθόδους του σήμερα. Ειδικά η Αφρική είναι μιας Ήπειρος που υποφέρει ακόμη περισσότερο λόγω έλλειψης τροφίμων και ξηρασίας και η τεχνολογία μοιάζει μονόδρομος, ώστε να βρεθούν νέοι δρόμοι για την αύξηση της παραγωγής με πιο λειτουργικό τρόπο.
Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο της γεωργίας και των τροφίμων παγκοσμίως είναι σημαντικές λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιεργητές αποκτούν πρόσβαση στην πληροφορία. Επίσης, οι γεωργικές πρακτικές μεταβάλλονται χάρη στην πρόοδο της γενομικής και την ανάπτυξη τεχνολογιών για την προστασία του καρπού. Παράλληλα οι καταναλωτές και οι πωλητές λιανικής απαιτούν περισσότερη διαφάνεια ως προς την προέλευση των τροφίμων, τον τρόπο παραγωγής τους, το πόσο υγιεινά είναι, και το πώς και σε ποιο βαθμό η παραγωγή τους επιδρά στο περιβάλλον.
O κλάδος της αγροτικής τεχνολογίας (AgTech) έχει μια ιδιαίτερη δυναμική, καθώς το 2016 σημειώθηκαν 580 συμφωνίες και επενδύθηκαν συνολικά 3,23 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, όπως αναφέρει και το VentureBeat σε μια πρόσφατη ανάλυσή του, δεν έχουμε δει ακόμα τον πρώτο «μονόκερο» – δηλαδή επιχείρηση με αποτίμηση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – στην αγροτική τεχνολογία, όπως συμβαίνει σε άλλους τομείς.
Το πώς οι επενδυτές βλέπουν τον συγκεκριμένο τομέα, απασχόλησε και την πρώτη μέρα του Global Agripreneurs Summit στο Γιοχάνεσμπουργκ. Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία και στον αγροτικό τομέα παίζει πλέον κομβικό ρόλο, τα ρίσκα της επένδυσης σε αγροεπιχειρηματίες είναι μεγαλύτερα, λόγω απρόβλεπτων παραγόντων όπως π.χ οι καιρικές συνθήκες. Ακόμη η αξία μιας γεωργικής καινοτομίας αποδεικνύεται πιο δύσκολα, όταν π.χ μια γεωργική startup πρέπει να πραγματοποιήσει δοκιμές πεδίου, σ’ ένα πραγματικό αγρόκτημα. Ακόμη τα φυτά χρειάζονται τρεις ή τέσσερις μήνες για να αναπτυχθούν, και οι καρποί συχνά κάνουν την εμφάνισή τους μόνο μια φορά τον χρόνο. Και οι επενδυτές που είναι συνήθως πιο ανυπόμονοι και κοιτούν πρώτα το κέρδος προτιμούν μια εφαρμογή λογισμικού που αποδεικνύει την αξία της υποθετικά μέσα σε μισή ώρα.
Ωστόσο κάτι φαίνεται να αλλάζει. Καθώς οι εξειδικευμένοι επενδυτές, πελάτες και επιχειρηματίες αρχίζουν να συνεργάζονται για την ανάπτυξη της αγροτικής τεχνολογίας, ο χρόνος δημιουργίας και επίδειξης της τεχνολογίας θα μειώνεται, ενώ οι επιτυχημένες καινοτομίες θα αυξάνονται.
Διαβάστε σχετικά:
Agtech: Είναι ο τομέας της γεωργίας ο πιο hot κλάδος της επιχειρηματικότητας;