Άλλες 48 ώρες
- 22/03/2017, 09:31
- SHARE
Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Τάσος Δασόπουλος
Μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα, θα κριθεί αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υποχωρήσει για να έχει τεχνική συμφωνία μέχρι και τις 7 Απριλίου ή θα συνεχίσει να επιμένει ακόμη και σε θέματα που ζητά καθολική άρνηση των θεσμών ρισκάροντας ακόμη και το «ναυάγιο».
Η «αναλογία δυνάμεων» είναι συντριπτικά υπερ των δανειστών. Στην αίθουσα που βρίσκεται κοντά στο γραφείο του προέδρου του Euro working group κ. Τόμας Βίζερ από την μια μεριά κάθονται ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου.
Από την άλλη πολυπληθής ομάδα των δανειστών: ο κ. Μάρκο Μπούτι Γενικός διευθυντής Δημοσιονομικής πολιτικής ο γνωστός από παλιά κ Πώλ Τόμσεν, εκ μέρους του ΔΝΤ , το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ Μπενουά Κερέ και τον επικεφαλή του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μαζί τους και το κουαρτέτο της Αθήνας ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ), η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου ( ΔΝΤ ), ο κ. Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και ο κ. Νικολό Τζιαμαρόλι του ESM.
Σήμερα η ελληνική ομάδα θα «ενισχυθεί» και με τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Ζ ο οποίος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για το θέμα της ενέργειας. Στόχος του θα είναι να ανατρέψει πίεση των δανειστών για πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ. Τόμσεν θα απουσιάσει σήμερα αφού πρέπει να βρεθεί στο Λονδίνο. Άτομα που παρακολουθούν από κοντά την διαπραγμάτευση, τόνιζαν χθες ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή του στην Βελγική πρωτεύουσα την Πέμπτη θα θεωρηθεί ως καλό σημάδι αφού θα σημαίνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε όλα τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης.
Από τις λίγες πληροφορίες που διέρρευσαν έπειτα από εννέα ώρες συναντήσεων που έγιναν χθες , προκύπτει ότι η μέρα δεν ήταν ευχάριστη για την ελληνική ομάδα αλλά συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης.
Σε εργασιακό και ασφαλιστικό το μόνο που έγινε είναι να μάθουν από πρώτο χέρι οι προϊστάμενοι του «κουαρτέτου» που και γιατί διαφωνούν η ελληνική πλευρά με τους δανειστές. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν ομόφωνα αλλαγή στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και περικοπή των συντάξεων σε μια δόση από το 2020.
Σε ότι αφορά την μείωση του αφορολόγητου όπου υπάρχει μια μίνιμουμ σύγκλιση συζητήθηκαν τα ποιο βασικά θέματα : το ύψος του νέου αφορολόγητου την κλιμάκωσή του ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη και φυσικά την δημοσιονομική απόδοση του μέτρου που θα πρέπει να φτάνει σε καθαρές τιμές το 1,8 δις ευρώ 1% του ΑΕΠ.
Συζητήθηκαν ακόμη με προτροπή της ελληνικής πλευράς ο μηχανισμός έγκαιρης πρόβλεψης με βάση τον οποίο από το καλοκαίρι του 2018 θα μπορεί να πιστοποιηθεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ώστε μέτρα και αντίμετρα να εφαρμοστούν ταυτόχρονα από το 2019.
Οι αισιόδοξοι περιμένουν οι συζητήσεις που θα ολοκληρωθούν αύριο να βρεθούν σε ένα σημείο που να δίνει τις προοπτικές συμφωνίας ή έστω περιγράμματος συμφωνίας μέχρι και τις 7 Απριλίου.
Παράλληλα θα τεθούν και οι συντεταγμένες για το μελλοντικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα τουλάχιστον στο πακέτο που θα αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το Ταμείο.
Αν όλα πάνε καλά θεωρείται εφικτό η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ελάφρυνση του χρέους να ξεκινήσει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 22ας Μαίου. Το βέβαιο είναι ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος.