Επαναφορά της θανατικής ποινής αναμένει ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα
- 19/03/2017, 13:32
- SHARE
Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως αναμένει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη διεύρυνση των εξουσιών του.
«Οι οικογένειες των μαρτύρων, οι οικογένειες των ηρώων μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Πιστεύω, αν θέλει ο Θεός, ότι το Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι πρέπει όσον αφορά τις αξιώσεις σας για τη θανατική ποινή μετά τις 16 Απριλίου», δήλωσε ο Ερντογάν, σε ομιλία που εκφώνησε στο Τσανάκαλε, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Καθώς η υπογραφή του είναι απαραίτητη προκειμένου να επικυρωθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου, πρόσθεσε ότι θα εγκρίνει το κείμενο «χωρίς να διστάσει».
Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επαναφορά της θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Το τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ δεν μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε σήμερα ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας δύο μικρά ονόματα όπως κάνει γενικά για να περιγράψει την Ευρώπη. «Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.»
Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο τούρκος πρόεδρος έχει πει κατ΄επανάληψη ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της θανατικής ποινής σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο εγκρίνει ένα σχετικό νομοσχέδιο. Τον Φεβρουάριο μάλιστα, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό.
Αντίθετα, είναι η πρώτη φορά που καλεί το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά την ψηφοφορία για αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει σκοπό να ενισχυθούν οι προεδρικές εξουσίες, η οποία θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.
H απάντηση της ΕΕ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, την οποία η Άγκυρα δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα εμπόδιζε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
“Αν επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων” της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild, κάνοντας λόγο για “κόκκινη γραμμή”.
Παράλληλα ο Γιούνκερ δήλωσε πως είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, έστω κι αν παραμένουν στάσιμες για πολλά χρόνια.
“Είναι μια λάθος συζήτηση. Δεν έχει νόημα να θέλουμε να την ηρεμήσουμε σταματώντας τις διαπραγματεύσεις που δεν γίνονται έτσι κι αλλιώς”, είπε. Η ένταξη της Τουρκίας θα αποτύχει, σε μια τέτοια την περίπτωση, όχι λόγω των Ευρωπαίων αλλά “λόγω έλλειψης όρεξης των Τούρκων να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα”, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εμφανίστηκε πιο αυστηρός.
“Είμαστε πιο μακριά από ποτέ από μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ”, δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφόρησε αυτό το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας πως “είχε πάντα αμφιβολίες” για το κατά πόσον η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αποτελούσε μειοψηφία στο κόμμα του, το SPD.
Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ ενός καθεστώτος ενισχυμένης εταιρικής σχέσης ανάλογης με εκείνην που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία μετά το Βrexit.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως δεν πιστεύει στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας ότι θα αφήσει και πάλι να συρρεύσουν οι πρόσφυγες προς την Ευρώπη μετά την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν στην Ευρώπη.
“Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μου έχει πει πολλές φορές ότι θέλει να το κάνει”, είπε αναφερόμενος στη συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και στην ΕΕ.
Η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον “οι συμμορίες των διακινητών και των εγκληματιών να ανακτήσουν τον έλεγχο” των ακτών της, υποστήριξε ο Γιούνκερ.